Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pasteurizarea cărnii cu raze infraroșii

Autor: Meat MIlkluni, 15 septembrie, 2014

Radiaţiile infraroşii sunt utilizate cu succes pentru pasteurizarea şi sterilizarea cărnii şi a produselor din carne, precum şi pentru frigerea, decongelarea şi deshidratarea cărnii. Fiind radiaţii de origine electromganetică, acestea pot fi folosite în combinaţie cu câmpul electromagnetic sau de sine-stătătoare. Sunt produse cu ajutorul unor surse cum ar fi lămpile, radiatoarele electrice tubulare sau din ceramică, informează MeatTechnology.

Poate cea mai importantă inovaţie dintre toate o reprezintă utilizarea microundelor şi a curenţilor de înalţa frecvenţă în industria cărnii, şi nu numai. Acestea sunt unde de frecvenţă superînaltă care au capacitatea de a fi absorbite de către produsele alimentare şi a căror energie se transformă în căldură la nivelul alimentelor, ceea ce determină pasteurizarea alimentelor ambalate în prealabil, inclusiv a cărnii şi a produselor din sau pe bază de carne. În cazul celor ambalate în recipiente ori ambalaje ermetic închise, tratamentul devine sterilizare.

Distrugerea fomelor vegetative, dar şi sporulate ale microorganismelor se realizează  prin efect termic, şi nu prin efectul direct al microundelor, deoarece acestea nu posedă destulă energie pentru a produce modificări în structura celulelor microbiene sau să scindeze diferitele legături chimice ale proteinelor din citoplasmă. Pe lângă efectul conservant, microundele se mai folosesc pentru decongelarea cărnii şi a peştelui, liofilizarea acestora, topirea grăsimilor animale, precum şi pentru coagularea compoziţiilor din carne pentru prospături.

Curenţii de înaltă frecvenţă se utilizează pe arii mai restrănse decât microundele, în industria cărnii ei fiind folosiţi pentru deshidratarea şi decongelarea cărnii, coaacerea drobului în formă metalică, precum şi pentru obţinerea de peliculă coagulantă în vederea fabricării crenvuştilor fără membrană. Avantajele metodei constă în faptul că microundele sunt nepoluante, economice şi uşor accesibile, fiind disponibile instantaneu, iar tratamentul produselor este unul de scurtă durată, produsele putând fi tratate în starea lor iniţială. De asemeni, instalaţiile pe bază de microunde ocupă puţin loc, sunt complet automatizate şi computerizate şi sunt uşor de realizat, în funcţie de produs şi de cantităţile ce urmează a fi tratate.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...