Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Nu ne pare bine că avem dreptate!

Autor: Ilie Stoianvineri, 26 iulie, 2013

De regulă, jurnalistul se bucură atunci când scrie ceva, iar evoluția lucrurilor îi dau dreptate. De această dată, nu prea avem motive de bucurie. Asta, pentru că, încă de anul trecut avertizam asupra posibilității ca păcătosul de TVA să rămână la nivelul la care a fost ridicat de guvernul Boc. De atunci, am mai făcut referire la acest lucru dar, mai ales, am făcut apel la realism, atunci când se vorbește despre aceat subiect. În susținerea afirmațiilor noastre aduceam mai multe argumente: necesitatea rambursării sumelor datorate către FMI și Banca Mondială, îndeplinirea obligațiilor asumate de executiv, în raport cu aceste instituții bancare internaționale, evoluția economiei românești și, nu în ultimul rând, glagoria electorală, populistă, care determină politicienii să promită ce nu pot să facă.

Nu încape vorbă. TVA-ul trebuie redus urgent. Dar, întrebăm încă o dată: se va putea? Asociația Română a Cărnii a demarat deja o acțiune care are chiar acest titlu: ”Jos TVA-ul!” Redacția revistei Fabrica de Carne a susținut și susține activ acest demers, lucru constatat și cu ocazia Conferinței Internaționale Meat & Milk 2013, care tocmai și-a încheiat cea de-a doua ediție.

Doar că, exact cu această ocazie, în prima zi a workshop-ului dedicat sectorului de carne, domnul Radu Timiș, în calitatea dublă de vicepreședinte al ARC, dar și de proprietar al Cris-Tim, lăsa să se înțeleagă faptul că nici măcar măsura provizorie, a reducerii acestei taxe la pâine, nu e prea sigură. Cauzele sunt cele știute: incapacitatea gvernului de a-și ține promisiunile față de finanța externă, gravul deficit bugetar, precum și incertitudinea privind încheierea unui nou Acord, care, deși blamat în registru electoral, anul trecut, acum este privit din nou ca un colac de salvare. Ce obligații ar presupune un nou acord? Vom vedea, și tocmai de aici, teama.

Delegația comună, a FMI și a Băncii Mondiale va fi la București în cursul lunii iulie. Sperăm ca, în urma negocierilor, temerile să fie spulberate și să se accepte diminuarea cotei de TVA pentru pâine, ca prim pas spre reducerea generalizată pentru produsele alimentare, dorită odată cu data de 1 ianuarie 2014.

Iar, dacă va fi așa, ne va părea bine că am greșit!

Despre cum a rămas România fără Telemeaua de Sibiu
Autor: Ilie Stoian  /   marți, 26 iunie 2018

De vreo două săptămâni, tot citesc și mă amuz despre și pe seama brânzei de Sibiu, mai precis, despre Telemeaua de Sibiu. Am văzut și o știre la televizor, am văzut și ceva știri în presa scrisă, după ce zece ciobani au primit, în exclusivitate, dreptul de a produce așa ceva, având însă, față de ceilalți, denumirea...

Lucrătura UE la linguriCA-CAlității
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 25 mai 2018

Zilele trecute, redacția noastră a primit din partea Comisiei de Agricultură a Parlamentului European Declarația în care detaliază principiile după care va fi construit noul exercițiu financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2021-2027.   Tema este amplă și, până la momentul adoptării noii Strategii Agricole Comune,...