Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Norme privind subprodusele nedestinate consumului uman

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Pe plan intern si comunitar, au fost corelate norme stricte de sanatate publica si animala pentru subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman, si pentru derivatele lor. E drept, la nivelul fiecarui stat, sunt uneori determinate diferit circumstantele eliminarii acestor subproduse, in vederea prevenirii unor riscuri evidente pentru sanatatea publica si animala.

La nivel european, sunt insa precizate strict conditiile in care subprodusele de origine animala pot fi utilizate pentru aplicatii in domeniul hranei animalelor sau in alte scopuri, precum produsele cosmetice, produsele farmaceutice sau aplicatiile tehnice. La randul lor, aceste produse finite (prezentate deseori doar sub eticheta finala) nu pot ocoli normele detaliate de manipulare si prelucrare sau conditiile de igiena, impuse cu scopul principal de asigurare a trasabilitatii. Fiind inglobate diferit, nu intra sub incidenta acelorasi reglementari corpurile intregi sau partile animalelor salbatice care nu sunt suspectate a fi infectate de o boala transmisibila, cu exceptia animalelor acvatice debarcate in scop comercial. Fireste, primele mentionate fac referire la trofeele de vanatoare, reglementate diferit.

Strict, pentru evitarea contaminarilor

Unitatile sau instalatiile care prelucreaza subproduse de origine animala sunt percepute superficial la nivel public, deoarece prevenirea reala a contaminarii produselor alimentare cu agenti patogeni impune desfasurarea acestor operatiuni in spatii diferite de cele unde se afla abatoare sau alte unitati de prelucrare a alimentelor. Sunt desigur exceptate cazurile in care prelucrarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului se desfasoara cu avizul autoritatii competente, in vederea prevenirii transmiterii riscurilor in unitatile de prelucrare a produselor alimentare.

La nivel comunitar este introdusa o procedura pentru autorizarea unor metode alternative de utilizare sau eliminare a subproduselor de origine animala si/sau a derivatelor. Astfel de metode pot fi autorizate de Comisia Europeana, in urma unui aviz obtinut din partea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Pentru facilitarea evaluarii de catre EFSA a cererilor primite, este stabilit un format standard, la nivel national, care explica solicitantilor natura elementelor justificative ce trebuie trimise.

Ulterior autorizarii, practica prezenta dovedeste ca, in general, subprodusele de origine animala sunt manipulate in conditii adecvate, care asigura limitarea extrema a riscurilor pentru sanatate. Unitatile si instalatiile in care se efectueaza operatiuni, inainte ca subprodusele sa fie supuse prelucrarii, sunt construite astfel incat sa previna transmiterea unor riscuri de contaminare. Acolo se efectueaza operatiuni ce implica manipularea subproduselor, cu exceptia manipularii subproduselor de origine animala, in cursul activitatilor curative derulate de medicii veterinari particulari.

Trebuie asumat totusi faptul ca suntem inca departe de recomandarea, devenita regulament, privind asigurarea de catre toti operatorii a trasabilitatii subproduselor de origine animala si/sau a derivatelor, in toate stadiile lantului de productie, utilizare si eliminare, incat sa fie evitate orice perturbari inutile ale pietei interne, in eventualitatea unor evenimente legate de riscuri efective sau potentiale. Prin urmare, nu doar operatorii care genereaza sau colecteaza subproduse trebuie sa fie garanti ai trasabilitatii, ci si operatorii care le elimina prin (co)incinerare sau depozitare a deseurilor.

Tot in spiritul prevenirii contaminarilor, se impune (iar operatorii isi asuma curent) mentinerea in stare curata a recipientelor si mijloacelor de transport destinate operatiilor tehnologice specifice acestui segment. Cand elementele de transport/depozitare sunt dedicate transportului unui anumit material, cum ar fi subprodusele lichide de origine animala care nu prezinta riscuri inacceptabile pentru sanatate, operatorii isi ajusteaza masurile, pentru asigurarea prevenirii unei contaminari, in functie de riscul efectiv prezentat de materialul pe care il depoziteaza/transporta.

Statele membre au fost autorizate de autoritatile comunitare sa oblige operatorii, cu privire la utilizarea sistemelor computerizate veterinare integrate, in scopul furnizarii de elemente justificative privind sosirea transporturilor de subproduse de origine animala sau de produse derivate, la locul de destinatie. Pentru o perioada, s-a impus in mod alternativ, ca dovada a sosirii transporturilor, emiterea unei a patra copii din documentul comercial, returnata producatorului.

