Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Antibiotice

Nutriția păsărilor și reducerea nivelului de antibiotice

vineri, 25 ianuarie 2019

Asistăm din plin la declanșarea unei noi ere, în care crescătorii de animale se deplasează la un sistem de producție cu antibiotice limitate, spre unul fără antibiotice. Pentru producătorii de carne de pasăre acest lucru înseamnă căutarea unor alternative sigure, naturale și dovedite pentru efectivele lor. Tocmai de aceea, vă prezentăm câteva sfaturi de nutriție, oferite de Jules Taylor-Pickard, membru al echipei Alltech, care a publicat...

Măsurile de bunăstare în avicultură trebuie întărite drastic

vineri, 12 octombrie 2018

Comisarul pentru Industrie și Piață internă, Elizabeth Bienkowska, a angajat Comisia Europeană să dezvolte mai mulți indicatori ai bunăstării animalelor și să promoveze finanțarea subvențiilor pentru pentru creșterea bunăstării în avicultură, prin intermediul politicii agricole comune.   Comisarul Bienkowska a anunțat, de asemenea, că cel de-al doilea centru de referință al UE privind bunăstarea animalelor va fi dedicat...

Gestionarea rezistenței antibacteriene în fermele zootehnice

joi, 26 iulie 2018

De la descoperirea penicilinei în 1928, antibioticele au fost un instrument indispensabil, atât în medicina umană, cât și în medicina veterinară. De atunci, timp de aproximativ 70 de ani, acest instrument și-a pierdut lent eficacitatea,  din cauza dezvoltării și răspândirii rezistenței antimicrobiene. În acest sens, sectorul zootehnic își asumă responsabilitatea. Dar, cum poate fi depășit pragul de acum și cum poate fi gestionată...

Sănătatea suinelor și controversa antibioticelor

miercuri, 7 februarie 2018

Cu siguranță, există diferențe de interpretare între suporterii și criticii reducerii antibioticelor. Această temă, pornită de la solicitarea OMS de a se reduce utilizarea antibioticelor în fermele zootehnice, a fost aprig dezbătută la seminarul cu titlul ”Rezolvarea Puzzle-ului Antibiotic”, organizat recent de compania Biomin, la Viena. În timul dezbaterilor, subiectul a fost analizat de un grup de experți care, fiecare din perspectiva...

Studiu: Reducerea antibioticelor crește profitabilitatea fermelor de porci

luni, 5 decembrie 2016

Reducerea folosirii antibioticelor în timp ce se aleg strategii alternative pentru a asigura sănătatea animalelor poate conduce la creşterea profitului cu 2.67 euro per porc, arată cele mai recente studii ale cercetătorilor, citate de PigProgress.net.   Aceste cifre au fost prezentate de un grup de cercetători ataşaţi instutelor din Belgia şi Olanda şi publicat în Preventive Veterinay Medicine.   Potrivit publicaţiei,...

Fermierii britanici cer grăbirea măsurilor de reducere a administrării de antibiotice la porci

luni, 13 iunie 2016

Asociația Națională a Fermierilor Producători de Carne de Porc (NPA), din Marea Britanie, acuză planificarea "greoaie" a acțiunilor de implementare a noilor măsuri, fapt care întârzie reducerea utilizării antibioticelor la efectivele de animale.   "Recentul raport O'Neill privind rezistența antimicrobiană a subliniat una dintre modalitățile cele mai fundamentale de a reduce utilizarea de antibiotice este aceea de a rupe...

Utilizarea antibioticelor în ferme va fi dur restricționată

marți, 5 aprilie 2016

În luna decembrie a anului trecut, guvernul britanic a confirmat trei cazuri izolate de porci rezistenți la antibiotice, mai precis, la colistin, cazurile fiind consemnate  la ferme din Anglia și Țara Galilor. După cum se cunoaște, colistinul este utilizat atât pentru tratarea infecțiilor la animalele de fermă, cât și în tratarea E-Coli, la om. Acolo, descoperirea a fpst anunțată drept o potențială eră a infecțiilor netratabile pentru...

Bacterii mutante panrezistente, în Danemarca și China

miercuri, 9 decembrie 2015

Bacterii mutante care conţin o genă ce le permite să reziste la polimixine, antibiotice „de ultimă instanţă” pentru o serie de infecţii, au fost descoperite în Danemarca şi în China, fapt care a dat naştere la o căutare globală după această genă.   Această descoperire înseamnă că bacteriile care cauzează infecţii gastrice, urinare sau sanguine comune la oameni pot deveni acum „pan-rezistente”, cu gene care pot face...

