Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Noile prevederi ale Legii Cooperativelor Agricole

Autor: Miruna Sorescumiercuri, 10 februarie, 2016

Una dintre marile hibe ale agriculturii noastre rezidă din spaima fermierilor de a se asocia în cooperative, ceea ce este, practic, o tară din perioada comunistă, când țăranii și-au pierdut pământurile fiind obligați să le cedeze Cooperativelor. Însă, în ultimii ani, de când fermierii români au contacte frecvente cu fermierii din Europa și de oriunde, modelul cooperativei, a asociației, pare să nu-i mai sperie ca înainte.

 

Mai multe modificări

 

Legea cooperației agricole, o lege dată în anul 2004, a cunoscut, în timp, mai multe modificări, menite a veni în sprijinul fermierilor de a se asocia. Potrivit ultimelor modificări aduse legii, Cooperativele agricole de gradul 1 sunt definite a fi constituite din persoane juridice, persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Conform legii, cooperativa agricolă este definită ca fiind ”producătoare de produse agricole și alimentare, care desfășoară activități comerciale, este prestatoare de servicii înm sectorul agroalimentar”. Aceste cooperative agricole pot primi dpretul de folosință asupra bunurilor membrilor cooperatori, în baza acordului scris dat de către aceștia și potrivit statutului cooperativei.

Legea prevede ca, în cazul accesării fondurilor de la bugetul de stat sau a fondurilor europene, destinate schemelor de plăți directe, ajutoarelor naționale tranzitorii și măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în PNDR 2014-2020, fondurile pot fi distribuite în mod corespunzător membrilor cooperatori, acestea nefiind purtătoare de impozit.

 

Capitalul social, minim 500 lei!

 

Conform legii, capitalul social al cooperativei agricole este de minim 500 lei, pentru cooperativele agricole de gradul 1 și de minimum 10.000 lei, pentru cooperativele agricole de gradul 2, fiind compus din părțisociale subscrise la aderare și vărsate potrivit actului constitutiv. Legea prevede în mod expres că toate terenurile, clădirile și efectivul de animale ale membrilor cooperatori rămân în proprietatea acestora, cooperativa agricolă având doar dreptul de folosință asupra acestor bunuri.

 

5 ani, scutire de la plata impozitului pe venit!

 

Actuala lege a cooperativelor agricole reglementează modul de funcționare a unei cooperative, posibilitatea folosirii terenurilor și efectivelor de animale ale membrilor cooperatori, stabilirea modului de calcul a dimenisunii exploatației agricole acooperativei, respective cumulul dimenisunilor exploatațiilor membrilor săi, cât și actualizarea valorii capitalului social al cooperativelor. Procentul minim obligatoriu este de 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit.

În fine, legea prevede anumite facilități acordate prin lege cooperativelor agricole, dintre care enumerăm: reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate pentru cooperativele nou înființate, iar pentru cooperativele déjà înființate, pentru următorii 5 ani, de la data intrării în vigoare a legii. Membrii cooperativei sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, în cazul persoanelor juridice microintreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit, în cazul persoanelor fizice (pf, pfa,ii,if), pentru producția valorificată prin cooperative agricolă.

 

Legea însă, are măsuri special pentru cei care constituie o cooperativă doar pentru a beneficia de drepturile acestei legi. Asfel, este interzisă crearea unor condiții în mod artificial, în vederea obținerii avantajelor din prezenta lege. Neadoptarea în regim de urgență a acestor măsuri va avea ca effect imposibilitatea absorbției fondurilor alocate pentru aceste destinații agricole, prin PNDR 2014-2020!

Modificări aduse OUG nr. 92/2011 privind politicile aplicate în plan intern și internațional
Autor: meatmilk  /   luni, 27 august 2018

(Comunicat MADR) În ședință de Guvern a fost aprobată modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 92/2011 pentru aprobarea organizării unor acțiuni de informare și promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în plan intern și internațional.   Potrivit actului normativ...

S-a schimbat Legea societăților agricole și a formelor de asociere în agricultură
Autor: meatmilk  /   miercuri, 11 iulie 2018

(Comunicat) În Ședință de Guvern a fost adoptată Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură ce reglementează cadrul juridic al înființării și desfășurării activității societăților agricole.   În vederea transformării...