Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

EFSA

ANSVSA: Reuniune europeană în domeniul produselor medicinale

miercuri, 19 iunie 2019

(Comunicat) În perioada 19-21 iunie 2019, va avea loc București a doua reuniune a Șefilor Agențiilor de Medicamente (Heads of Medicines Agencies–HMA II), eveniment organizat de către Ministerul Sănătății– Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor...

Forumul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, la București

vineri, 5 aprilie 2019

(Comunicat) În perioada 2-4 aprilie a avut loc la București Forumul Consultativ al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și vizita directorului executiv al acestei instituții, dr. Bernhard URL, evenimente organizate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).   În cadrul celei de-a 71-a întruniri a Forumului Consultativ al EFSA au fost discutate aspectele...

ANSVSA, la Reuniunea șefilor serviciilor veterinare din UE

miercuri, 27 martie 2019

(Comunicat) În perioada 26 – 27 martie 2019, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentele, dr. Geronimo Răducu BRĂNESCU, împreună cu vicepreşedintele dr. Laszlo NAGY CSUTAK și directorul general dr. Cristian Duicu, participa la Bruxelles la reuniunea șefilor serviciilor veterinare(CVO).   În cadrul reuniunii CVO se vor prezenta și discuta subiecte cu privire la: biosecuritate (concept...

CEJ obligă EFSA să facă publice toate dosarele privind glifosfatul!

miercuri, 13 martie 2019

Curtea Europeană de Justiție, a revocat decizia EFSA de a refuza studiile nepublicate, referitoare la toxicitatea glifosfatului. Conform deciziei judecătorilor europeni, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) trebuie să prezinte parlamentarilor detalii despre studiile privind toxicitatea și proprietățile cancerigene ale glifosatului, a concluzionat tribunalul UE.   Decizia vine după ce, în fața Curții de Justiție...

ANSVSA și EFSA: Identificarea riscului în apariția și evoluția PPA

vineri, 8 martie 2019

(Comunicat) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor colaborează cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor în cadrul unui proiect care își propune să identifice factorii de risc cu rol în apariția, răspândirea și evoluția pestei porcine africane în România     Proiectul va lua forma unui GRANT cu finanțare din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor...

EFSA: Este necesar un control mai strict, privind salmonela în UE

luni, 4 martie 2019

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat că stabilirea unor obiective mai stricte pentru salmonella la găinile ouătoare la nivelul fermei, ar putea contribui la reducerea incidentelor cu această origine cu jumătate.   EFSA a estimat că, dacă incidentele în fermă ar fi reduse la 1%, cazurile de salmoneloză la om, transmise prin găinile ouătoare, ar scădea cu 50%.   Agenția recomandă, de...

C.E.: Planul pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței alimentare

miercuri, 27 februarie 2019

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/300 A COMISIEI din 19 februarie 2019 de instituire a unui plan general pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale (Text cu relevanță pentru SEE)   COMISIA EUROPEANĂ, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,   având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al...

Acord european privind siguranța și transparența lanțului alimentar

miercuri, 13 februarie 2019

(Comunicat MADR) Cetățenii europeni se vor bucura în curând de un acces mai ușor la informații științifice referitoare la chestiunea fundamentală a siguranței alimentare și a sănătății umane.   Președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu asupra unui nou regulament privind transparența și durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor în cadrul lanțului...

CE a aprobat o nouă metotă de asomare a puilor din fermele avicole

joi, 31 mai 2018

Cercetarea globală care vizează îmbunătățirea bunăstării păsărilor în timpul producției din fermele avoicole a dus la o modificare a legislației Uniunii Europene.   Noul regulament, care a intrat în vigoare la 18 mai în Uniunea Europeană, permite asomarea cu presiune atmosferică scăzută (LAPS), care se dovedește a fi o metodă mai bândă la sacrificarea păsărilor de carne. Aceasta este prima metodă nouă care urmează...

EFSA a emis Ghidul pentru evaluarea noilor sisteme de sacrificare

miercuri, 21 martie 2018

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a lansat proiectul unui Ghid pentru întreprinderile din sectorul cărnii și al animalelor, care doresc aprobarea de către Uniunea Europeană (UE) a unor noi metode de asomare sau modificate, utilizate la sacrificare.   Ghidul vizează simplificarea modului de compilare a aplicațiilor și oferă sfaturi privind datele necesare pentru a demonstra că o nouă metodă oferă grijă...

EFSA: Rezistența antimicrobiană, o amenințare la adresa sănătății publice

miercuri, 28 februarie 2018

Bacteriile de la oameni și animale continuă să arate rezistență la antibiotice, conform unui nou raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).   Raportul, bazat pe date din 2016, a confirmat rezistența antimicrobiană ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, în principal prin reducerea eficacității...

Declarația EFSA privind evaluarea de risc a aromelor de afumare

miercuri, 17 ianuarie 2018

Cum, aromele de afumare sunt puse mereu în discuție de consumatori, EFSA evaluează în permanență siguranța lor. Aceste produse sunt adăugate la o gamă largă de alimente dar, până de curând, nu au făcut obiectul niciunui proces de autorizare pentru utilizarea în Europa. De aceea, EFSA evaluează cererile companiilor privind siguranța produselor de primă aromatizare, pentru a informa factorii de decizie europeni în ceea ce privește...

EFSA: Actualizarea evaluării genotoxicității substanțelor din alimente și hrana animalelor

miercuri, 10 ianuarie 2018

La finalul lunii decembrie 2017, EFSA a publicat o actualizare a modului în care evaluează genotoxicitatea potențială a substanțelor în evaluarea produselor alimentare și a hranei pentru animale.   Președintele Comitetului științific al EFSA, Prof. Anthony Hardy, a declarat: ”Acest aviz științific oferă recomandări privind adecvarea testelor specifice pentru a stabili potențialul genotoxic al substanțelor. De asemenea, acesta...

EDA: În sfârșit, calitatea proteinelor este recunoscută de un Regulament European

miercuri, 13 septembrie 2017

Sectorul produselor lactate din UE, reprezentat de EDA (Asociația europeană a produselor lactate), și susținut de EWPA (Asociația Europeană a Procesatorilor de Zer), este de acord cu noile norme privind alimentele de slăbit (înlocuirea totală a dietei TDR,) propuse de Comisia Europeană. În special, EDA afirmă că susține noul conținut minim de proteine ​​recomandat de 75 g/zi, pentru produsele TDR.   Această recomandare...

EFSA: Carnea de porc, principala sursă de infecție cu virusul hepatitei E, în UE

miercuri, 12 iulie 2017

Carnea de porc este cea mai frecventă sursă de infecție cu virusul hepatitei E pentru consumatorii din UE, a confirmat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).   Acest lucru contravine ideii anterioare, conform căreia consumarea apei contaminate a fost cauza principală. De asemenea, EFSA a dezvăluit că numărul cazurilor de boală raportate la om, în UE, a crescut de zece ori în ultimii 10 ani, la peste 21 000 de...

România participă la sondajul EFSA referitor la comunicarea incertitudinii științifice

joi, 23 februarie 2017

România participă la sondajul de opine lansat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor, intitulat, "Cum se comunică incertitudinea științifică? Ajutați-ne să explicăm mai bine!"   In acest sens, EFSA a lansat  un sondaj de opinie privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor, în...