McDonald’s anunță un pas important în reducerea prezenței antibioticelor

luni, 9 martie 2015

McDonald's SUA a luat decizia de utiliza carne de pasăre doar de la  furnizorii care nu folosesc antibiotice în creșterea păsărilor, pas făcut în ideea de a ridica ștacheta cu privire la calitatea cărnii de pasăre servită în industria ospitalității americane.   Lanțul de fast-food-uri a declarat că s-a aflat în strânsă colaborare cu fermierii de-a lungul ultimilor ani, în scopul de a reduce excesul de antibiotice în lanțul...

Carnea poloneză, plină de antibiotice

luni, 26 mai 2014

Scandal urias in industria carnii, in Polonia. Dupa o ancheta de 6 luni, jurnalistii de la o televiziune poloneza au descoperit ca mai multi crescatori de pasari si porci isi indopau animalele cu antibiotice. Mai grav, medicamentele erau cumparate de pe piata neagra, din surse dubioase, iar in unele cazuri, administrarea lor este interzisa de guvern. Jurnalistii polonezi spun ca doctoriile contin substante cancerigene, foarte periculoase pentru om....

Pericolul bacteriologic al gunoiului de grajd

miercuri, 23 aprilie 2014

(Agerpres) Gunoiul de grajd produs de vite, folosit adesea ca îngrășământ, conține multe gene noi de bacterii rezistente la antibiotice, provenite din intestinul rumegătoarelor, iar acestea reprezintă un potențial pericol pentru oameni, se arată într-un studiu preluat de AFP. Autorii studiului publicat în mBio, revista online a Societății americane de microbiologie, enunță posibilitatea ca aceste noi gene să fie transferate unor...

Administrarea antibioticelor la animale, restricționată drastic în Germania

luni, 14 aprilie 2014

De la începutul lunii aprilie, autorităţile agricole germane au pus în aplicare un noile reglementări care impun crescătorilor de animale să raporteze la fiecare şase luni cantitatea de antibiotice utilizată. Această măsură a fost adoptată pentru a reduce utilizarea antibioticelor în fermele zootehnice, deoarece în ultimii ani s-a constatat o creştere a rezistenţei la antibiotice în rândul bovinelor, porcinelor şi păsărilor de...

Sisteme și tehnologii organice de creștere a porcilor

marți, 4 februarie 2014

Scroafele şi purceii crescuţi în regim ecologic care hoinăreasc pe zonele plantate cu copacii au o stare de sănătate generală mai bună, iar mediul este mult mai bine protejat decât dacă porcii ar fi menţinuţi pe păşune, arată un studiu realizat de Aarhus University, din Danemarca. Prin realizare acestui studiu, oamenii de ştiinţă au urmărit găsirea celor mai bune metode care ar putea îmbunătăţi impactul asupra mediului,...

Puii din Polonia suspectați a prezenta antibiotice

luni, 22 iulie 2013

Pe piaţa europeană a cărnii de pui competiţia este dură, iar promisiunea câştigurilor rezultate din creşterea vânzărilor hrăneşte apetitul pentru risc al unor producători. Pentru a câştiga mai mult aceştia recurg chiar şi la utilizarea ilicită a antibioticelor. Studiu de caz: Polonia. Autorităţile sanitar-veterinare cehe au descoperit în carnea de pui importată din Polonia, peste o tonă (1,2 tone), urme de antibiotice –...

ANSVSA despre Raportul EFSA privind antibioticele din produsele de origine animală

joi, 30 mai 2013

Raportul EFSA, dat publicităţii în data de 16 mai 2013, prezintă situaţia privind rezistenţa la substanţe antimicrobiene (antibiorezistenţa) a bacteriilor zoonotice (care afectează atât sănătatea animalelor cât şi sănătatea oamenilor), izolate de la animale (păsări, porci, etc) şi de la oameni. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, raportul nu face referire la prezenţa de substanţe reziduale: antibiotice, hormoni, etc., la animale,...

Ilie Van: ”Avicultorii români lucrează la cele mai înalte standarde”

miercuri, 29 mai 2013

Autorităţile europene avertizează că 87 % din puii crescuţi în România sunt plini cu substanţe chimice periculoase. Crescătorii de păsări au reacționat imediat. Astfel, domnul Ilie Van, Președinte al Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a declarat pentru cotidianul Click: „Producătorii din România lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de...