Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Obiective, direcTii de acTiune ªi forme de sprijin In domeniul zootehniei

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Marti, in conferinta de presa, ministrul Agriculturii Valeriu Tabara a prezentat raportul Obiective, directii de actiune si forme de sprijin in domeniul zootehniei.

In raport se precizeaza:
Acoperirea cererii de pe piata interna prin cresterea productiei la toate speciile de animale, diminuarea importului si cresterea disponibilitatii la export. Pentru aceasta, s-au stabilit urmatoarele directii de actiune:

1. Eficientizarea sectorului zootehnic prin infiintarea de exploatatii durabile si competitive precum si retehnologizarea celor existente urmarind alinierea standardelor de calitate a produselor romanesti la nivelul celor din Uniunea Europeana prin masuri PNDR.
2. Ameliorarea efectivelor de animale in vederea imbunatatirii potentialului genetic al raselor de animale. Constituirea asociatiilor de carte de rasa care sa conduca programele de ameliorare.
3. Atragerea investitiilor in domeniul cresterii animalelor si folosirea fondurilor structurale.
4. Valorificarea superioara a produselor de origine animala pentru a corespunde normelor europene privind calitatea si igiena prin repartizarea uniforma a unitatilor de procesare pentru a sprijini producerea si comercializarea produselor de origine animala pe piata locala, in functie de capacitatea de aprovizionare cu materie prima din zona prin infiintarea de unitati de colectare si procesare de capacitate mica (microfabrici de procesare lapte si abatoare de capacitate mica cu posibilitate de finantare prin masura 123 din PNDR).
5. Valorificarea superioara a resurselor furajere existente

Pentru anul 2011, formele de sprijin pentru sustinerea activitatii zootehnice si implicit a crescatorilor de animale sunt:

Ajutor de stat pentru ameliorarea raselor de animale, in limita sumei de 12.500.000 lei in anul 2011, acordat pentru intocmirea si mentinerea Registrelor Genealogice si efectuarea Controlului Oficial al Productiilor.

Ajutor de stat pentru bunastarea porcinelor si pasarilor, astfel:
PASARI (buget alocat pentru anul 2011 – 360200 mii lei) Valoarea maxima a sprijinului este de 722 lei/UVM pui de carne, 1063 lei/UVM pentru gaini ouatoare, 1362 lei/UVM pentru gaini de reproductie rase grele, 2062 lei/UVM pui de curca, 1030 lei/UVM pentru boboci de gasca, 866 lei/UVM pentru boboci de rata, daca se acceseaza toate masurile (sase masuri).

PORCI (buget alocat pentru anul 2011 – 360126 mii lei). Valoarea maxima a sprijinului este de 535 lei/UVM pentru porci grasi, 1376 lei/UVM pentru scrofite si 415 lei/UVM pentru scroafe daca se acceseaza toate masurile (sapte masuri).

Plati nationale complementare directe pentru bovine, ovine si caprine. Sumele se vor stabili pana in luna octombrie, dupa emiterea Deciziei CE.

Finantarea Programului National Apicol, in limita sumei de 29.402.288,66 lei pentru anul 2011

Ajutor de stat pentru colectarea cadavrelor de animale de pana la 100 la suta din costul activitatii de colectare a cadavrelor de animale, respectiv de maximum 213 lei/tona de cadavre de animale colectate, in limita bugetului aprobat (buget alocat pentru anul 2011 – 5815 mii lei).

Sprijin comunitar pentru vaci de lapte din zone defavorizate
– 22.447.205 euro/an, in perioada 2011-2013. Pana la 250 euro/cap de vaca in exploatatiile cu dimensiuni 2-15 vaci din zone defavorizate.

Sprijin comunitar pentru depozitarea privata a carnii de porc – 1.300.000 euro/2011.

Forme de sprijin in curs de elaborare:
Ajutor de stat pentru conservarea patrimoniului genetic animal pe cale de disparitie – PNDR masura 214 Agromediu.
Microfabrici de procesare lapte si abatoare de capacitate mica cu posibilitate de finantare prin masura 123 din PNDR.

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...