Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Nutriția în fluaj a mieilor

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 31 august, 2016

Există mai multe modalități de aadministrare a hranei pentru miei și, desigur, mai multe argumente pro și contra, asociate fiecărui program de hrănire. Programul de hrănire corespunzător este de obicei afectat de localizarea geografică, tipul sistemului de producție, opțiuni de marketing, precum și costul și disponibilitatea hranei pentru animale. Mieii născuți în timpul iernii au, de ovbicei, dietele bogate,  concentrate, în timp ce mieii născuți mai târziu, sunt adesea plasați pe pășuni, iar  unele programe include atât pășunatul, cât și cerealele. Iată, însă, câteva sfaturi provenite de la specialiștii britanici de la SheepInfo 101.

 

Fluajul

 

Pentru primele săptămâni de viață, un miel are nevoie de laptele mamei. Dar, mieii vor începe să rumege hrană solidă la scurt timp după naștere. Dar, de la vârsta de 4- 6 săptămâni, cca 50 % din aportul de nutrienți poate proveni din alte surse decât laptele mamei lor. Fluajul este un mijloc de a furniza nutriție suplimentară, de obicei cereale, la mieii care alăptează, fiind benefic în special pentru miei gestionați în sisteme de producție intensive, în care este practicată înțărcarea precoce. În plus, este mai eficient să se hrănească mielul direct, decât să se hrănească oile, pentru producția de lapte. Fluajul este de obicei redus, la mieii scoși pe pășuni, primăvara și vara. Însă, fluajul poate să nu fie rentabil în toate sistemele de producție. Mieii pot fi incluși în acest program de la una sau două săptămâni, deși ei nu vor mânca rații semnificative de hrană, până la vârsta de trei-patru săptămâni. Furnizarea accesului timpuriu la hrană uscată ajută la stimularea dezvoltării rumenului și înțărcarea precoce.

 

Fluajul lent

 

Mieii pot avea acces la hrană printr-o „curgere lentă”, care este pur și simplu o deschidere în gard sau poartă, suficient de mare pentru ei, dar prea mici pentru oi. Cel mai bine este să se execute porți, pentru ca mieii să aibă acces la zona de curgere lentă din mai multe părți. Alimentatoarele utilizate în zona purceilor trebuie să fie proiectate astfel încât mieii să nu poată sta în grupuri, sau să se joace între ei. Se recomandă un spațiu de cca 10 cm, pentru fiecare alimentator. Zona de curgere lentă trebuie plasată în punctul de trafic, mieii găsind în mod natural drumul spre ea. Un loc însorit în adăpost este ideal. Apa e să fie disponibilă, precum și fânul de înaltă calitate. Alimentatoarele de fluaj pot fi e și pe pășune.

 

Rația fluajului

 

Rația de curgere lenta nu are nevoie să fie complexă sau costisitoare. La o vârstă fragedă, miei preferă feed-uri măcinate fin, cu o dimensiune mică a particulei. Feed-urile pentru miei includ făină de soia, porumb măcinat, și fân de lucernă. Unii fermieri includ făina de soia. Este scumpă, dar mieii nu mănâncă mult la o vârstă fragedă. Rațiile texturate sunt consumate mai bine decât dacă hrănirea se efectuează peletizat. Hrana trebuie să fie proaspătă și uscată și nu ar trebui să se permită să se termine.

 

Necesarul de proteine

 

Deoarece creșterea mieilor tineri presupune în primul rând creșterea masei musculare, mai degrabă decât a grăsimii, furnizarea de proteine este critică. Rația de curgere lentă ar trebui să conțină proteine brute, 18 – 20 %. Proteina din furaje ar trebui să fie toate naturale, iar ureea nu ar trebui administrată. Mieii mai mari depun mai multe grăsimi, prin urmare, cerința lor de proteine se diminuează.

 

Necesarul de calciu și fosfor

 

Alimentarea în fluaj ar trebui să conțină un raport de 2:1 calciu – fosfor, pentru a preveni calculii urinari (pietre la rinichi). Includerea de 1% calcar, va ajuta, de asemenea, prevenirea calculilori urinari.

 

Aditivii

 

Furajul în fluaj ar trebui să conțină un coccidiostatic, pentru a preveni coccidioza. Eficiente sunt produsele Deccox® (decochinat), Bovatec® (lasalocid), și  Rumensin® (monensin). Mieii trebuie vaccinați cu Perfringins Clostridium C & D,  pentru a preveni supra-alimentarea, înainte de înțărcare.

 

Nutriția mieilor de finisare

 

Pentru finisare, mieii înțărcați precoce (<90 de zile), au diete concentrate bogate, dar acestea trebuie să fie reduse treptat, înainte de scoaterea la pășune. Această tranziție ar trebui să aibă loc în decurs de câteva săptămâni. La terminarea nutriției bazată pe diete mari de cereale, acidoza, enterotoxemia și calculii urinari pot fi potențiale probleme. Acidoza poate fi prevenită prin includerea unui tampon de rumen (de exemplu, bicarbonat de sodiu), precum și prin evitarea schimbărilor bruște în tipul sau cantitatea de rație.

