Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Negocieri bilaterale privind reluarea exporturilor de carne în Turcia și Olanda

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 6 februarie, 2013

În data de 5 februarie 2013, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a avut întâlniri la sediul instituţiei cu Excelenţele Sale Ambasadorii Olandei şi Turciei, la Bucureşti. La discuţii a participat şi secretarul de stat Achim Irimescu.

În ceea ce priveşte întâlnirea cu ambasadorul Olandei în România, Excelenţa Sa Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, ministrul Daniel Constantin a punctat importanţa creării unui grup de lucru interministerial pentru a coopera pe domenii de interes reciproc: industria lactatelor, horticultură, sere, sectorul cărnii de pui şi de porc, asociaţii cadastrale, etc.

Partea olandeză şi-a reafirmat dorinţa de a sprijini România în ceea ce priveşte procesul de comasare a terenurilor. În perioada mai 2011-decembrie 2012, s-a derulat proiectul româno-olandez „Îmbunătăţirea producţiei agricole prin Îmbunătăţirea administraţiei terenurilor, a consolidării acestora şi a unor ferme mai eficiente în România”, implementat în judeţul Brăila. Având în vedere importanţa problemei pentru România, este necesară identificarea de soluţii pentru continuarea acestuia.

Cu Excelenţa Sa, Dl. Ömür Şölendil, ambasadorul Turciei la Bucureşti, a fost discutată situaţia privind ridicarea restricţiilor aplicate de Turcia la importul şi tranzitul cărnii şi al animalelor vii de caprine, bovine şi ovine din România. Partea turcă a solicitat revenirea la sistemul de control dinainte de luna noiembrie 2012 la importul fructelor şi legumelor proaspete din Turcia.

Autorităţile române, inclusiv reprezentanţii Ambasadei României la Ankara, au întreprins multiple demersuri pentru ridicarea acestor restricţii, în acest sens având loc două întâlniri în decursul anului 2012, la Bucureşti, între oficialii MADR şi ANSVSA şi omologii din Turcia. În urma întâlnirii de astăzi, 5 februarie 2013, s-a stabilit ca în perioada următoare, o delegaţie formată din specialişti români din domeniul sanitar-veterinar şi fitosanitar să meargă în Turcia pentru a găsi o soluţie în cel mai scurt timp. Astfel, se va întocmi un raport tehnic şi un plan de acţiune împreună cu autorităţile de profil din Turcia.

Reamintim că în perioada noiembrie-decembrie 2012, în urma efectuării unor controale la importurile de legume-fructe, au fost depistate cantităţi de pesticide care au depăşit limitele maxime admise, motiv pentru care s-a dispus intensificarea controalelor de către organele abilitate.(TS)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...