Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

NVWA-Olanda: Nu sunt indicii de afectare a cărnii de pasăre cu Fipronil

Autor: Nora Marinjoi, 10 august, 2017

Potrivit Global Meat News, oficiali olandezi din domeniul siguranței alimentelor au început controalele la fața locului pentru puii cărora li s-au administrat carne în formulele de nutriție, crescuți în ferme care găzduiesc păsări producătoare de ouă tratate cu insecticidul toxic fipronil, care a provocat o retragere masivă a ouălor.

 

Oamenii de stiinta de la Agenția Olandeză pentru Siguranța Alimentelor, NVWA, caută urme de fipronil la mai multe ferme din țară producătoare de ouă și de carne de pui. Insecticidul este interzis pentru utilizare în producția de carne, dar este o substanță veterinară comună folosită pentru a ucide păduchii la păsările de curte.

 

Controalele la un număr selectat de ferme urmăresc retragerea a milioane de ouă în Belgia, Olanda și Germania, după ce mai multe loturi au fost testate pozitiv pentru niveluri ridicate de fipronil. Însă, funcționarii nu se așteaptă ca probele de carne să fie testate pozitiv pentru fipronil.

 

Teste pentru a permite reluarea producției de carne

 

”Nu există indicii că carnea de pui poate fi afectată de utilizarea fipronilului”, a declarat Lex Benden, purtător de cuvânt la NVWA. El a spus că testele, care au început pe 8 august, și care vor dura mai multe zile, vor fi efectuate cu maximă precauție.

 

Fermele care produc atât ouă, cât și găini pentru carne, au fost suspendate temporar de la tranzacționare în timpul controlului pentru fipronil. NVWA speră că testele din carnea de pui din fermele selectate voravea rezultat negativ, iar fermele își relua producția de carne, chiar dacă producția de ouă va fi în continuare oprită. Concomitent, unii proprietari de ferme din Olanda, dar și consumatori olandezi, au început acțiuni de protest prin care cer lămurirea rapidă a situației.

 

Benden a mai declarat că NVWA e încrezător că nu se vor găsi urme ale substanței în carnea de pasăre, adăposturile folosite pentru găzduirea găinilor care produc carne au fost dezinfectate în mod regulat.

 

Poziția EFSA

 

”Utilizarea fipronilului pe animalele de la care se obțin alimente este interzisă în cadrul UE. Prin urmare, situația actuală a ouălor se referă la utilizarea ilegală și, ca atare, reprezintă o problemă de gestionare a riscurilor, fiind investigată de autoritățile naționale”.

Jean Claude Junker a prezentat principiile bugetului UE 2021-2027
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

(Comunicat) Comisia Europeană a propus miercuri, 2 mai, un buget pe termen lung pragmatic și modern pentru perioada 2021-2027. Acesta este un răspuns onest la realitatea actuală, în care se așteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă, într-un moment în care...

În 2017, polonezii de la Gobarto au avut exporturi de 261.5 mil. euro
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 25 aprilie 2018

Grupul polonez Gobarto a reușit să-și mărească veniturile nete din vânzări, în 2017, până la 424 milioane de euro, în creștere cu 21,6%, comparativ cu 348,5 milioane euro, înregistrate în 2016.   Deși piața internă a reprezentat aproximativ 85% din veniturile companiei Gobarto, pentru anul trecut, exporturile au...