Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Parisul scoate România din culpă şi acuză firma Spanghero

Autor: Ilie Stoianluni, 18 februarie, 2013

Guvernul de la Paris incriminează compania franceză „Spanghero” pentru că ar fi vândut carne de cal etichetând marfa drept carne de vită. Autorităţile din Franţa scot România total din culpă, explicând că furnizorul român a acţionat cu bună credinţă.

Firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal, conform anchetei realizate de Guvernul de la Paris, relatează AFP.

Inspectori sanitar-veterinari vor efectua percheziţii în depozitele companiei, iar autorizaţia de funcţionare ar putea fi retrasă definitiv, a declarat ministrul Agriculturii, Stéphane Le Foll.
„Spanghero este vinovată de înselătorie economică şi va exista o acţiune în justiţie”, a confirmat Benoît Hamon, ministrul pentru Protecţia consumatorului.

Presa din Hexagon începuse deja să arate cu degetul spre compania franceză. Concret, Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal la începutul lui ianuarie de la o companie cipriotă, a dezvăluit joi cotidianul francez Le Parisien, citat de AFP. Cotidianul susţine că a putut consulta „trei facturi pe lângă autorităţile române, (care) îndreaptă suspiciunile către compania franceză Spanghero, dar şi către traderul cipriot Draap”.

Potrivit facturilor, compania franceză ar fi primit 42 de tone de carne tocată de cal.

Cotidianul publică facsimilul unei facturi din 4 ianuarie cu antetul companiei cipriote Draap Trading, al cărei director este olandez, adresată Spanghero, cu detaliile unei comenzi de carne tocată de cal.

Site-ul de Internet al Spanghero are de mai multe zile doar o pagină cu un comunicat datat 11 februarie, asigurând că firma „nu are activităţi de cumpărare, revânzare sau transformare a produselor pe bază de carne de cal”.
Un reprezentant al companiei a declarat pentru cotidian că „Spanghero nu a primit niciodată facturi de la Draap Trading referitoare la carnea de cal”.

Presa europeană a relatat că directorul Draap, Jan Fasen, a fost condamnat la un an de închisoare, dintre care trei luni cu suspendare, în ianuarie 2012 pentru că a vândut carne de cal provenind din America de Sud drept vită germană halal.

Cotidianul britanic Financial Times, care susţine că şi-a extras informaţiile din documente ale tribunalului din Breda (vestul Olandei), precizează că această carne a fost vândută în Franţa, dar numele clientului a fost ascuns.
Scandalul a izbucnit după anunţul privind descoperirea în Marea Britanie a cărnii de cal în lasagna de vită vândută sub marca Findus. Aceste preparate au fost fabricate de un subcontractant francez, Comigel, care a cumpărat carne de la Spanghero.

Carnea în cauză, de origine românească, potrivit autorităţilor franceze, ar fi tranzitat pe la un trader cipriot, apoi olandez, înainte de a ajunge la un furnizor francez, Spanghero, şi de a se îndrepta către Comigel.
Ulterior a fost deschisă o anchetă internaţională pentru a se găsi unde a fost modificată fraudulos etichetarea. Carnea de cal este mai ieftină decât cea de vită. (Mai multe, pe www.romania.net)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...