Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Noile norme C.E referitoare la etichetarea frauduloasă

Autor: Ilie Stoianvineri, 1 martie, 2013

În urma reuniunii extraodinare a Comitetului Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală care a avut loc la Bruxelles în data de 15.02.2013 care a avut drept subiect recentele evenimente privind substituţia cărnii de vită cu cea de cal, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU.

Conform prevederilor acestui document, este necesar ca statele membre, începând cu data de1 martie 2013, să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită şi pentru decelarea prezenţei reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal.

Recomandarea Comisiei Europene pentru România este să efectueze, în cadrul controalelor oficiale, începând cu data de 1 martie 2013,  100 prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, din această categorie de alimente.

Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal.

Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt:carne tocată, carne preparată ( mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte  sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată, etc) din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri.

Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket, hipermarket etc.

În ceea ce priveşte detectarea reziduurilor de fenilbutazonă,  recomandarea Comisiei este de a se preleva o probă de carne de cal la 50 tone, România va trebui să efectueze un număr de 168 de probe. Probele vor fi recoltate din abatoare şi unităţi de tranşare independente, începând cu data de  1 martie.

Prelevarea probelor destinate controalelor oficiale pentru proteina de cal şi reziduuri de fenilbutazonă, ambalarea şi transportul acestora la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare.

Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 Euro /test.

(Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...