Bine gestionate, bine folosite

Limitarea in practica si denumire (cu referire stricta la alimentatie) a acestor subproduse de origine animala, vizavi de consumul uman, nu delimiteaza eficienta si necesitatea lor ca produse furajere, cosmetice, produse de larg consum, tehnice sau farmaceutice. Prelucrarea nu se face arbitrar, iar regulamentele Comisiei Europene si normele legislative interne limiteaza strict parametri tratamentelor aplicate subproduselor animaliere ce iau alt drum decat cel al consumului uman.

Colostrul, asemenea produselor din aceasta baza, ar trebui sa provina de la cirezi de bovine indemne de anumite boli, conform directivelor privind problemele de inspectie veterinara care afecteaza schimburile intracomunitare cu astfel de animale. Pe aceeasi linie de monitorizare a domeniului, organismele europene urmaresc tot mai atent apropierea legislatiilor statelor membre cu privire la produsele cosmetice, simultan cu interzicerea utilizarii unor substante beta-antagoniste, in cresterea animalelor.

Foarte cautate si tranzitate, anumite materiale importante, necesare productiei de hrana pentru animale trebuie manipulate si utilizate in conditii adecvate riscului pe care ar putea sa il prezinte. Sunt prevazute indeosebi dispozitii referitoare la expedierea acestora in conditii de siguranta catre unitatile si instalatiile de destinatie, unde astfel de grupuri de produse sunt incorporate in hrana pentru animale de companie. Insistand asupra unitatilor de destinatie, este de amintit ca autoritatea competenta trebuie sa poata permite/interzice depozitarea materialelor importate, la un loc cu alte materiale, cu conditia trasabilitatii materialelor importate.

Legislatiile statelor europene privind subprodusele nedestinate consumului se verticalizeaza; exista reglementari comunitare ce se aplica doar in cazurile in care celelalte acte legislative ale UE nu prevad conditii privind riscurile pentru sanatatea publica si animala, pe care le-ar putea prezenta astfel de materii prime. Deoarece conditiile respective nu au fost prevazute cu privire la materialele supuse unor anumite etape de prelucrare (inaintea indeplinirii conditiilor comunitare de introducere pe piata) aceste reguli trebuie stabilite in regulamentele europene.

Pe piata

Daca riscurile generate de materialele dezbatute aici sunt reduse prin purificare, concentrare in produs sau datorita conditiilor conforme de manipulare si eliminare, se aplica doar cerintele referitoare la trasabilitate. In astfel de situatii, trebuie ignorate cerintele privind separarea subproduselor de origine animala, pe diferite categorii, in cadrul unitatii/instalatiei emitente de produse finite, deoarece folosirea ulterioara a materialelor in alte scopuri (indeosebi posibilitatea ca acestea sa ajunga furaje sau produse alimentare) este exclusa, prin aplicarea corecta a normelor de catre operator.

Spre exemplu, introducerea pe piata a pieilor proaspete pentru alte scopuri decat consumul uman este permisa, cu conditia ca acestea sa indeplineasca conditiile de sanatate animala pentru carnea proaspata, stabilite de directivele Consiliului European si normele interne care reglementeaza productia, transformarea si distributia acestor produse, deoarece aceste conditii prevad reducerea adecvata a riscurilor potentiale. Pe de alta parte, deseurile industriei fotografice, care utilizeaza anumite subproduse, cum ar fi coloanele vertebrale bovine, prezinta riscuri pentru mediu, impunandu-se eliminarea sau exportul in tara terta de origine.

Din 4 martie 2011, odata cu aplicarea Regulamentului (CE) 1069/2009, s-a instituit o perioada de tranzitie, in vederea acordarii partilor interesate a timpului necesar adaptarii si pentru introducerea pe piata exclusiv a produselor fabricate conform normelor UE si pentru a permite importurile, la momentul intrarii in vigoare a noului regulament.

Scandalul calității duale, departe de a se fi încheiat
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 10 ianuarie 2018

În 2017, așa-numitele produse alimentare de calitate duală au fost plasate în centrul atenției.Ca urmare,  Katia Merten-Lentz, partener la Keller & Heckman, se întreabă întreabă dacă este legal ca firmele alimentare să ofere rețete diferite, sub același nume, în Europa.   La Bruxelles, discuțiile...

Proiecte bilaterale România–Moldova în domeniul sănătății animalelor al siguranței alimentelor
Autor: meatmilk  /   miercuri, 13 decembrie 2017

(Comunicat) Închiderea oficială a două dintre proiectele bilaterale România–Republica Moldova, derulate între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale şi Mediului din Republica Moldova a avut loc la...