 

Porumbul și făina de soia formează în mod obișnuit baza acestor diete. Cu toate acestea, alte cereale și surse de proteine pot înlocui toate, sau o parte din făina de porumb și soia, în funcție de disponibilitate și costuri. Valoarea energetică a orzului și a sorgului boabe (milo), în raport cu porumbul, este de 90 %. Ambele pot înlocui 100 % din porumb. Ovăzul are doar 80 % din valoarea energetică a porumbului. Grâu este egal cu porumb, dar nu ar trebui să înlocuiască mai mult de 50 % din porumb sau orz, în dieta.

 

Rețete alternative

 

Surse alternative de proteine includ făina de semințe de bumbac și făina de arahide. Ureea (produsul final al metabolismului azotului), are un echivalent de proteină brută de 281 % și poate furniza până la o treime din azotul din dieta mieilor în vârstă. Pentru a determina costurile, înmulțiți totalul proteinelor brute din dieta cu 16 %. Decizia de a utiliza alte rețete ar trebui să se bazeze pe disponibilitatea și costul lor, în raport cu făina de porumb și soia. Pentru a determina dacă alte fluxuri au o valoare mai bună decât porumbul și/sau făina de soia, comparațiile trebuie să se bazeze pe costul pe unitatea de nutrienți (proteine și energie). Diferențele în greutate și conținutul de nutrienți trebuie să fie luate în considerare, în aceste calcule.

 

Hrănirea cu cereale integrale

 

Hrănirea mieilor cu cereale integrale îmbunătățește eficiența, crește câștigul mediu zilnic, și scade costurile generale ale hranei. Este, de obicei, programul de hrănire cel mai profitabil, care pot fi folosit pentru finisarea pe bază de cereale. Dietele din cerealele integrale constau din cereale neprocesate, cum ar fi porumbul sau orzul decojit, amestecate cu un supliment de proteine, vitamine și minerale granulate. În consecință, dietele cu cereale integrale sunt bogate în energie și faciliteză câștiguri accelerate.

 

Doar aproximativ o treime din cereale este sfărâmat, atunci când sunt mâncate de miei. Restul boabelor trebuie să fie regurgitate în timpul de ruminare, pentru o masticație în continuare. Această acțiune de regurgitare și de mestecat contribuie la procesul digestiv, crescând astfel capacitatea de tamponare a rumenului.

Suplimente pentru hrana cu cereale integrale conțin proteine , vitamine și minerale. Atunci când suplimentele comerciale nu sunt disponibile, poate fi preparat un supliment personalizat. Pentru că cerealele furajere sunt scăzute în calciu, este esențială suplimentarea calciului, ca preventiv împotriva calculilor urinari. Clorura de amoniu sau sulfat de amoniu pot fi adăugate la supliment, la o rată echivalentă cu 0,5% din furaj complet, ca asigurare suplimentara pentru prevenirea calculilor urinari.

 

Auto-hrănirea

 

Într-o situație firească, mieii au hrana în fața lor, în orice moment, punctul de hrănire fiind alimentat de două ori pe zi, la aproximativ aceeași oră. Mieii auto-hrăniți vor consuma mai multă hrană pentru animale. Dar, mieii hrăniți ”de mână” tind să determine câștiguri mai eficiente. În plus, este mai ușor de a monitoriza starea de sănătate a animalelor. Însă, hrănirea manuală necesită mai mult spațiu pentru fiecare miel și necesită mai multă muncă, deci este mai puțin comun cu operațiunile mari, deși sistemele de alimentare pot fi automatizate. Indiferent de programul de hrănire, nu ar trebui să se facă schimbări bruște ale rațiilor.

 

Aditivii

 

Antibioticele și/sau ionoforii sunt admiși în dietă, pentru a îmbunătăți sănătatea și performanța, dar acest lucru trebuie să se facă în conformitate cu legislația. Antibioticele sunt introduse pentru a reduce infectiile bacteriene sub-clinice ale aparatului digestiv sau ale tractului respirator. Ionoforii (Ex: Deccox® și Bovatec®) sunt folosiți pentru a controla coccidioza. Utilizarea demonstrat îmbunătățirea sporului mediu zilnic. Cu toate acestea, utilizarea combinată a antibioticelor și a ionoforilor nu este aprobată.

 

Probioticele

 

Probioticele sunt opusul de antibioticelor, fiind organisme de bacterii benefice, vii. Drojdia este un probiotic. Probioticele sunt, de asemenea, găsite în mod natural în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul. Probioticele pot îmbunătăți performanța animalelor prin menținerea sănătății și îmbunătățirea digestiei. Multe dintre mixturile comerciale contin probiotice, dar există cercetări limitate pentru a atesta beneficiile probiotice în dietele mieilor.

JTP-Finlanda, invită fermierii să-i viziteze standul din cadrul târgului Indagra
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 octombrie 2018

(Comunicat) JPT-Industria este o companie finlandeză, cu peste 30 de ani de experiență în domeniul producerii furajelor. JPT Industria se adresează deopotrivă fermelor mici și mari, produsele lor fiind adaptate fiecărei ferme în parte și datorită modului de livrare în containere etanșeizate, piața țintă a companiei fiind întreaga...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...