Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Pe piața cărnii de porc este clar că nimic nu este clar!

Autor: Nora Marinjoi, 5 iulie, 2018

”Războaie comerciale”, ”tarife” și ”represalii” sunt cuvintele care au avut cea mai mare expunere în mass-media, în ultimele săptămâni, în legătură cu afacerile internaționale, inclusiv de pe piața globală a cărnii de porc, susține publicația Pig Progress.

 

Atac și ripostă

 

La 1 martie au fost anunțate tarifele SUA pentru importurile de oțel și aluminiu, iar la 23 martie, noile tarife au intrat în vigoare. La 2 aprilie, China a anunțat tarifele de retorsiune percepute pentru peste 120 de produse din SUA. La rândul ei, carnea de porc din SUA a fost desemnată pentru tarife majorate cu 25%, la importul în China.

 

La 5 iunie, Mexicul a anunțat că va percepe tarife suplimentare în valoare de aproximativ 3 miliarde USD pentru carnea de porc, oțel, brânză și alte mărfuri americane. Un tarif majorat cu 10% pentru carnea de porc din SUA ar intra în vigoare imediat, la 20% pe 5 iulie. Aceste tarife se referă la carnea de porc neprelucrată.

 

Tot guvernul mexican a declarat că a creat o cotă pentru 350.000 de tone de carne de porc (spată și pulpe), care pot fi importate fără tarife, însă această cotă nu este disponibilă exportatorilor americani, mexicanii declarând că așteaptă finaizarea tratatului Mercosur cu Uniunea Europeană.

 

La rândul ei, Canada a declarat că va răspunde tarifului ”Trump”, de 25%, pentru oțelul canadian cu un tarif suplimentar de 25% pentru diferite produse din oțel din SUA șii va impune un tarif de 10% la alte 84 de produse americane pe 1 iunie, inclusiv pentru carnea de porc. Toate aceste acțiuni și reacții în peisajul comercial internațional cu carne de porc sunt deosebit de importante și vor avea efecte directe și indirecte, la achiziția de carne de porc-materie primă, inclusiv pentru procesatorii din România. Iată însă care este imaginea piețelor sectoriale:

 

Mexicul crede în ce-i va oferi Mercosur

 

În 2017, Mexicul a fost cea mai mare piață de volum pentru exporturile de carne de porc din SUA, de aproximativ 800.000 de tone și valoare de 1.51 miliarde dolari. Volumul importurilor mexicane a scăzut, de la sfârșitul anului 2017/începutul lui 2018, dar totuși, a reprezentat aproximativ 15% din volumul total al exporturilor americane în 2017.

 

China: Neclaritate cu privire la dimensiunea efectivelor

 

Privind spre China, nimeni nu știe câți porci există în acea țară și nici rata de creștere, dar se cunoaște că există numeroase rapoarte privind extinderea producătorilor la scară largă și că importurile Chinei de carne de porc au scăzut rapid 2018.

 

De asemenea, se știe că este probabil ca importurile să scadă mai rapid, din cauza majorărilor de taxe, deși producătorii din UE vor încerca să reducă deficitul din partea SUA, pe seama Chinei. Există totuși vesti bune: ratele săptămânale ale scăderii prețurilor s-au redus și acesta este primul semn al unui moment de cotitură în ciclul prețurilor de porcine din China, fiind posibilă o creștere.

 

Europa așteaptă la cotitură

 

În Europa, prețurile s-au adaptat lent, rămânând însă la niveluri scăzute și indicând prudență, cu scopul de a obține un avantaj competitiv asupra cărnii americane de porc, chiar în momentul în care cererea chineză de importuri este încetinită.

 

După cum se știe, China este o piață foarte importantă pentru UE, preluând o treime din totalul exporturilor de carne de porc din UE, în 2017. (Dominanța Chinei în baza de clienți a UE este echivalentă cu piața mexicană a exportatorilor americani, reprezentând 1/3 din vânzările sale la export).

 

Prognoză în ceață

 

Este clar că nimic nu este clar, afirmă specialiștii de la Pig Progress! Iar această incertitudine, cu privire la modul în care aceste diferite tarife și restricții comerciale vor influența piața mondială a cărnii de porc, îndeamnă la prudență. Titlurile privind războiul comercial adaugă confuzie în plus, față de ceața obișnuită.

 

Pentru producătorii de pretutindeni, porcii sunt deja pregătiți, contractând prin intermediul contractelor futures. Pentru ambalatori și procesatori, incertitudinea comerțului global aduce riscuri și oportunități. În final, Pig Progress estimează că indicele global al prețurilor la porcine, care este construit din prețurile porcilor pe piețele majore, semnalează o încetinire a creșterii economice în 2018, dar va exista o variație în jurul acestei tendințe!

Importanța culorii și pigmenților naturali în laptele de vacă
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 29 martie 2019

Culoarea este unul dintre atributele care afectează percepția consumatorului asupra calității unui produs alimentar. Pe lângă aromă și textură, culoarea este considerată un atribut major, care contribuie la ideea generală de calitate. Prin urmare, în industria alimentară, evaluarea culorii a devenit o parte importantă a...

Aditivii naturali, soluții optime pentru procesarea cărnii
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 28 februarie 2019

Aditivii alimentari sunt utilizați pentru a facilita sau a completa o mare varietate de metode de producție alimentară. Cele două funcții de bază ale aditivilor sunt: ​​(1) să facă alimentele sigure prin conservarea lor, și (2), să facă alimentele să arate bine și să fie gustoase. În conformitate cu regula generală privind...