Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

O companie importanta din sua, in faliment, din cauza scandalului „namolului roz”

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Unul dintre cei mai mari procesatori de carne tocata de vita din SUA, AFA Foods, a cerut deschiderea capitolului 11 din legea falimentului, invocand scandalul mediatic iscat in ultima vreme in jurul produsului poreclit in media „substanta roz”, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Procesatorii de carne se confrunta cu dificultati tot mai mari dupa ce carnea tocata de vita cu adaos de amoniac, denumita in industrie „carne de vita cu textura fina” este respinsa in comert, pe fondul imaginii negative promovate de activistii nutritiei sanatoase.

AFA este unul dintre cei mai mari jucatori din industria de carne tocata, cu o productie anuala de aproape 300 de milioane de tone, conform documentatiei depuse pentru capitolul 11. Compania a invocat totodata „schimbarile recente” referitoare la felul in care presa acopera subiectul.

Subiectul abordat din ce in ce mai des de media in ultimele luni a determinat producatori ca Beef Products Inc sa opreasca productia la unele fabrici, iar unele retele de supermarketuri, ca Safeway sau Supervalu, sa scoata produsul de pe rafturi.

Anuntul AFA va avea un impact negativ in lantul de productie, estimeaza Jeremy Russell, reprezentantul Asociatiei Nationale a Carnii din SUA, de la crescatorii de vite la procesatorii de carne.

Notiunea de „substanta roz” (in engleza „pink slime”) a fost folosita pentru prima oara de microbiologul Gerald Zirnstein, in 2002, dupa o vizita la o fabrica BPI. Termenul a devenit ulterior foarte popular dupa ce a fost preluat in dezbatere de reputatul bucatar britanic Jamie Oliver.

Capitolul 11 din legea falimentului din SUA plaseaza compania sub control judiciar pentru a impiedica o impartire haotica intre creditori. O companie aflata sub protectia capitolului 11 are sansa de a iesi din faliment, daca isi onoreaza calendarul de plati reesalonate stabilit de o curte de justitie. In SUA au mai fost inregistrate cazuri celebre de Capitolul 11, cel mai recent fiind cel al gigantului auto General Motors, care a iesit de sub protectia impotriva falimentului in anul 2010, la circa un an dupa ce ceruse protectia legii. Echivalentul actului normativ in Romania este procedura de concordat preventiv.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...