Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Nutriția scroafelor în timpul lactației

Autor: Maria Demetriadvineri, 22 aprilie, 2016

Calitatea lactatiei scroafelor, precum și, implicit, a laptelui care reprezintă hrana purcilor nou-născuți în primele zile de viață reprezintă o condiție esențială a sănătății ulterioare a efectivelor, precum și a calității cărnii. După cum se cunoaște, laptele de scroafă oferă cea mai bună nutriție pentru porci tineri, fiind bogat în proteine, vitamine și minerale, și cu o mare valoare energetică. Mai mult, colostrul, nu doar că are o calitate nutritivă foarte mare, dar oferă purceilor alăptați și anticorpii necesari care îi vor proteja în primele săptămâni de viață împotriva bolilor.

 

Nutriția scroafelor în perioada de pre-fătare

 

Pentru sănătatea pureilor, este foarte important pentru ca scroafele să începă să mănânce imediat după fătare. De aceea, gestionarea adecvată a hranei pentru animale în perioada de pre-fătare contribuie la asigurarea că scroafele vor începe să mănânce repede. Cheia este să ne asigurăm că scroafele sunt înfometate, atunci când vor naște. Potrivit studiilor, scroafele care au fost limitate la două până la patru  porții medii de hrană pe zi, timp de trei sau patru zile înainte de fătare, vor începe să mănânce mai devreme decât scroafele care au stomacul plin. Anterior acestei perioade, scroafele gestante vor mânca mult mai mult decât hrana pentru a dezvolta fetușii, dar trebuie avut grijă ca, la naștere, scroafele gestante să aibe o greutate corectă, nici prea mare, nici mică.

 

Furajul administrat scroafelor gestante conține în mod normal, cca 14 % proteină brută și ar trebui să includă fibre cum ar fi: ovăz, orz, sau fân de lucernă. Din moment ce consumul de hrană este limitat, conținutul de vitamine și minerale ar trebui să fie mai mare, decât cel al hranei animalelor de finisare sau a scroafelor aflate la lactație. O problemă cu grupurile de scroafe gestante este aceea că se formează o ierarhie în care „șefa” va mânca mai mult. O modalitate de a rezolva această problemă este aceea a alimentației separate.

 

Nutriția în timpul lactației

 

Substanțele nutritive necesare pentru a produce lapte pentru purcei pot proveni din hrana consumată de scroafă, sau din rezervele corpului scroafei. În mod ideal, cele mai multe dintre substanțele nutritive necesare pentru producerea de lapte ar trebui să provină din hrana pentru animale. În cazul în care scroafa folosește rezervele corpului, ea poate fi prea slabă pentru a reveni la estru. Este important ca, în termen de 12 de ore de la fătare, scroafelor ar trebui să li se ofere două rații de hrană care, periodic, poate fi combinată cu o cantitate mică de apă. Trebuie reținut că unele scroafe preferă furajele umede, celor uscate.

 

Scroafele trebuie să fie hrănite de două sau de trei ori pe zi, crescând treptat cantitatea de hrană, pana când, la o săptămână după fătare, animalele vor primi rațiile maxime. În cazul în care scroafa este în îngrijire medicală, se va recurge la hrănirea multiplă, pentru a maximiza consumul. Un alt sfat pentru maximizarea consumului de hrană în timpul alăptării este menținerea temperaturii adăpostului între 22 și 28 de grade. Fermierii trebuie să se asigure că purceii au încălzire suplimentară.  În cazul în care consumul de hrană este limitat, producția de lapte va scădea. Dar, mai important, revenirea scroafei la călduri, după înțărcare, va fi întârziată, iar ratele de concepție pot suferi.

 

Circulația în tractul intestinal

 

Scroafele ar trebui să aibă prima lor de circulație intestinală în termen de două zile de la fătare. Dacă nu se observă nicio mișcare intestinală, iar scroafa nu mănâncă suficient, trebuie să acorde atenție temperaturii corpului, putând avea suferi de MMA, un sindrom care implică o infecție a colului uterin, uterin sau/și mastită, prezentând și o secreție redusă de lapte. În această situație, scroafele necesită tratament cu antibiotice.

 

Hrana pentru animalele care alăptează ar trebui să fie ridicată în energie și proteine. Nivelul proteinelor ​​ar trebui să fie menținut la aproximativ 16%, pentru a oferi purceilor, prin lapte, un nivel suficient. Grăsimea poate fi adăugată pentru a crește conținutul de energie al dietei. Cu scopul de a produce lapte, scroafele au nevoie de multă apă proaspătă. Asigurați-vă că scroafă are acces la apă curată, proaspătă, în orice moment, fie printr-o instalație automată, fie printr-un jgheab de alimentare montat în partea din față a spațiului de fătare.

PPA identificat în hrana pentru porcii din fermele Chinei
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

Furnizorul de hrană pentru animale din China, Tangrenshen Group, a raportat că prezența PPA a fost detectată într-una din unitățile sale producătoare de formule nutriționale pentru porci.   Potrivit Reuters, într-o declaratie făcută la Bursa de Valori din Shenzhen, compania a declarat ca boala a fost gasita in probele de...

JTP-Finlanda, invită fermierii să-i viziteze standul din cadrul târgului Indagra
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 octombrie 2018

(Comunicat) JPT-Industria este o companie finlandeză, cu peste 30 de ani de experiență în domeniul producerii furajelor. JPT Industria se adresează deopotrivă fermelor mici și mari, produsele lor fiind adaptate fiecărei ferme în parte și datorită modului de livrare în containere etanșeizate, piața țintă a companiei fiind întreaga...