Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pavilionul romaniei de la berlin, punct central al greenweek-berlin 2012

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, s-a intalnit vineri, la pavilionul Romaniei din cadrul expozitiei Saptamana Verde, cu omologii sai din Polonia, Moldova si Serbia, cu reprezentatii companiei germane de masini agricole Claas KG, dar si cu comisarul european pentru sanatate si consumatori, John Dalli, care a vizitat si degustat cateva produse traditionale romanesti.

„Am discutat extinderea afacerilor din Romania pentru ca ei furnizeaza proportia cea mai mare de echipamente si utilaje agricole, circa 60-70%. Ei sunt interesati de a perfectiona sistemul de dotare tehnica, in Romania, dar s-au plans si de faptul ca, inca, avem exploatatii mici si trebuie sa gasim masuri de concentrare a terenurilor.

Vrem sa incepem aceasta concentrare si mizam ca pana in 2014 sau 2015 vom detine un numar mare de ferme cu o suprafata de 50-100 de hectare si peste 100 ha, care ar putea intra in sistemul de mecanizare completa”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Valeriu Tabara. In opinia acestuia, ponderea fermelor mari a crescut in ultimul an cu 15-16 procente, remarcandu-se totodata si o reducere a celor cu suprafete cuprinse intre 1 si 10 ha.

„Vrem sa luam cateva masuri pentru comasarea terenurilor, una dintre ele fiind cea legata de igienizarea terenurilor, mai ales pentru cei care nu pot sa arendeze, concesioneze sau sa vanda. Noi nu putem astepta ani de zile. De asemenea, asteptam masura CE privind sustinerea fermelor mici din noua PAC. Astfel, in cazul in care cineva nu vrea sa mai lucreze terenul, acesta este preluat de ferma vecina, iar fermierul care l-a detinut isi pastreaza un fel de renta pana in 2020”, a subliniat Tabara.

Acesta a transmis producatorului german de masini agricole ca agricultorii romani vor sa aiba asigurat setul de combine pentru a termina rapid recoltatul la fiecare cultura. „Daca in toamna am putea termina recoltatul in 10-20 de zile ar fi extraordinar pentru ca asta influenteaza mult calitatea recoltelor, dar noi trebuie sa achizitionam in continuare masini agricole”, a subliniat seful MADR.

Romania este a cincea piata pentru firma Claas in Europa, furnizand cu precadere combine, dar numai pentru fermele mari.

In discutiile cu ministrul polonez al Agriculturi, Marek Sawicki, au fost analizate posibilitatile de a coopera pe marginea bugetului PAC si repartizarea acestuia. „Am discutat despre o intalnire a comitetului de la Visegrad unde au fost cooptate si Romania, Bulgaria si Slovenia pentru a participa la mai multe discutii privind bugetul UE si modul de repartizare si impartire a banilor intre cei doi piloni. In luna mai l-am invitat pe ministrul polonez in Romania, unde vom analiza mai multe amanunte. Ministrul polonez este un ministru activ si a avut o presedintie eficienta in grupurile de lucru pe o serie de probleme pe care le lasa intr-un stadiu avansat presedintiei daneze”, a mentionat seful de la Agricultura.

Discutiile cu ministrul Agriculturii din Moldova, Vasile Bumacov, s-au axat pe un program derulat cu Ministerul de Externe privind realizarea unui obiectiv la Sculeni pe legume si fructe. „Vrem sa finalizam in acest an acest centru de afaceri pe legume-fructe, piata de gros si depozit in valoare de 2 milioane de euro”, a adaugat ministrul Valeriu Tabara.

Romania este tara partenera in acest an la 'Saptamana Verde' – cea mai importanta expozitie din lume in domeniul industriei alimentare, agriculturii si horticulturii – fiind prezenta cu 62 de firme. La editia din acest an vor expune peste 1.600 de companii din 53 de tari, in 26 de pavilioane ce ocupa 115.000 mp. Organizatorii germani asteapta ca in cele 10 zile de expozitie sa intre pe portile centrului expozitional peste 400.000 de vizitatori. Pe langa rolul de platforma de afaceri, targul are si caracterul unui festival al traditiilor gastronomice si folclorice, avand un impact mediatic de anvergura, atat in Germania, cat si in plan global.

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...