Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Noul codex al pesticidelor omologate in romania

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

La finalul saptamanii trecute, la Arad, a fost lansat noul Codex al produselor de protectie a plantelor omologate pentru utilizare in Romania. Lucrarea a aparut sub egida Societatii de Protectia Plantelor Transilvania, controlul stiintific fiind asigurat de regretatul profesor universitar dr. Viorel Florian, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca.

Lucrarea a fost elaborata de un colectiv de specialisti din cadrul S.C. ANDAGRA SRL ARAD, sub coordonarea dr. ing. Corneliu Henegar.

Lucrarea estev o initiativa bine venita si indelung asteptata de catre toti producatorii agricoli.

Spre deosebire de codex-urile publicate sub egida Ministerului Agriculturii, pana in anul 2005, produsele de protectie a plantelor, in functie de spectrul de actiune (fungicid, insecticid, erbicid etc.), sunt prezentate pe culturi si pe substante active, mentionandu-se toate produsele omologate aflate in vigoare, denumirile populare si stiintifice ale agentilor de daunare, doza sau concentratia recomandata, inclusiv gradul de toxicitate.

In acelasi timp, sunt prezentate: indexul produselor de protectie a plantelor, producatoruii acestora, date referitoare la certificatele de omologare si a valabilitatii lor in timp (data expirarii), un tablou al abrevierilor privind forma de conditionare a produselor, dar si un tablou general al distributiei utilizarilor omologate ale produselor, pe culturile (domeniile) pentru care sunt recomandate, cu indicarea paginilor din codex unde sunt prezentate produsele.

Totodata, in anexe sunt prezentate: indexul substantelor active ale produselor de protectie a plantelor, care fac obiectul codexului, apartenenta chimica a substantelor, modul de actiune si domeniul de utilizare a acestora, cat si gruparea produselor de protectie a plantelor, in functie de substantele active componente.

Recolta.eu mentioneaza ca prezentarea produselor de protectie a plantelor s-a efectuat in functie de Listele produselor omologate in sedintele Comisiei Nationale de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, publicate pe site-ul M.A.P.D.R., de legislatia in vigoare si de normele Uniunii Europene.

Noul Codex se poate achizitiona incepand din aceasta saptamana. Informatii suplimentare pe www.prognoza-avertizare.ro

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...