Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Norme de bunastare a animalelor valabile de la 1 ianuarie 2013

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Incepand cu data de 08.12.2009 sunt in vigoare prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE* privind protectia animalelor in momentul uciderii, care se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Conform prevederilor acestui regulament, statele membre au obligatia de a se asigura ca operatorii economici vor fi informati cu privire la o serie de noi responsabilitati, in raport cu normele privitoare la protectia si bunastarea animalelor.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin directiile judetene, a dispus informarea a tuturor operatorilor economici care desfasoara activitati de crestere a animalelor (ferme si crescatorii de vanat sau animale de blana) si abatorizare (abatoare) cu privire la responsabilitatile suplimentare care le revin.

Toate abatorarele care sacrifica cel putin 1000 unitati animal viu – mamifere(mai putin iepuri) si cel putin 150.000 unitati animal viu – pasari sau iepuri de crescatorie vor avea obligatoriu un responsabil cu bunastarea animalelor, care acorda asistenta necesara pentru conformarea la normele stabilite de regulament, pentru fiecare abator.

Totodata, toate fermele de animale si crescatoriile de vanat sau animale de blana vor avea obligatia sa foloseasca persoane calificate si certificate in sensul prevederilor noului Regulament pentru a efectua operatiunile de ucidere a animalelor in unitate, pentru uciderea de urgenta a animalelor grav ranite sau pentru uciderea animalelor de blana sau a vanatului de crescatorie, in afara abatorului.

Obligativitatea operatorilor economici mentionati se refera la:

Conceperea si elaborarea unor proceduri,
Calificarea personalului angajat,
Tinerea unor evidente suplimentare, detaliate.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, atat personalul implicat in realizarea operatiunilor cuprinse intre debarcare si sangerare, cat si persoana responsabila cu bunastarea trebuie sa detina certificat de competenta profesionala in conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1099/2009/CE.

In paralel cu activitatea de informare a operatorilor economici, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) elaboreaza cadrul legislativ necesar organizarii cursurilor de calificare si certificare ulterioara a competentelor obligatorii necesare personalului angajat implicat in realizarea operatiunilor cuprinse intre debarcare si sangerare. (Biroul de Presa al ANSVSA)

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...