Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Paradoxul romaniei: Tara bazata pe agricultura cu preturi mari la alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Romania se afla astfel in situatia paradoxala de a avea unul dintre cele mai ridicate preturi pentru alimente in raport cu nivelul salariilor desi este unul dintre cei mai mari producatori agricoli din Uniunea Europeana. Numai anul trecut productia agricola a adus in economie 19 miliarde de euro, informeaza Ziarul Financiar.

„Comparatia de preturi dintre Romania si Uniunea Europeana trebuie facuta avand in vedere si nivelul TVA. In Franta TVApentru alimente este undeva la 7%, iar in Romania este de 24%, daca am mai lua in considerare si adaosul comercial al retailerilor de aproximativ 25%, deja avem o marja de a cobori preturile cu 50%. Preturile nu sunt stabilite in functie de puterea de cumparare, ci in functie de costuri, iar cea mai mare parte a costurilor producatorilor de lapte sunt egale cu cele din UE”, spune Dorin Cojocaru, presedinte al Asociatiei Patronale Romana din Industria Laptelui (APRIL), care a fost si executiv in cadrul producatorului israelian Tnuva, iesit recent de pe piata locala.

Ajustarea in jos a preturilor pentru alimente este in aceste conditii dificila avand in vedere ca veniturile scazute ale populatiei, dar si pentru ca procesatorii romani din industria alimentara „joaca” pe piata europeana a materiilor prime.

„Preturile in Romania sunt la acest nivel pentru ca pretul materiilor prime este egal in toata Europa. Producatorii romani folosesc materii prime aduse din Europa de 20 de ani. Exista intr-adevar diferenta dintre salariile din UE si cele din Romania, insa aceasta categorie de cost acopera doar 10%-15% din total. Astfel diferentele salariale justifica o diferenta in minus intre Romania si UE de doua sau trei procente”, explica situatia la randul sau Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta, care reuneste producatori din industria carnii, a laptelui sau a dulciurilor.

Mai mult, Sorin Minea, care este proprietar al producatorului de mezeluri Angst, subliniaza ca diferenta de o treime dintre preturile alimentelor din Romania si cele medii din Uniunea Europeana arata in realitate diferentele de marja cu care opereaza producatorii romani in comparatie cu cei europeni.

„Puterea mai redusa de cumparare din Romania fata de UE este rezultatul salariilor, dar sunt si diferente de productivitate. Cresterile salariale nu pot fi facute prin ordonante de urgenta, ci doar prin crestere de productivitate”, subliniaza Minea.

IT Genetics: Black Friday, cu reduceri de până la 60%, pentru companii
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Compania românească IT Genetics, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de identificare automată, colectare de date (AIDC) şi puncte de vânzare (POS), organizează, pe 16 noiembrie, ceamai mare campanie de Black Friday dedicatăsegmentului B2B, cu reduceri de până la 60% la toateprodusele din stoc.   Campania...

FAO: Restaurarea habitatului râurilor poate îmbunătăți pescuitul în apele interioare
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% din speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...