Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Paleţii, în depozite şi sisteme de transport

Autor: Meat MIlkjoi, 28 februarie, 2013

Trecerea produselor alimentare prin canalele logistice impune siguranţă, pe timpul depozitării şi transportului. Staţionarea pentru mult timp a cărnii şi produselor din carne, în mijloacele de transport, este de cele mai multe ori interzisă, iar când este permisă temporar, se dovedeşte foarte costisitoare. În timpul manipulării, depozitării şi transportului, ambalajele master care conţin carne sau produse din carne sunt aşezate pe suportul oferit de diferite tipuri de paleţi. Specific paletizării este faptul că produsele aflate în ambalaje mici/medii nu mai sunt protejate în containere sau ambalaje mai mari, fiind dispuse direct pe structura paleţilor.

 

Avantaje deduse din eficienţă

 

Folosirea paleţilor reprezintă cea mai importantă contribuţie la eficienţa operaţională logistică. Cu toate că, de-a lungul rulajului, paleţii de slabă calitate se pot dezmembra uşor, riscul deteriorării produselor a început să scadă odată cu selecţia şi recondiţionarea paleţilor. Operaţia este efectuată în ateliere special amenajate de către centrele de distribuţie, interesate să furnizeze doritorilor paleţi de calitate.

 

Avantajul principal al paletizării este eficienţa manipulării produselor. Paleţii sunt platforme rigide (în general, din lemn), pe care sunt aşezate mărfurile, putând beneficia de priza motostivuitor. Nu s-a reuşit încă o standardizare a dimensiunilor paleţilor la nivel mondial. Pentru Europa însă, dimensiunile standard ale europaleţilor sunt 1200x11200x1000x80 mm.

 

În vederea asigurării stabilităţii, mărfurile plasate pe paleţi trebuie securizate. Tot mai des folosită este banda de plastic, existând şi situaţii care impun montarea împrejur a unei cuşti demontabile sau fixe. Utilizarea paleţilor din plastic (mai rezistenţi şi uşori decât cei din lemn) este aplicată pentru produsele alimentare, datorită întreţinerii simple.

 

Paleţii frigorifici reprezintă o categorie distinctă, fiind dotaţi cu mijloace tehnice necesare păstrării la rece a alimentelor cu grad de perisabilitate ridicat. Unul dintre avantajele paleţilor frigorifici este independenţa de mijloacele de transport frigorifice/izoterme. Nemaifiind necesare camioanele din această categorie, distribuirea produselor poate fi făcută mult mai rapid.

 

Depozitare – transport şi retur

 

Din punct de vedere tehnic, operaţiile de încărcare-descărcare şi depozitare în condiţii de siguranţă a produselor din carne ambalate impun dotarea societăţilor comerciale cu spaţii special amenajate. După stabilirea necesităţii unui depozit, urmează proiectarea acestuia, ţinând cont de posibila folosire la maximum a suprafeţei utile, eficientizarea mişcării materialelor şi planificarea modului în care mărfurile vor fi depozitate.

 

Mecanizarea este absolut necesară, în cazul manipulării de mărfuri aşezate pe paleţi. Folosirea paleţilor uşurează gestionarea spaţiilor şi manipularea, aceasta din urmă fiind operaţie lipsită de autonomie. Cu toate că aplicaţiile de manipulare cu ajutorul paleţilor se regăsesc în mai multe funcţii logistice, depozitul constituie locul derulării majorităţii operaţiunilor de manipulare.

 

Manipularea paleţilor, la încărcare-descărcare sau la transportul în incintă, se face cu ajutorul autostivuitoarelor (electrostivuitor, motostivuitor) cu sarcină de ridicare 2tf. Pentru transportul intern se apelează la transpaleţi (lize) cu sarcina portantă situată sub 1 tf. Printre categoriile de echipamente mecanizate se numără şi paleţii rulanţi (pe roţi).

 

Lemnul utilizat la confecţionarea paleţilor destinaţi produselor alimentare constituie totuşi un mediu prielnic dezvoltării microorganismelor. Este motivul pentru care sunt permanent monitorizaţi, dezinfectaţi şi înlocuiţi, după caz. Printre calităţile lemnului folosit pentru construcţia paleţilor trebuie să se numere rezistenţa la solicitări şi rezistenţa la deformare.

 

Conform standardelor, umiditatea lemnului din care sunt confecţionaţi paleţii trebuie să fie de: 12-18%, pentru depozite închise şi 18-25%, pentru depozitarea în spaţii deschise. Modificarea formei şi volumului (prin umflare şi contracţie) este urmarea variaţiei conţinutului de umiditate, fiind totodată dependentă de specia lemnului şi direcţia fibrelor lemnoase.

Dunwell cucerește 15% din piața logistică încă din primul an
Autor: meatmilk  /   joi, 17 ianuarie 2019

(Comunicat) La doar un an de la înființare, Dunwell, prima și singura agenție de brokeraj specializată exclusiv pe segmentul industrial și logistic din România, reușește performanța de a-și depăși obiectivele stabilite inițial. In 2018, brokerii de la Dunwell au facilitat cu succes tranzactii pentru 76.600 mp de spații industriale...

TC România: Camere frigorifice profesionale pentru păstrarea produselor perisabile
Autor: meatmilk  /   luni, 7 ianuarie 2019

(Comunicat) Echipamentele frigorifice produse și comercializate de TC România Crown Cool se bucură de o largă apreciere în rândul beneficiarilor, fiind de o calitate deosebit de bună.   Camerele frigorifice profesionale se folosesc în unitățile de preparare și prelucrare a cărni și a lactatelor la scară industrială,...