Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Norme privind protectia sanitara a ovinelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

De la bun inceput, crescatorii ovinelor evita imbolnavirea animalelor (infectii sau alte boli legate de cresterea si exploatarea defectuoasa), printr-o proiectare si o constructie a sistemelor de adapost aplicand normele impuse de regulamentele comunitare si de legislatia sanitara veterinara nationala. La ovine, bolile cauzate prin exploatare defectuoasa duc, de cele mai multe ori, la scaderea productiei, diminuarea efectivelor si cresterea costurilor implicate de tratamente.

Sanatatea acestor animale este afectata indeosebi de conditiile de crestere si exploatare (sistemul si materialele de constructie, echipamentele), conditiile de bunastare (microclimat, spatiu disponibil, acces la furaje si apa) si optimizarea furajarii (calitatea, cantitatea, compozitia furajelor). Pentru controlul starii de sanatate a ovinelor, se impun inspectii sanitare zilnice, cu aplicarea celor mai importante masuri, pentru prevenirea bolilor infectioase. Respectarea conditiilor privind bunastarea previne imbolnavirea si protejeaza sanatatea oilor, consolidand baza unei productii eficiente si profitabile. Practica demonstreaza ca numai sistemele de crestere care respecta conditiile sanitare asigura multiplicarea profitului, datorita valorificarii potentialului biologic al animalelor, la nivel superior.

Structurarea mediului

Principalele caracteristici ale comportamentului social al ovinelor sunt vigilenta, instinctul gregar (viata in grupuri compacte, turme), imperecherea necontrolata si legatura puternica intre oaia-mama si miel. Bunastarea acestor animale reprezinta un capitol important in legislatia europeana si nationala specifica.

Este unul dintre motivele pentru care proiectarea adaposturilor pentru ovine trebuie sa aiba in vedere comportamentul fata de acestea. Bunastarea ovinelor se refera la starea lor fizica si mentala, putand fi definita prin urmatoarele principii:
– absenta totala a starilor de sete;
– absenta disconfortului;
– absenta durerilor, ranirilor sau imbolnavirilor;
– libertatea de exprimare, prin comportament normal;
– eliberarea de frica si stres.

Izolarea oilor in grupuri mai mici de 4-5 capete reprezinta un factor de stres pentru oi si creeaza probleme de management. Daca oile sunt crescute in boxe, trebuie sa aiba obligatoriu contact cu oile din boxele invecinate. Este alt motiv pentru care nu este permisa izolarea vizuala completa a boxelor. Numarul de ovine, maxim recomandat pentru o boxa, este de 50 de capete.

In conditiile variate de clima din Romania, proiectarea si constructia adapostului trebuie sa aiba in vedere rasa ovinelor, zona de amplasament, categoria si sistemul de exploatare. Factorii de mediu din tara noastra nu prezinta diferente extreme, dar exista o anume variatie ce tine de relief si succesiunea anotimpurilor.

Aceasta variatie trebuie luata in calcul, la momentul stabilirii amplasamentului, chiar daca ovinele pot fi intretinute aproape permanent afara (rasele rustice) sau exclusiv in adapost, pe durata intregului an (rasele specializate). Adaposturile inchise pentru ovine trebuie sa fie uscate, ferite de curenti, bine iluminate si ventilate corespunzator.

Bunastare mioritica

Printre factorii principali ce pot afecta sanatatea ovinelor se numara tipul de imbracaminte piloasa (felul si lungimea lanii). In general, precipitatiile de lunga durata au un impact defavorabil asupra sanatatii ovinelor. Lana uda poate fi periculoasa, animalele fiind astfel expuse efectelor de pierdere a caldurii corporale sau supraincalzirii. Ovinele din zona de deal si de munte, indeosebi rasele cu lana lunga, sunt mai putin pretentioase, cele mai rezistente fiind cele cu lana lunga si groasa.

Furajarea este un factor influent al capacitatatii reproductive, cresterii, dezvoltarii si performantelor de productie ale ovinelor. Este obligatorie administrarea hranei de cel putin doua ori pe zi, cu furaje specifice rasei, varstei si starii fiziologice. Igiena furajarii include respectarea orelor de furajare s trecerea treptata, graduala, de la furajarea de vara la cea de iarna.

Tratamentele profilactice au drept scop intarirea sistemului imunitar impotriva parazitilor si bolilor. Un rol esential il are, pe langa conditiile de mediu imbunatatite, vaccinarea. Riscul deteriorarii sanatatii ovinelor, datorita problemelor de adaptare la mediu, poate fi redus prin aplicarea tratamentului profilactic, optimizarea furajarii si ameliorarea conditiilor de adapost.

Agenda Conferinței ”Sectorul alimentar față-n față cu Re-Acțiunea GDPR”
Autor: meatmilk  /   joi, 29 martie 2018

(Comunicat) Intrarea în vigoare a GDPR pe 25 mai 2018 se anunță deja ca un eveniment major al viitorului an. Va fi Ziua–Z, cu efecte majore pentru operatorii de date personale, care nu vor reuși să-și implementeze pas cu pas, procedurile, politicile și tehnologia necesară.   Dacă vă gândiți că până pe 25 mai 2018 mai este...

Modificările Ordinului 1503 privind calculul contribuţiilor la Fondul de Mediu
Autor: meatmilk  /   miercuri, 17 ianuarie 2018

(Comunicat) Ordinul Ministrului Mediului 1503/2017, adoptat în decembrie 2017, aduce o serie de modificări semnificative legate de gestiunea şi raportarea cantităţilor de ambalaje introduse pe piaţă de operatorii economici.   Modificările au impact atât asupra companiilor care pun pe piață produse ambalate, echipamente...