Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Patru banci cumuleaza peste 80% din garantiile acordate pentru creditarea agriculturii

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a acordat anul trecut garantii pentru imprumuturi in valoare de 1,5 miliarde de lei, iar pentru acest an estimeaza o suma cu 10% mai mare, anunta fin.ro. Peste 80% din garantiile acordate de institutie sunt orien-tate catre BCR, BRD, CEC Bank si Raiffeisen Bank.

Presedintele Fondului, Veronica Toncea, a afirmat ca din plafonul de anul trecut 80% reprezinta sprijin pentru investitii, iar diferenta a vizat activitatea de productie. Potrivit presedintelui FGCR, in primele doua luni ale acestui an institutia a acordat garantii de aproximativ 35 de milioane de euro, iar pentru acest an bugeteaza o crestere cu 10% a volumului creditelor garantate, comparativ cu nivelul din 2010, de 1,5 miliarde de lei. Veronica Toncea arata ca estimarile se bazeaza si pe extinderea creditarii in segmentul productiei zootehnice.

Rata riscului de neplata a urcat pe parcursul anului trecut de la o medie de 0,75% la aproape 2%. Presedintele FGCR a precizat ieri ca riscul de neplata a creditelor garantate de institutie a crescut de la o medie de 0,75% la finalul lui 2009 la aproape 2% la sfarsitul anului trecut, pe fondul dificultatilor inregistrate de proiectele mari finan-tate prin SAPARD. Pietele de desfacere a produselor s-au ingustat foarte mult, iar producatorii au inregistrat pierderi, a explicat Veronica Toncea, care a dat ca exemplu interzicerea exporturilor de carne de porc din cauza pestei porcine. Cu toate acestea, presedintele Fondului spune ca, in ceea ce priveste strict finantarea productiei agricole, riscul de neplata este mult mai mic, de numai 0,5%.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca institutia pe care o conduce va propune bancilor sa lanseze in parteneriat credite pentru cumparare de terenuri in vederea formarii de exploatatii agricole. Pe de alta parte, acesta este convins ca bancile vor reduce in urmatorii ani dobanzile pentru creditele agricole. Ministrul a mai spus ca institutia pe care o conduce cauta modalitati de subventie a dobanzii la creditele agricole. Ne-am bucura daca am avea o sustinere de 30% a dobanzii. Exista posibilitatea ca in pachetul din Politica Agricola Comuna 2014-2020 sa existe si o prevedere pentru sustinerea dobanzii la creditele agricole, a mai spus ministrul Agriculturii.

La Meat.Milk 2019, AB Tehnic Profesional va susține două comunicări
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Companie de elită din domeniul frigului industrial, aflată în avangarda pieței pe care activează, AB Tehnic Profesional a devenit Prtener al Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, urmând să susțină două comunicări tehnologice în ziua de 30 mai, atât în workshop-ul CARNE, cât și în workshop-ul LAPTE.   AB Tehnic...

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...