Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

OMS: Carnea are cancer! UE: Europeni, mâncați viermi!

Autor: Maria Demetriadvineri, 30 octombrie, 2015

După cum toată planeta a aflat, OMS afirmă că produsele din carne pot determina, prin consum, apariția cancerului. Doar două zile mai târziu, adică, ieri, Parlamentul European a avizat o propunere care prevede introducerea in consum, a unor noi alimente, cum ar fi insectele, algele si noi tipuri de ciuperci.

 

Cea mai controversata decizie vizeaza insectele, folosite la noi ca momeala pentru peste si hrana pentru animale.

Musca de casa, care ne deranjeaza atat de tare vara, molia de fagure, un daunator pe care il gasim in fagurii de miere, greierele, pe care il recunoastem dupa cantecul sau, molia de matase, cateva specii de lacuste si mai multe tipuri de viermi, acestea sunt insectele cu ajutorul carora specialistii in alimentatie ar putea prepara din 2016 noi mancaruri.

Deocamdata, la noi viermii sunt folositi ca momeala pentru peste. Nu este exclus insa ca de la anul, conform reglementarilor europene, sa-i puteti cumpara din hipermarket si sa-i gatiti acasa.

 

In alte tari ale lumii insectele se regasesc in meniuri. Angelina Jolie, de pilda, citata de Pro TV, n-a facut un secret din faptul ca le da copiilor sai greieri prajiti.

„Baietilor mei le place sa manance greieri, este unul dintre lucrurile lor preferate. Ii mananca de parca ar fi pufuleti”, a dezvaluit actrita.

 

Votul din Parlamentul European aduce cu sine si proceduri pentru autorizarea noilor alimente pentru ca acestea sa poata fi produse si comercializate in cele 28 de state membre. Mai intai se vor face studii si analize care sa garanteze ca insectele nu afecteaza starea de sanatate a populatiei.

James Nicholson, eurparlamentar, a declarat de la tribuna forumului european: „Sectorul agroalimentar este in continua schimbare, adaptare si imbunatatire. Trebuie sa fim mereu pregatiti pentru schimbare. Avem nevoie de un cadru legislativ functional, care sa tina pasul cu dezvoltarile tehnologice din ultimii 20 de ani.”

Pentru ca aceasta initiativa sa intre in vigoare de anul viitor mai este nevoie de acordul Consiliul European. Alaturi de insecte mai apar in lista noilor alimente algele, unele ciuperci si noi tipuri de coloranti.

 

Lista completa cu noile alimente:

 

Musca domestica: Musca de casa comuna
Hermetia illucens: Musca „soldatul negru”
Tenebrio molitor: Viermi de faina
Zophobas atratus: Viermi de faina gigant
Alphitobus diaperinus: Viermi de faina mici
Galleria mellonella: Molia mare a cerii
Achroia grisella: Molia mica a cerii
Bombyx mori: Vierme de matase
Acheta domesticus: Greier de casa
Gryllodes sigillatus: Greier mic
Locusta migratora migratorioides: Lacusta africa migratoare
Schistocerca Americana: Lacusta americana

AB Energy a devenit Partener al Conferinței Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   miercuri, 10 aprilie 2019

AB Energy a devenit Partener al Expo-Conferinței Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov. În această calitate, AB Energy, leader pe piața cogenerării, va susține o prezentare în Ședința Generală din dimineața zilei de 30 mai.   COGENERAREA: o alegere...

Afacerile din sectorul cărnii, analizate la Meat.Milk 2019 în Workshop
Autor: meatmilk  /   marți, 9 aprilie 2019

Aflat în degringoladă, cel puțin din perspectiva aprovizionării cu materie primă, afacerile din sectorul românesc al cărnii vor fi analizate în dezbaterea din finalul workshop-ului Carne, din după-amiaza zilei de 30 mai a conferinței internaționale Meat.Milk 2019.   Pe lângă modificarea structurală a consumului, lucru care...