Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Noul codex al pesticidelor omologate in romania

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

La finalul saptamanii trecute, la Arad, a fost lansat noul Codex al produselor de protectie a plantelor omologate pentru utilizare in Romania. Lucrarea a aparut sub egida Societatii de Protectia Plantelor Transilvania, controlul stiintific fiind asigurat de regretatul profesor universitar dr. Viorel Florian, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca.

Lucrarea a fost elaborata de un colectiv de specialisti din cadrul S.C. ANDAGRA SRL ARAD, sub coordonarea dr. ing. Corneliu Henegar.

Lucrarea estev o initiativa bine venita si indelung asteptata de catre toti producatorii agricoli.

Spre deosebire de codex-urile publicate sub egida Ministerului Agriculturii, pana in anul 2005, produsele de protectie a plantelor, in functie de spectrul de actiune (fungicid, insecticid, erbicid etc.), sunt prezentate pe culturi si pe substante active, mentionandu-se toate produsele omologate aflate in vigoare, denumirile populare si stiintifice ale agentilor de daunare, doza sau concentratia recomandata, inclusiv gradul de toxicitate.

In acelasi timp, sunt prezentate: indexul produselor de protectie a plantelor, producatoruii acestora, date referitoare la certificatele de omologare si a valabilitatii lor in timp (data expirarii), un tablou al abrevierilor privind forma de conditionare a produselor, dar si un tablou general al distributiei utilizarilor omologate ale produselor, pe culturile (domeniile) pentru care sunt recomandate, cu indicarea paginilor din codex unde sunt prezentate produsele.

Totodata, in anexe sunt prezentate: indexul substantelor active ale produselor de protectie a plantelor, care fac obiectul codexului, apartenenta chimica a substantelor, modul de actiune si domeniul de utilizare a acestora, cat si gruparea produselor de protectie a plantelor, in functie de substantele active componente.

Recolta.eu mentioneaza ca prezentarea produselor de protectie a plantelor s-a efectuat in functie de Listele produselor omologate in sedintele Comisiei Nationale de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, publicate pe site-ul M.A.P.D.R., de legislatia in vigoare si de normele Uniunii Europene.

Noul Codex se poate achizitiona incepand din aceasta saptamana. Informatii suplimentare pe www.prognoza-avertizare.ro

ANSVSA la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor
Autor: meatmilk  /   luni, 21 mai 2018

(Comunicat) O delegație a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, va reprezenta România la lucrările celei de-a 86 – a Sesiuni Generale a Adunării Mondiale a delegaților naționali ai Organizației Mondiale pentru Sănătatea...

INSSE: Efective de animale existente la 1 decembrie 2017 (Raport anual)
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

Potrivit raportului anual emis de INSSE, în anul 2017 faţă de anul precedent efectivele de ovine şi caprine au crescut , iar efectivele de bovine, de porcine şi de păsări au scăzut.     România, în anul 2017, a ocupat locul patru la efectivele de ovine şi caprine în rândul Statelor Membre ale Uniunii...