Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

PiaȚA: sorin minea declara ca produsele din carne se vor scumpi din nou

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform gandulinfo.ro, romanii se pot astepta la scumpiri ale preturilor alimentelor chiar si cu 20% in perioada imediat urmatoare.

De asemenea, in ciuda faptului ca pretul carnii de pasare a crescut fata de finalul lunii februarie chiar si cu 1,2 lei, fermierii isi doresc ca el sa se majoreze cu pana la 15% pentru a nu mai inregistra pierderi.

Scumpirile materiilor prime si ale preturilor la utilitati vor influenta si ele in urmatoarele luni pretul alimentelor vandute in pietele din Romania.”Atat timp cat pretul materiilor prime a crescut la nivelul intregii Uniuni Europene, preturile la alimente au crescut. De exemplu, in Romania cerealele s-au scumpit cu pana la 90%. Materiile prime duc la o scumpire indirecta a carnii”, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

„In toata Uniunea Europeana, preturile la alimente au un trend de crestere, iar Romania nu face exceptie”, ne-a mai explicat Minea, fara a face insa o referire la nivelul procentual al scumpirilor care ii asteapta pe romani. „Dumnezeu stie cu cat s-ar mai putea scumpi”, a mai adaugat el.

Cea mai scumpa carne de pasare poate fi cumparata din pietele aflate in judetul Prahova, unde kilogramul poate ajunge sa coste chiar si 15,2 lei, potrivit datelor facute publice de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). O situatie similara se intalneste si in judetul Timis, unde kilogramul de carne de pasare poate fi cumparat cu preturi cunprinse intre 8 lei si 15 lei.

La finalul lunii februarie a acestui an, pietele din care se putea cumpara carne de pasare cel mai scump erau cele din Vaslui, din Bihor si din Dolj unde pretul unui kilogram putea sa ajunga pana la 14 lei.

In ciuda faptului ca un kilogram de carne de pasare poate fi cumparat din piete cu pana la 15,2 lei, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR) sustine ca, de fapt, preturile „de la poarta fermei” ar trebui sa se majoreze cu pana la 15% pentru ca cei din domeniu sa nu mai inregistreze pierderi.

„Ar fi necesara o crestere de preturi la <> de 10-15%, pentru ca in prezent crescatorii de pasari lucreaza in pierdere. Nu stiu daca aceasta masura va putea fi pusa in practica, avand in vedere puterea de cumparare scazuta de pe piata interna. Vom vedea”, a declarat Ilie Van, presedintele UNCPR.

ªi locuitorii judetelor Tulcea si Alba sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume mai mari de bani pentru a cumpara un kilogram de carne de pasare, pretul variind intre 8 lei si 14 lei. In pietele din Capitala, carnea de pasare poate fi achizitionata cu preturi cuprinse intre 12,5 lei/kg si 13,5 lei/kg.

Motivele pentru care pretul carnii de pasare ar trebui sa se majoreze tin, in opinia lui Van, de dublarea pretului cerealelor fata de anul trecut, de majorarea preturilor la gaze si de majorarea tarifelor la energie electrica. De asemenea, potrivit spuselor presedintelui UNCPR, in luna septembrie a acestui an, pretul la acest sortiment de carne a crescut la poarta fermelor cu doar 1,5%.

Carnea de pasare s-ar putea scumpi, insa, pana la sfarsitul anului 2012, din cauza majorarii de pret la furaje cu 35% la poarta fermelor, procent care se regaseste, in mod normal, triplat pe rafturile magazinelor, dupa cum a explicat Van.

„Preturile la furaje au crescut cu 30-35% incepand cu luna august, din cauza secetei si a productiei mai mici din aceasta toamna”, a mai declarat el.

In perioada ianuarie-august 2012, carnea de pasare s-a scumpit, potrivit datelor facute publice de catre reprezentantii Institutului National de Statistica, cu 2%.
La polul opus, cea mai ieftina carne de pasare poate sa fie cumparata din judete precum Dambovita sau Bihor, unde pretul unui kilogram poate varia intre 7 lei si 9 lei.

Preturi scazute la carnea de pasare se intalnesc si in pietele din judetele Constanta, Neamt sau Iasi.
La finalul lunii februarie a anului in curs, cea mai ieftina carne de pasare se gasea in pietele din judetul Cluj, unde pretul varia de la 5,8 lei/kg la 6,5 lei/kg, dar si in judetele Sibiu, Alba si Arges, unde pretul nu depasea 9 lei/kg.

Locuitorii din judetul Ilfov cumpara din piete cea mai scumpa carne de porc la nivel national. Astfel, romanii de aici pot fi nevoiti sa dea intre 15 lei si 20 de lei pe kilogram. Alte piete scumpe, atunci cand vine vorba de pretul acestui sortiment de carne, sunt cele din Sibiu si din Teleorman, unde kilogramul de carne de porc poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 15 lei si 17 lei.

Spre comparatie, la finalul lunii febriarie a acestui an, canea de porc putea fi cumparata cu cel mult 18 lei pe kilogram, in cazul judetului Bistrita-Nasaud.

In schimb, din pietele aflate in judetul Satu Mare, romanii pot cumpara cea mai ieftina carcasa de porc, cu 9,5 lei/kg -10 lei/kg. O situatie similara se inregistreaza si in cazul judetelor Vrancea, Braila sau Ialomita, unde pretul unui kilogram de carne de porc nu depaseste 12 lei.

In luna februarie a acestui an, situatia era insa diferita. Cea mai scumpa carcasa de porc putea fi cumparata din judete precum Vaslui, 12 lei/kg – 14 lei/kg, Covasna, 11 lei/kg-15 lei/kg, sau Hunedoara, 10 lei/kg – 15 lei/kg

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...