Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Noi ambalaje ecologice care măresc termenul de valabilitate la raft

Autor: Maria Demetriadmarți, 1 martie, 2016

O echipă de cercetători de la Universitatea Naţională din Singapore a dezvoltat un material prietenos cu mediul, care poate fi folosit cu succes pentru prodicerea de ambalaje ecologice destinate produselor alimentare.

 

Utilizarea lui încetineşte dezvoltarea ciupercilor, dublând perioada de valabilitate a alimentelor perisabile, precum pâinea. Mai mult, materialul blochează razele ultraviolete, încetinind degradarea produselor din cauza oxidării sau a altor reacţii fotochimice, informeaza Green Report.

 

Pentru producerea materialului, nu se folosesc aditivi chimici, aceştia fiind înlocuiţi cu o membrană pe bază de chitosan natural, întărită cu extract de seminţe de grepfrut. Chitosanul este un polimer natural, biodegradabil, obţinut din tratarea unor cochilii de creveți și alte crustacee. Are proprietăţi antimicrobiene şi antifungice. La rândul lui, extractul de seminţe de grepfrut are proprietăţi antiseptice, antimicrobiene, antifungice şi antivirale.

 

Unul dintre cercetători, profesorul Thian Eng San, a explicat importanţa descoperirii pentru industria alimentară:

Se acordă din ce în ce mai multă atenţie dezvoltării unor materiale pentru ambalarea hranei care să aibă proprietăţi antimicrobiene şi antifungice, pentru a creşte siguranţa alimentară, pentru a extinde durata de viaţă la raft a produselor şi pentru a reduce la minimum folosirea conservanţilor chimici. Consumatorii cer ambalaje confecţionate din materiale naturale, prietenoase cu mediul şi biodegradabile şi care îmbunătăţesc totodată capacitatea de conservare.

 

Pe lângă beneficiile menţionate, autorii le amintesc şi pe cele de mediu: „Extinderea duratei de viaţă la raft a produselor echivalează cu reducerea risipei alimentare şi are atât beneficii de mediu, cât şi economice.”

GEA va (re)lansa mașina de ambalare PowerPak PLUS
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 6 martie 2019

La IFFA 2019, GEA va lansa PowerPak PLUS, aparatul de ambalare termoformare de ultimă generatie pentru carne, dar și pentru paine, biscuiti, baghete, ciabatta, croissante.   Anterior, mașina a fost prezentată clienților pentru prima dată la GEA Packaging Days din Wallau, Germania, anul trecut, dar a suferit o serie de modificări,...

PopPack, noul sistem de sigilare/desigilare a ambalajelor de brânzeturi
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 1 martie 2019

Nevoia de confort este unul dintre cei mai mari factori care au condus la multe inovații din ultimele decenii. Tendințele actuale implică confortul psihologic asupra aspectelor de mediu, precum și ușurința deschiderii. Ușor de deschis este o condiție, deoarece consumatorii doresc accesul fără probleme la produs. Brânzeturile sunt...