Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Oierii cer cu insistență rezolvarea problemelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 24 septembrie, 2014

Având în vedere problemele grave şi din ce în ce mai complexe ale zootehniei româneşti, noi ACOC “Păstorul” Bihor, prin cei 681 de membri, avem câteva întrebări la care dorim răspunsuri clare privind viitorul nostru şi al familiilor noastre. Foarte mulţi îşi fac socoteli pe munca noastră, iar noi nu ştim ce vom face mâine”, a precizat directorul executiv al Asociaţiei “Păstorul” – Anca Demian, în scrisoarea adresată secretarului de stat în MADR – Peter Tamas Nagy.

Problemele semnalate de oierii bihoreni se referă la relaţia crescătorilor de animale cu medicii veterinari concesionari; gestionarea Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) de către firma IQ Management – operatorul naţional desemnat de către ANSVSA să administreze SNIIA; modalitatea de identificare a animalelor începând cu anul 2015. Oierii vor să le fie permis a consulta baza de date a ANSVSA, care este o copie fidelă a Registrului individual al exploataţiei – document obligatoriu pentru fiecare fermă, noteaza Agroinfo.

Crescătorii de ovine solicită acte normative clare, care să reglementeze modul de organizare a fermierilor în asociaţii şi cooperative agricole, cu recunoaşterea acestor organizaţii profesionale de către MADR şi, totodată, vor sprijin legislativ pentru a accesa fonduri europene în sectorul agro-alimentar.
Reprezentanţii oierilor sunt interesaţi de stadiul de elaborare a unor legi esenţiale în activităţile lor de zi cu zi. Legea zootehniei, proiectul de aprobare a normelor de aplicare a legii pajiştilor, prin care fermierii activi să beneficieze de concesionare pe un termen de minim 10 ani a păşunilor, sau legea privind închirierea sau concesionarea spaţiilor ANARZ către asociaţiile reprezentative ale crescătorilor de animale sunt acte normative aflate în stadiul de proiect.

Fermierii reclamă lipsa, “cu desăvârşire”, a unui dialog cu autorităţile responsabile de gestionarea crizei provocate de “Boala limbii albastre”, în acest caz ANSVSA. Anca Demian solicită ca în astfel de situaţii informarea fermierilor să se facă prin intemediul asociaţiilor. “Era normal să fim informaţi, prin asociaţii, despre apariţia bolii «limbii albastre», despre măsurile care se impun, cum ne vom vinde animalele, ce măsuri de securitate se iau”, se mai arată în documentul transmis redacţiei noastre.
Crescătorii de animale au nevoie de o strategie coerentă în sectorul creşterii ovinelor şi caprinelor pentru perioada 2014-2020. De asemenea, oierii vor să le fie comunicate din timp măsurile de sprijin şi modalităţile de accesare a fondurilor alocate prin noua prgramare financiară în următorii şase ani, “pentru a ne face un buget anual de venituri şi cheltuieli, un flux de numerar”, se mai menţionează în solicitarea ACOC “Păstorul”. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...