Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Piața zincului și efectele asupra prețului aditivilor nutriționali în fermă

Autor: Nora Marinmiercuri, 6 iunie, 2018

Ca urmare a ofertei limitate din ultimii ani, prețurile suplimentelor de nutriție pe bază de zinc au fost relativ ridicate. Pentru a vedea care a fost impactul economic asupra fermelor de animale, specialiștii de la All Aboud Feed au realizat un sondaj în rândul companiilor producătoare de aditivi pentru hrana animalelor pentru a afla, dacă și cum această creștere a prețurilor le afectează afacerea. Cum, prețul nutriției determină în bună măsură profitabilitatea unei ferme, vă prezentăm în această ediție concluziile sondajului publicat la finalul lunii mai a acestui an.

 

Mai puțină materie primă

 

Zincul este considerat unul dintre cele mai importante minerale din nutriția animalelor, fiind implicat nu numai în dezvoltarea sistemului imunitar, ci și în buna creștere a animalului și a capacitaății de reproducere. Cele două forme de zinc furnizate în mod obișnuit în dietele animale, sunt organice (aminoacizi chelatați, proteinați) sau anorganici (sulfat de zinc, oxid de zinc), în prezent, fiind disponibilă și o nouă generație de minerale cu hidroxil (legătura covalentă).

 

Însă, minele de zinc sunt împrăștiate în întreaga lume, principalele zone fiind situate în China, Australia și Peru. Cu toate acestea, în 2015 și 2016, unele mine au fost închise definitiv. Acest lucru a avut un efect direct asupra ofertei globale de zinc și a prețurilor sale. Datele de la London Metal Exchange (LME) arată că, în 2018, prețul zincului a fost constant mai mare de 3.000 de dolari SUA pe tonă.

 

Impactul creșterii prețurilor depinde de produs

 

Indiferent de forma finală a produselor de nutriție pentru dietele animale, furnizorii de aditivi trebuie să achiziționeze zincul ca materie primă. Atunci când se utilizează zinc anorganic, o creștere a prețurilor este adesea reflectată direct în prețul unei mărfi ca aditiv de zinc anorganic. Dar, când ne uităm la specialități (surse organice și hidroxizi de zinc), vedem un efect direct mai mic. ”Acest lucru se datorează faptului că produse cum ar fi chelații organici de zinc, au un număr de pași de procesare adăugați la ele. Aceasta va conduce la creșterea prețului final, de exemplu, în cazul colinei de by-pass pentru vaci. Prețul ingredientului activ de colină este scăzut, comparativ cu costurile pentru tehnica de uscare prin pulverizare și alte etape de prelucrare necesare. O creștere a prețului colinei, astfel cum a fost observată în ultima jumătate de an, nu a avut un efect major asupra prețului final al produsului. Colina s-a dublat aproape în preț, dar efectul asupra prețului de cost al colinei de by-pass a rumenilor este mult mai mic”, explică Arno van der Aa, manager de dezvoltare a afacerilor la Orffa.

 

Însă Van der Aa recunoaște că prețul zincului a fost relativ ridicat în ultimii ani: ”Prețurile ridicate ale unei materii prime, cum ar fi zincul, ne oferă un alt stimulent, pentru a convinge noii clienți să utilizeze mai multe surse de zinc biodisponibile. Cu alte cuvinte, încercăm să-i convingem pe clienți să folosească sursele de zinc care sunt cele mai eficiente, cu pierderi limitate, chiar dacă au un preț diferit de cel al zincului anorganic (zincul marfă).

 

În plus, mineralele de tip Hidroxi sunt încă destul de noi pe piață. Așadar, nu numai biodisponibilitatea ridicată, ci și caracteristicile puternice de manipulare și stabilitate permit producătorilor de hrană și pre-amestecilor să reducă la minim pierderile costisitoare de minerale”, explică van der Aa. Creșterile de preț se regăsesc și în alte materii prime și ingrediente iar Van der Aa adaugă: ”O situație excepțională este oferta limitată de vitamina A, de exemplu, și creșterea enormă a prețurilor care a venit cu ea. Dar acest lucru este destul de neobișnuit”.

 

O soluție: Lucrul cu mai mulți furnizori

 

La rândul său, Scott Hine, Vicepreședinte la Novus International, spune: ”Există unele rapoarte care circulă, în legătură cu scăderea disponibilității zincului, dar nu au existat schimbări fundamentale în structura sau dinamica pieței care să ducă la dezechilibrul cererii sau ofertei. În acest moment, nu suferim nici un deficit de materie primă și nu am fost informați de furnizorii noștri cu privire la eventualele probleme care ar putea avea impact asupra disponibilității minerale a zincului pe termen scurt”.

 

Hine adaugă: ”Este important să folosim zinc care optimizează parametrii principali de producție. Moleculele chelate de la doi la unu, realizate cu HMTBa, protejează mineralele de zinc de antagoniști, permițându-i să se absoarbă mai eficient, după ce ajung la intestinul subțire. Rezultatul este o biodisponibilitate mai mare, o stabilitate a tractului digestiv și un efect rezidual de metionină, care poate reduce nivelul necesar de metionină suplimentară pe tona de furaj”, explică Hine.

