Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

EFSA

Acord european privind siguranța și transparența lanțului alimentar

miercuri, 13 februarie 2019

(Comunicat MADR) Cetățenii europeni se vor bucura în curând de un acces mai ușor la informații științifice referitoare la chestiunea fundamentală a siguranței alimentare și a sănătății umane.   Președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu asupra unui nou regulament privind transparența și durabilitatea modelului UE de evaluare a riscurilor în cadrul lanțului...

CE a aprobat o nouă metotă de asomare a puilor din fermele avicole

joi, 31 mai 2018

Cercetarea globală care vizează îmbunătățirea bunăstării păsărilor în timpul producției din fermele avoicole a dus la o modificare a legislației Uniunii Europene.   Noul regulament, care a intrat în vigoare la 18 mai în Uniunea Europeană, permite asomarea cu presiune atmosferică scăzută (LAPS), care se dovedește a fi o metodă mai bândă la sacrificarea păsărilor de carne. Aceasta este prima metodă nouă care urmează...

EFSA a emis Ghidul pentru evaluarea noilor sisteme de sacrificare

miercuri, 21 martie 2018

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a lansat proiectul unui Ghid pentru întreprinderile din sectorul cărnii și al animalelor, care doresc aprobarea de către Uniunea Europeană (UE) a unor noi metode de asomare sau modificate, utilizate la sacrificare.   Ghidul vizează simplificarea modului de compilare a aplicațiilor și oferă sfaturi privind datele necesare pentru a demonstra că o nouă metodă oferă grijă...

EFSA: Rezistența antimicrobiană, o amenințare la adresa sănătății publice

miercuri, 28 februarie 2018

Bacteriile de la oameni și animale continuă să arate rezistență la antibiotice, conform unui nou raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).   Raportul, bazat pe date din 2016, a confirmat rezistența antimicrobiană ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, în principal prin reducerea eficacității...

Declarația EFSA privind evaluarea de risc a aromelor de afumare

miercuri, 17 ianuarie 2018

Cum, aromele de afumare sunt puse mereu în discuție de consumatori, EFSA evaluează în permanență siguranța lor. Aceste produse sunt adăugate la o gamă largă de alimente dar, până de curând, nu au făcut obiectul niciunui proces de autorizare pentru utilizarea în Europa. De aceea, EFSA evaluează cererile companiilor privind siguranța produselor de primă aromatizare, pentru a informa factorii de decizie europeni în ceea ce privește...

EFSA: Actualizarea evaluării genotoxicității substanțelor din alimente și hrana animalelor

miercuri, 10 ianuarie 2018

La finalul lunii decembrie 2017, EFSA a publicat o actualizare a modului în care evaluează genotoxicitatea potențială a substanțelor în evaluarea produselor alimentare și a hranei pentru animale.   Președintele Comitetului științific al EFSA, Prof. Anthony Hardy, a declarat: ”Acest aviz științific oferă recomandări privind adecvarea testelor specifice pentru a stabili potențialul genotoxic al substanțelor. De asemenea, acesta...

EDA: În sfârșit, calitatea proteinelor este recunoscută de un Regulament European

miercuri, 13 septembrie 2017

Sectorul produselor lactate din UE, reprezentat de EDA (Asociația europeană a produselor lactate), și susținut de EWPA (Asociația Europeană a Procesatorilor de Zer), este de acord cu noile norme privind alimentele de slăbit (înlocuirea totală a dietei TDR,) propuse de Comisia Europeană. În special, EDA afirmă că susține noul conținut minim de proteine ​​recomandat de 75 g/zi, pentru produsele TDR.   Această recomandare...

EFSA: Carnea de porc, principala sursă de infecție cu virusul hepatitei E, în UE

miercuri, 12 iulie 2017

Carnea de porc este cea mai frecventă sursă de infecție cu virusul hepatitei E pentru consumatorii din UE, a confirmat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).   Acest lucru contravine ideii anterioare, conform căreia consumarea apei contaminate a fost cauza principală. De asemenea, EFSA a dezvăluit că numărul cazurilor de boală raportate la om, în UE, a crescut de zece ori în ultimii 10 ani, la peste 21 000 de...

