Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

PiaȚA: romania nu-si asigura necesarul de produse agroalimentare din productia interna

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(Agerpres) La cinci ani dupa aderare, Romania nu-si asigura din productia interna produsele agroalimentare necesare,

desi suprafata agricola este de 14 milioane de hectare din care 62,5% teren arabil, a declarat vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Alexandru Vlad, intr-o conferinta de profil.

Romania a avut in perioada 2007-2011 un deficit al comertului exterior pe produse agroalimentare de 7 miliarde de euro si in medie de 1,4 miliarde de euro, principalele importuri fiind pe carne, cereale, zahar si tutun. In 2011, doar 54% din necesarul de carne de porc a fost asigurat din productia interna. La zahar din 750.000 de tone de zahar in 2010 doar 99.000 de tone au fost productie interna, iar restul au fost importuri. Romania, paradoxal, nu isi asigura produsele agroalimentare necesare desi suprafata agricola este de 14 milioane hectare din care 62,5% este teren arabil, a spus Vlad.

Potrivit acestuia, principale solutii pentru reducerea preturilor si limitarea importurilor vizeaza reducerea TVA la alimente de baza, asocierea producatorilor si crearea de burse de legume si fructe.

Noi ca asociatie ne angajam ca acelasi procent cu care se va micsora TVA la alimente sa se vada si la raft, daca va avea loc o reducere a TVA. De asemenea, este nevoie de stimularea infiintarii de exploatatii agricole mari, indiferent de forma de proprietate, de cooperative si asocieri ale producatorilor asa cum exista in toata Europa. Exista in Romania mari lanturi care au ca proprietari o cooperativa.

Este nevoie, totodata, de stimularea infiintarii de ferme zootehnice mari, de centre zonale de colectare de legume- fructe, de burse de legume si fructe unde taranii sa-si vanda marfa, care este acolo calibrata, sortata pe calitati, impachetata, etichetata. Acestea ar putea fi principalii nostri furnizori. Fiecare lant de retail incearca sa-si asigure un furnizor indiferent de unde sunt livrate articolele, daca exista o calitate constanta, la un pret relativ constant 12 luni pe an. Daca acei furnizor sunt romani si fac acest lucru din productia interna importul ar disparea in mod natural in scurt timp, a adaugat reprezentantul AMRCR.

Situatia actuala a industriei alimentare din Romania si interactiunea cu comertul modern au fost analizate intr-o conferinta de profil la care au participat reprezentanti ai sectorului, atat din sistemul de stat cat si din cel privat.

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...

PiaȚA: romania nu-si asigura necesarul de produse agroalimentare din productia interna

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) La cinci ani dupa aderare, Romania nu-si asigura din productia interna produsele agroalimentare necesare,

desi suprafata agricola este de 14 milioane de hectare din care 62,5% teren arabil, a declarat vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Alexandru Vlad, intr-o conferinta de profil.

Romania a avut in perioada 2007-2011 un deficit al comertului exterior pe produse agroalimentare de 7 miliarde de euro si in medie de 1,4 miliarde de euro, principalele importuri fiind pe carne, cereale, zahar si tutun. In 2011, doar 54% din necesarul de carne de porc a fost asigurat din productia interna. La zahar din 750.000 de tone de zahar in 2010 doar 99.000 de tone au fost productie interna, iar restul au fost importuri. Romania, paradoxal, nu isi asigura produsele agroalimentare necesare desi suprafata agricola este de 14 milioane hectare din care 62,5% este teren arabil, a spus Vlad.

Potrivit acestuia, principale solutii pentru reducerea preturilor si limitarea importurilor vizeaza reducerea TVA la alimente de baza, asocierea producatorilor si crearea de burse de legume si fructe.

Noi ca asociatie ne angajam ca acelasi procent cu care se va micsora TVA la alimente sa se vada si la raft, daca va avea loc o reducere a TVA. De asemenea, este nevoie de stimularea infiintarii de exploatatii agricole mari, indiferent de forma de proprietate, de cooperative si asocieri ale producatorilor asa cum exista in toata Europa. Exista in Romania mari lanturi care au ca proprietari o cooperativa.

Este nevoie, totodata, de stimularea infiintarii de ferme zootehnice mari, de centre zonale de colectare de legume- fructe, de burse de legume si fructe unde taranii sa-si vanda marfa, care este acolo calibrata, sortata pe calitati, impachetata, etichetata. Acestea ar putea fi principalii nostri furnizori. Fiecare lant de retail incearca sa-si asigure un furnizor indiferent de unde sunt livrate articolele, daca exista o calitate constanta, la un pret relativ constant 12 luni pe an. Daca acei furnizor sunt romani si fac acest lucru din productia interna importul ar disparea in mod natural in scurt timp, a adaugat reprezentantul AMRCR.

Situatia actuala a industriei alimentare din Romania si interactiunea cu comertul modern au fost analizate intr-o conferinta de profil la care au participat reprezentanti ai sectorului, atat din sistemul de stat cat si din cel privat.

Indagra 2018 anunță mari premiere
Autor: meatmilk  /   luni, 22 octombrie 2018

(Comunicat) Toamna anului 2018 vine cu o premieră la ROMEXPO: vom avea primele ediții ale târgurilor INDAGRA și  INDAGRA FOOD desfășurate inclusiv în noile Pavilioane B1 și B2.   Suntem mândri să anunțăm că pavilioanele B1 și B2 au fost deja ocupate integral. În B1 se va desfășura INDAGRA FOOD, iar în B2 se va...

APIA: Acordarea plăților în avans este plină desfășurare
Autor: meatmilk  /   luni, 22 octombrie 2018

(Comunicat) Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 17.10.2018, au fost plătiți 191.799 fermieri, în cadrul campaniei de plăți în avans pentru anul 2018, suma autorizată la plată fiind în valoare de 51.180.962,95 euro.   Reamintim că APIA a demarat acordarea...

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...