Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Numărul cererilor de sprijin pentru fermele de carne, în creștere

Autor: Meat MIlkmiercuri, 2 iulie, 2014

(Agerpres) Numărul animalelor pentru care fermierii harghiteni au solicitat subvenţie de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) este în creştere, motivul fiind legat, în primul rând, de fondurile comunitare pe care le primesc pentru aceste animale.

Şeful APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că la unele animale, cum ar fi ovine sau bovine pentru carne, creşterea este una semnificativă.

‘Anul acesta am avut o creştere, la unele animale chiar semnificativă, de efective pentru care s-a solicitat subvenţie. La oi, de exemplu, este o creştere de 20.000 animale la nivel de judeţ, în schimb la bovinele pentru carne există un număr dublu de animale faţă de anul trecut. E adevărat că nu este foarte mare, a crescut de la aproximativ 1.300 de animale la 2.700 animale. Trebuie ştiut că judeţul Harghita în preponderenţă este un judeţ unde ar trebui să fie prioritară creşterea animalelor. (…) În ultimii ani, împreună cu diverse organizaţii neguvernamentale, instituţii ale statului, politicienii care se ocupă de domeniul agricol am trecut prin diverse campanii de informare a fermierilor, ceea ce de fapt a dus la creşterea acestui număr de animale’, a explicat Haschi Andras.

El a adăugat că această creştere depinde chiar de acordarea subvenţiei pentru animale, care a fost reinvestită în cumpărarea de noi exemplare, în condiţiile în care, oriunde în Europa, fără subvenţie nu există câştig în agricultură.

‘Evident, creşterea depinde şi de faptul că oamenii au primit subvenţie în ultimii ani şi au reînvestit subvenţia respectivă în cumpărarea de noi animale, şi-au dat seama că, de fapt, mai are nevoie de încă zece oi ca să aibă 50 şi să primească subvenţie. Fără subvenţie nu există agricultură performantă peste tot în Europa. (…) Câştigul vine din subvenţie, aşa este şi în Ungaria şi în Germania, peste tot în Europa. Fără subvenţie nu există câştig în agricultură, deci oamenii se concentrează să-şi modeleze cumva exploataţia şi în funcţie de subvenţiile pe care le primesc. Subvenţiile sunt diferite, începând de la 40 lei şi ceva pe oaie până la 1.200 lei pe cap de animal la bovina pentru carne’, a precizat directorul APIA Harghita.

Acesta a subliniat că fermierii harghiteni au început să fie atenţi şi la calitate, nu numai la cantitate, întrucât pentru unele animale subvenţia este condiţionată şi de certificatele de origine.

Potrivit lui Haschi Andras, începând din acest an cererea pentru subvenţia pe animale este una unică, iar fermierul nu mai trebuie să se prezinte de patru ori la APIA pentru a depune documentele pentru diversele animale pe care le are în exploataţie. Avantajul este acela că perioada de depunere durează doar aproximativ două luni de zile, dar efortul depus de angajaţii APIA este foarte mare, ‘în condiţiile în care fermierul nu se descurcă aproape deloc cu aceste cereri complexe’.

Şeful APIA Harghita va propune politicienilor ca subvenţiile pentru suprafaţă şi cele pentru animale să se solicite în două perioade diferite şi nu simultan, întrucât ‘atât din punct de vedere al fermierilor, cât şi din punct de vedere al APIA este foarte greu de realizat’.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...