România participă la sondajul EFSA referitor la comunicarea incertitudinii științifice

joi, 23 februarie 2017

România participă la sondajul de opine lansat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor, intitulat, "Cum se comunică incertitudinea științifică? Ajutați-ne să explicăm mai bine!"   In acest sens, EFSA a lansat  un sondaj de opinie privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor, în...

EFSA: Programul tematic pentru anul 2017

miercuri, 1 februarie 2017

Programul tematic al EFSA pentru anul 2017 își propune o serie de programe cât se poate de interesante. Partea și mai interesantă este aceea că autoritatea europeană pentru siguranță alimentară și sănătate animală așteaptă proiecte care vor fi finanțate cu sume mai mult decât considerabile. Pentru ediția inaugurală a acestui an, revista Meat.Milk. vă prezintă câteva programe, planul tematic complet și condițiile de finanțare...

EFSA a stabilit temperaturile pentru vânzarea peștelui preambalat

joi, 9 iulie 2015

Ghidul pentru depozitarea și temperatura peștelui pre-ambalat a fost într-un final stabilit într-un raport al EFSA, această problemă fiind vagă de ani de zile, informează Globalmeatnews.   Comisia Europeană a solicitat EFSA să furnizeze raportul privind acordarea de asistență științifică și tehnică referitor la temperaturile adecvate care trebuie aplicate pentru peștele pre-ambalat destinat vânzării în retail. Actuale...

EFSA a constat niveluri sigure de reziduuri de pesticide în carnea de porc

marți, 17 martie 2015

Mai mult de 97% dintre probele de carne de porc testate nu au conținut reziduuri de pesticide detectabile, potrivit raportului anual pe 2013 privind nivelurile de pesticide din alimente elaborat de EFSA. Eșantioanele de carne de porc testate au avut cele mai scăzute niveluri de reziduuri de pesticide dintre toate cele 12 categorii de produse alimentare testate.   Raportul complet conține rezultatele obținute de la aproape 81.000 de...

Măsuri de biosecuritate împotriva gripei aviare în UE

joi, 27 noiembrie 2014

Organizațiile profesionale din întreaba lume au anunțat noi Măsuri de biosecutitate împotriva gripei aviare în Uniunea Europeană. Potrivit France Press, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) au avertizat că gripa aviară ”ce se răspândește rapid” prin Europa amenință sectoarele de producere a cărnii pasăre din țările cu resurse reduse...

Dacă EFSA spune ”Da”, vom cultiva O.M.G.

miercuri, 12 noiembrie 2014

Astăzi se decide soarta O.M.G., dacă deputaţii Parlamentului European vor vota astăzi recomandările pentru plen referitoare la posibilitatea statelor membre de a restricționa sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe teritoriile statelor membre. România susţine că este deschisă la cultivarea O.M.G., doar dacă se dovedeşte ştiinţific că sunt sigure pentru mediu şi sănătatea umană. "Măsurile aprobate astăzi vor...

Soft gratuit pentru analiza OMG-urilor, de la EFSA

luni, 20 octombrie 2014

Noul software gratuit, dezvoltat de specialiștii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), furnizează entităților specializate (parteneri și aplicanți) o unealtă IT în vederea realizării unor analize complexe de date, ca parte a evaluării de risc pentru plantele modificate genetic (OMG), informeaza Recolta.   Programul de calculator, de altfel destul de ușor de folosit, care poate fi descărcat gratuit de pe...

Lansarea oficială a proiectului comun EFSA – ANSVSA

vineri, 18 iulie 2014

(Comunicat) Ieri, a avut loc, la sediul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), deschiderea oficială a proiectului „Pilot project on the implementation of SSD2* in the frame of the electronic transmission of harmonized data collection of analytical results to EFSA -OC/EFSA/DCM/2013/05-CT03”, semnat între EFSA şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), proiect finanţat integral...