Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Paradoxul romaniei: Tara bazata pe agricultura cu preturi mari la alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Romania se afla astfel in situatia paradoxala de a avea unul dintre cele mai ridicate preturi pentru alimente in raport cu nivelul salariilor desi este unul dintre cei mai mari producatori agricoli din Uniunea Europeana. Numai anul trecut productia agricola a adus in economie 19 miliarde de euro, informeaza Ziarul Financiar.

„Comparatia de preturi dintre Romania si Uniunea Europeana trebuie facuta avand in vedere si nivelul TVA. In Franta TVApentru alimente este undeva la 7%, iar in Romania este de 24%, daca am mai lua in considerare si adaosul comercial al retailerilor de aproximativ 25%, deja avem o marja de a cobori preturile cu 50%. Preturile nu sunt stabilite in functie de puterea de cumparare, ci in functie de costuri, iar cea mai mare parte a costurilor producatorilor de lapte sunt egale cu cele din UE”, spune Dorin Cojocaru, presedinte al Asociatiei Patronale Romana din Industria Laptelui (APRIL), care a fost si executiv in cadrul producatorului israelian Tnuva, iesit recent de pe piata locala.

Ajustarea in jos a preturilor pentru alimente este in aceste conditii dificila avand in vedere ca veniturile scazute ale populatiei, dar si pentru ca procesatorii romani din industria alimentara „joaca” pe piata europeana a materiilor prime.

„Preturile in Romania sunt la acest nivel pentru ca pretul materiilor prime este egal in toata Europa. Producatorii romani folosesc materii prime aduse din Europa de 20 de ani. Exista intr-adevar diferenta dintre salariile din UE si cele din Romania, insa aceasta categorie de cost acopera doar 10%-15% din total. Astfel diferentele salariale justifica o diferenta in minus intre Romania si UE de doua sau trei procente”, explica situatia la randul sau Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta, care reuneste producatori din industria carnii, a laptelui sau a dulciurilor.

Mai mult, Sorin Minea, care este proprietar al producatorului de mezeluri Angst, subliniaza ca diferenta de o treime dintre preturile alimentelor din Romania si cele medii din Uniunea Europeana arata in realitate diferentele de marja cu care opereaza producatorii romani in comparatie cu cei europeni.

„Puterea mai redusa de cumparare din Romania fata de UE este rezultatul salariilor, dar sunt si diferente de productivitate. Cresterile salariale nu pot fi facute prin ordonante de urgenta, ci doar prin crestere de productivitate”, subliniaza Minea.

Etichete cu tipar perfect? Agenția infoGROUP și tipografia infoCOLOR vă pot satisface orice pretenție!
Autor: meatmilk  /   luni, 16 iulie 2018

Agentia infoGROUP detine una dintre cele mai moderne si performante tipografii din Romania, infoCOLOR, dotata cu utilaje de ultima generatie:     Masina de tipar offset in patru grupuri – Ryobi 524GE, imprimanta digitala format SR A3 – Xerox 560, imprimanta de mari dimensiuni (3.2 metri), echipamente pentru faltuit, brosat,...

APCPR: Atenționare privind pericolul epidemiei de Pestă Porcină Africană în România
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 iulie 2018

(Comunicat) APCPR (Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România), AMVS (Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate) și AFISS (Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin) atrag atenția fermierilor, vânătorilor și populației asupra...