Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Neufchatel-en-Bray, adică, dragoste și savoare medievală

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 1 februarie, 2017

Contrar credinței populare, brânzeturile Neufchatel-en-Bray în formă de inimă nu sunt o invenție recentă, special create pentru petrecerea în doi a unei seri de Ziua Îndrăgostiților. Aceste delicatese își au originea în urmă cu mai bine de 500 de ani.

 

Din dragoste pentru soldații francezi

 

Normandia a fost întotdeauna faimoasă pentru brânzeturile moi, somptuoase, grație pășunilor luxuriante și a laptelui bogat, muls de la văcuțele din rasa Normande.  După cum știm, terroir-ul rece și umed oferă condiții ideale pentru fabricarea de Camembert, Eveque Pont și Livarot, iar Neufchatel este o brânză moale, albă, rămasă oarecum în umbră, față de celelalte sortimente mai populare pe plan mondial. Documentar, brânza Neufchatel are vârsta amintită mai sus, fiind oarecum protejată de Consiliul Breslei printr-un edict emis la 1502. Dar originile sale pot fi urmărite până în secolul al X-lea. Numele îi vine de la burgul intercalat între orașele industriale din Dieppe: Le Havre și Rouen, Neufchatel mai fiind denumit și Orașul adormit.

 

Savuroasa brânză nu a avut inițial forma de inimă. Modelarea ei astfel nu a fost inventată pentru a marca ziua Sfântului Valentin, ci a fost o formă de manifestare a dragostei pentru soldații francezi care au luptat în timpul Razboiului de o sută de ani (1337 – 1453), împotriva ocupanților englezi. Istoria ne spune că țărăncile din zona Neufchatel au început să ofere această brânză drept cadou, combatanților antienglezi, modelând-o în formă de inimă. De atunci, brânza de Neufchatel a devenit cunoscută pentru forma sa caracteristică, dar și pentru crusta sa albă, interiorul catifelat, cremos, deși poate fi găsită și în alte forme. Mai târziu, s-a adoptat obiceiul de a se face cadou de Ziua Îndrăgostiților și, de aici, și confuzia de acum.

 

Neufchatel poate fi o brânză uimitoare

 

Catifelată, cu o crustă bogată și un interior lactic care te trimite cu gândul la o tartă, așa poate fi caracterizată această brânză ale cărei calități uimesc. Dar atenție, de Ziua Îndrăgostiților nu se prezintă întotdeauna la cele mai bune standarde, brânzeturile fiind nedezvoltate. Aceasta, din cauza faptului că văcuțele Normande nu sunt încă afară, la pășune, pentru a da cel mai bun lapte. Așadar, e bine să cumperi brânză Neufchatel după mijlocul verii.

Pentru cei interesați de detaliile tehnice ale tradiționalei Neufchatel-en-Bray, la fabricarea ei se folosește lapte crud și un acidifiant foarte lent. Drenarea cașului se efectuează în circa 24 de ore, adăugându-se un minim de cheag. Tradiția sugerează că trebuie să adăugați una dintre brânzeturile din ziua precedentă înapoi, în cașul de astăzi pentru a propaga mucegaiul și pentru a corecta bacteriile. După pre-golire, se modelează în diferite forme, se sărează și se lasă să se usuce. Este apoi mutată în camerele de maturare și păstrată la aproximativ 12 C. O umiditate corectă permite dezvoltarea de Candidum Penicillium/camemberti.

 

Brânzeturile Neufchatel pot fi vândute după o maturare de zece zile, dar cel mai ades se comercializează după o maturare de 3-4 săptămâni, când își dezvăluie întreaga savoare.

Dacă ne privim în oglindă, avem imaginea țării
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 10 noiembrie 2017

Recunosc, prima pornire a fost aceea de a pune titlul acestui editorial ”J'accuse!”. Dar, imediat am realizat că acuzația lui Zola adusă judecătorilor lui Dreyfus era total nepotrivită temei, indiferent cât de tentant ar fi fost apelul la celebra misivă a literatului francez. Însă, cum sunt bucureștean ”par excellence”, ca...

Caprele rabinului
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 16 iunie 2017

Într-o zi, Rabinul din Chelm se îmbolnăvi foarte rău și, deși era cel mai înțelept om din sat, nu se putea vindeca. Așa că a trimis după doctorul care, văzându-l, a clătinat din cap, spunând cu tristețe:   -Singurul leac este laptele proaspăt de capră. Dar, din păcate, nu avem capre în Chelm. -Hei, e ușor de...