Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Noi ambalaje ecologice care măresc termenul de valabilitate la raft

Autor: Maria Demetriadmarți, 1 martie, 2016

O echipă de cercetători de la Universitatea Naţională din Singapore a dezvoltat un material prietenos cu mediul, care poate fi folosit cu succes pentru prodicerea de ambalaje ecologice destinate produselor alimentare.

 

Utilizarea lui încetineşte dezvoltarea ciupercilor, dublând perioada de valabilitate a alimentelor perisabile, precum pâinea. Mai mult, materialul blochează razele ultraviolete, încetinind degradarea produselor din cauza oxidării sau a altor reacţii fotochimice, informeaza Green Report.

 

Pentru producerea materialului, nu se folosesc aditivi chimici, aceştia fiind înlocuiţi cu o membrană pe bază de chitosan natural, întărită cu extract de seminţe de grepfrut. Chitosanul este un polimer natural, biodegradabil, obţinut din tratarea unor cochilii de creveți și alte crustacee. Are proprietăţi antimicrobiene şi antifungice. La rândul lui, extractul de seminţe de grepfrut are proprietăţi antiseptice, antimicrobiene, antifungice şi antivirale.

 

Unul dintre cercetători, profesorul Thian Eng San, a explicat importanţa descoperirii pentru industria alimentară:

Se acordă din ce în ce mai multă atenţie dezvoltării unor materiale pentru ambalarea hranei care să aibă proprietăţi antimicrobiene şi antifungice, pentru a creşte siguranţa alimentară, pentru a extinde durata de viaţă la raft a produselor şi pentru a reduce la minimum folosirea conservanţilor chimici. Consumatorii cer ambalaje confecţionate din materiale naturale, prietenoase cu mediul şi biodegradabile şi care îmbunătăţesc totodată capacitatea de conservare.

 

Pe lângă beneficiile menţionate, autorii le amintesc şi pe cele de mediu: „Extinderea duratei de viaţă la raft a produselor echivalează cu reducerea risipei alimentare şi are atât beneficii de mediu, cât şi economice.”

Standardele tehnologiei de ambalare vor fi unificate de o Comisie Tehnică Internațională
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 29 august 2018

Potrivit unui comunicat transmis redacției Meat.Milk, a fost înființată sub președinție italiană, Comisia Tehnică Internațională ISO/TC 313 Packaging Machinery. Noul organism va fi responsabil de elaborarea și unificarea standardelor internaționale pentru instalațiile și mașinile de ambalat. Andrea Malagoli, vicepreședinte al...

Tendințe în ambalarea cărnii proaspete destinate retail-ului
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 27 iulie 2018

Ambalarea cărnii implică extinderea duratei de conservare, prin întârzierea activității bacteriilor de degradare, a proceselor oxidative și a modificărilor în proprietățile senzoriale, cum ar fi culoarea și aroma. Pornind de la aceste cerințe obligatorii, să spunem că folosirea caserolelor  sau a ambalării centralizate a cărnii...