Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Parada taurilor, un eveniment de talie europeană

Autor: Ilie Stoianluni, 5 octombrie, 2015

La finalul săptămânii trecute, la sediul din Sângeorgiu de Mureș al companiei Semtest BVN, a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Paradei Taurilor, eveniment de primă importanță în domeniul geneticii animale din România, singura manifestare de acest profil de la noi din țară.

 

Și de această dată, organizatorii conduși de domnul Valeriu Sician, directorul general al companiei, au asigurat un înalt nivel științific, reușind să transforme un eveniment comercial, în sine, într-o adevărată sărbătoare nu doar pe plan local, ci și național, și la ediția din acest an participând specialiști și fermieri din toată țara.

 

Manifestarea a debutat în seara zilei de vineri, 2 octombrie, prin simpozionul cu titlul ”Reproducția la bovine, între realități și perspective”. După cuvântul introductiv al domnului Sician, domnul Willi Burger, Președinte al grupului BVN, a declarat celor prezenți că activitatea de la Semtest BVN-Mureș reprezintă un succes de nivel european și un model de derulare a unei afaceri în România. Cu această ocazie, domnul Burger a informat participanții la simpozion că va părăsi funcția de conducere pe care o deține, dar că va fi mereu alături de specialiștii de la Mureș, urmând să fie prezent și la manifestările ulterioare.

Semtest 1

Sub titlul ”Viziune și strategie”, Valer Sician a detaliat evoluția afacerilor Semtest BVN-Mureș, insistând pe programele de informare și educare a fermierilor, dar, mai ales, pe necesitatea dezvoltării Programului Național de Gestiune a Bazei de Date de Reproducție, un instrument online pus la dispoziția fermierilor din întreaga țară, în fapt, o inițiativă care dă coerență și eficiență, la nivel național, activități de inseminări. Totodată, domnul Sician a evidențiat colaboararea deosebită avută cu Organizația Națională de Inseminări Artificiale.

 

Acela care a detaliat în fața auditoriului noul PNRB, a fost domnul inginer Peterfi Lajos, demonstrând pe viu modul de funcționare al site-ului la care orice fermieri se poate loga gratuit și unde își poate înregistra fiecare inseminare, existând în acest fel posibilitatea de vizualizare a evoluției inseminărilor dar și putând să aibă un control mai eficient asupra acestora și, mult mai important, asupra sănătății și producției în fermă.

 

La rândul său, domnul Dr. Johannes Auman, din cadrul grupului BVN, s-a referit la ”Programul european comun de testare a taurilor”, informând participanții că România a fost invitată să se înscrie în acest program. Întărind informația, domnul Valer Sician a completat că țara noastră va face parte în curând, cu drepturi depline, din acest program, lucru care va fi benefic, în măsura în care va exista și performanță.

Semtest 3

Deosebit de interesate au fost și comunicările cu titlurile: ”Importanța E.T. în reproducția bovinelor” (Prof. Univ. Dr. Alin Bârțoiu-USAMV București), ”Importanța însămânțării artificiale la bovine” (Dr. Lucian Hârceagă), și ”Sindromul de anestru la vacă-Diagnostic și Tratament (Prof. Univ. Dr. Liviu Bogdan-USAMV Cluj). Ca informație suplimentară, să spunem că unul dintre oaspeții de onoare ai evenimentului a fost domnul Ioan Ladoși, președintele APCPR, acela care și-a început cariera științifică la Semtest Mureș și, acela care, mulțumind pentru invitația de a participa, a felicitat organizatorii afirmând: ”M-am întors acasă!”!

 

Ziua a doua a reprezentat cu totul sărbătoarea națională a fermierilor crescători de bovine din România. Celor prezenți li s-a adăugat și domnul Claudiu Frânc, președinte al FCBR, acela care, în mesajul său adresat miilor de fermieri aflați în tribunele ringului de prezentare, a anunțat demersurile pe care federația pe care o conduce le întreprinde pe lângă autorități, atât pentru a se accepta etichetarea de origine a laptelui-materie primă din lactatele vândute în România, cât, mai ales, demersurile legate de stoparea importului de lapte și lactate din cadrul programului național ”Cornul și Laptele”. Desigur, spectacolul a fost asigurat de parada în sine a taurilor, în ring fiind introduse cele mai performante exemplare de tauri de carne și de lapte, la loc de cinste fiind cele din rasa Bălțată de tip Simmental.

Semtest 7

Pe parcursul paradei, fermierii prezenți au avut ocazia să afle informații deosebit de utile despre performanțele materialului genetic furnizat de Semtest BVN-Mureș. Iar, dacă, referindu-se la criteriul performanței, în viitorul succes al românilor, în situația în care va fi parte a Programului European de Testare, suntem convinși că acesta va fi total, în condițiile în care, la Sângeorgiu de Mureș știința se află la cele mai înalte etaloane, la nivel european și mondial.

Aaylex, sub semnul performantei si al calitatii
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Jucator de prim plan al industriei de productie si procesare a carnii de pasare, numele AAylex se afla cu siguranta sub semnul performantei in afaceri, performanta al carui principal ingredient este calitatea deosebita a cresterii si productiei carnii de pui, dar si a produselor Coco Rico, brandul impus cu autoritate pe piata de...

Premium porc – productie integrata, autonoma, eficienta
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Grupul de firme Premium Porc, asa cum se prezinta astazi, este rezultatul unui efort investitional semnificativ si incununarea a 6 ani de munca sustinuta, desfasurata de specialisti romani si danezi. Rezultatele sunt reprezentate de performanta, stabilitate chiar si in perioada crizei, calitate deosebita a produsului oferit pe piata. Model de...