Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Oferta bogata si preturi pe masura la mieii de paste

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agroinfo, citand Agerpres, carnea de miel nu va lipsi nici in acest an de pe masa romanilor, in perioada Sarbatorilor Pascale, chiar daca preturile vor fi prohibitive pentru cei mai multi consumatori, dar si pentru exportatori, care se plang ca producatorii sunt hotarati sa nu lase la pret mai jos de 13 lei pe kg in viu si 25 de lei pe kg in carcasa.

Ciobanii au deja o oferta bogata de miei, dar tin preturile prea sus, atat pentru piata interna cat si pentru export. Daca in 2010 piata interna si exporturile de ovine in perioada Sarbatorilor Pascale era de 4 milioane de capete, in 2011 s-a redus la 2,5 milioane, iar anul acesta nu cred ca vom reusi sa exportam, mai mult de 150.000 de capete, din cauza preturilor ridicate cerute de crescatori. La ora actuala, ciobanii vand cu 25 de lei kilogramul de miel in carcasa si cu 12-13 lei kilogramul de miel in viu. Este un pret mult prea mare pentru piata interna, dar si pentru partenerii externi. Cei care isi permit, vor cumpara un miel intreg de Paste, unii doar o pulpa, iar altii deloc, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Ovine si Bovine (APEOB), Ion ªerban.

Potrivit acestuia, singura piata unde au fost realizate exporturi de ovine si miei a fost Italia, dar si in aceasta vanzarile nu merg cu preturi mai mari de 3 euro/kg. Cred ca un pret corect din partea producatorilor ar fi de 10-10,5 lei pe kg in viu, mai ales ca sectorul este subventionat. La un astfel de pret poate reusim sa vindem si in Grecia, unde sunt probleme financiare si nu vor marfa cu preturi ridicate. La ora actuala exportul pe Orientul Mijlociu si tarile arabe nu merge, iar in Turcia, desi este o piata buna, nu numai in perioada Pastelui, sunt anumite restrictii si nu pot fi realizate direct aceste exporturi, a adaugat seful Asociatei.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat recent ca nu exista nicio motivatie pentru a creste preturile la carnea de miel, in conditiile in care „sectorul ovin este sustinut din bugetul Agriculturii prin subventii substantiale”.

Anul acesta, in perioada sarbatorilor pascale se vor sacrifica peste 4 milioane de miei, in conditiile in care anul trecut au fost sacrificati 3.950.130 miei. Productia de carne ovine acopera necesarul de consum intern in proportie de 99%.

Domnul Adrian Bența va fi speaker al Conferinței Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 22 martie 2018

Unul dintre cei mai mari experti financiari din Romania, domnul Adrian Benta, va fi speaker al Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk 2018, evenimant care se va desfășura în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte față de noile realități ale...

Programul MADR de înființare și dezvoltare a formelor asociative
Autor: meatmilk  /   joi, 22 martie 2018

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că se află în desfășurare licitația deschisă pentru atribuirea contractului privind „Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, număr anunț de participare în SEAP nr....