Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Patronatele din industria carnii raspund presedintelui: nu au avut loc fraude sapard, doar nereguli

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Reprezentantii patronatelor din industria carnii resping declaratiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora in acest business s-ar fi inregistrat fraude de 12,7 mil euro prin programul financiar de preaderare SAPARD. „Din cate stiu eu, este vorba de nereguli si nu de frauda – caz in care este intocmit dosar penal. Nu avem acces la dosare, asa ca nu stim exact despre ce companii este vorba. Din companiile care au activitati de procesare a carnii, eu stiu doar sase de la care s-a cerut returnarea banilor luati prin proiecte SAPARD in urma aparitiei unor nereguli”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta si al producatorului de mezeluri Angst.

El nu a vrut sa dezvaluie insa numele celor sase companii si a adaugat ca nu stie care a fost valoarea proiectelor pentru care s-a cerut returnarea banilor primiti de la UE in cazul acestora, dar ca este posibil sa fie vorba de companii de marime mica, in conditiile in care de la 17 proiecte s-a cerut recuperarea a nici 13 mil. euro.

Atat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, cat si Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc, sustin ca nu stiu in cadrul patronatelor pe care le conduc nicio companie care trebuie sa returneze UE bani primiti prin proiecte SAPARD. De asemenea, ambii sustin ca nu a existat niciun caz de frauda.

Presedintele Romaniei a sustinut saptamana trecuta intr-o conferinta de presa ca din peste 211 proiecte realizate prin programul SAPARD in industria carnii si a productiei de oua, OLAF (Biroul European Anti-Frauda) a constatat ca 62 din acestea sunt suspecte de fraudare. Ca exemple, Traian Basescu a mentionat fals in facturi, selectii de oferte formale si manipularea procedurii de achizitii. Presedintele a adaugat de asemenea ca pentru 17 proiecte s-a solicitat deja oficial returnarea banilor catre UE, respectiv 12,7 mil. euro.

Raportul OLAF pe 2009 publicat la mijlocul acestei luni arata ca, anul trecut, Departamentul roman pentru Lupta Antifrauda (DLAF – interfata OLAF in Romania) a raportat pe proiectele SAPARD 109 cazuri in care s-au gasit nereguli (23% din totalul cazurilor din UE pe fondurile SAPARD). Valoarea neregulilor a fost de 18,6 mil. euro, fata de 10 mil. euro in 2008. Insa nici OLAF si nici DLAF nu au comunicat numele firmelor penalizate.

Companiile germane privesc îngrijorate către viitorul României
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Pentru a avea succes în străinătate, companiile au nevoie de un mediu de afaceri stabil și de autorități publice deschise la un dialog real cu reprezentanții mediului de afaceri.   Factori precum predictibilitatea politicilor economice, administrația publică, disponibilitatea forței de muncă, infrastructura,...

TransCOOL FORUM va avea loc în 28 septembrie 2018, ora 13:00, la Romexpo
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Jucatori importanti de pe lantul de aprovizionare si desfacere al produselor perisabile se intalnesc vineri, 28 septembrie, la Romexpo, ora 13.00, in cadrul FORUMULUI TransCOOL – transport si depozitare „frig”, eveniment conex din bogata agenda TransLogistica EXPO.   Subiectele propuse, desi nu neaparat noi, incita la...