 

Concentrați-vă pe sursele biodisponibile

 

De asemenea, dr. Richard Murphy, director de cercetare la Alltech, constată deficitul de zinc și preocupările legate de stabilirea prețurilor, ceea ce conduce la o serie de provocări și oportunități pentru preparatorii de preamestecuri și furaje. Avand în vedere aprovizionarea, ar trebui in primul rand să caute să sporească biodisponibilitatea relativă a sursei de zinc pe care o folosesc. Zincul legat organic, cu biodisponibilitate sporită, permite formulatorilor să maximizeze absorbția și eficacitatea zincului. Mai mult, utilizarea unui chelat stabil de zinc îi permite să reformuleze furajele finite cu niveluri reduse de zinc organic, în raport cu sursele anorganice, dar fără a afecta performanța.

 

”Trebuie să se țină cont de alegerea zincului organic, în special de stabilitatea gastrointestinală a produselor individuale. Un mineral organic instabil este la fel de eficient ca și omologul său anorganic. Formatorii trebuie, de asemenea, să fie atenți la riscul potențial de contaminare cu metale grele, în perioadele de aprovizionare limitată. În timp ce monitorizarea metalelor grele în sursele de oligoelemente este strict pusă în aplicare în UE, screening-ul mai puțin stringent în alte regiuni ale lumii poate însemna că loturile de zinc de calitate inferioară se pot transforma în lanțul furajer, ceea ce duce la creșterea potențialului de contaminare a pre-amestecului și a componentelor de alimentație”, a spus Murphy.

 

Accent pe surse cu randament puternic

 

În plus, Bill Scrimgeour, președinte și CEO al Zinpro Corporation, a explicat că speculațiile și utilizările industriale ale zincului, altele decât cele pentru nutriție, sunt doi factori cheie care modifică raportul cerere-ofertă și balanța prețurilor: ”Deși nivelurile globale de stocuri de zinc au scăzut în ultimii 5 ani, nu a existat nicio întrerupere a aprovizionării cu zinc pe piață. Cu toate acestea, reducerile stocurilor de materii prime și creșterile de prețuri de orice fel au potențialul de a influența negativ costul hranei pentru animale și profitabilitatea clienților, atunci când vine vorba de suplimentele de zinc.

 

Ceea ce contează cu adevărat, este dacă produsul oferă o performanță îmbunătățită a animalelor și, în cele din urmă, rentabilitatea. Indiferent de formă, nimeni nu ar trebui să plătească mai mult pentru un supliment de zinc, dacă nu reușește să ofere o rentabilitate pozitivă a investiției. Cercetările evaluate, care demonstrează performanțe pozitive ale animalelor, oferă producătorilor încredere că suplimentul mineral pentru performanță va aduce valoare pentru funcționarea lor”.

 

Perspective pentru anii următori

 

Perspectiva producției globale de zinc pare a fi pozitivă pentru viitorul apropiat. Site-ul miningreview.com prognozează că producția globală de zinc va crește cu 3,5% pe an în 2018, la 13,7 mt și va crește la 16,6 mt, până în 2027. O nouă mină se deschide, de exemplu, în Africa de Sud. În același timp, producția de zinc din China va stagna, din cauza scăderii nivelurilor de minereu și a reglementărilor din ce în ce mai stricte de mediu.

 

Presiunea redusă prognozată asupra prețurilor de zinc este o veste bună pentru producătorii de aditivi pentru hrana animalelor, care au produse pe bază de zinc în portofoliul lor. Zincul rămâne un mineral vital pentru animalele din fermele performante de astăzi, iar presiunile crescute pentru fermieri, prețurile hranei pentru animale și ingredientele pentru hrana specială trebuie să rămână accesibile,  pentru a rămâne în afaceri. Alegerea unui supliment de zinc care să dea cea mai mare rentabilitate a investiției este importantă, atunci când prețurile minerale sunt foarte mari. (Cf. All About Feed: ”Limited zinc supply: Effects on the feed business”)

PPA identificat în hrana pentru porcii din fermele Chinei
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 14 noiembrie 2018

Furnizorul de hrană pentru animale din China, Tangrenshen Group, a raportat că prezența PPA a fost detectată într-una din unitățile sale producătoare de formule nutriționale pentru porci.   Potrivit Reuters, într-o declaratie făcută la Bursa de Valori din Shenzhen, compania a declarat ca boala a fost gasita in probele de...

JTP-Finlanda, invită fermierii să-i viziteze standul din cadrul târgului Indagra
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 octombrie 2018

(Comunicat) JPT-Industria este o companie finlandeză, cu peste 30 de ani de experiență în domeniul producerii furajelor. JPT Industria se adresează deopotrivă fermelor mici și mari, produsele lor fiind adaptate fiecărei ferme în parte și datorită modului de livrare în containere etanșeizate, piața țintă a companiei fiind întreaga...