Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

În piețe, minim 20% producători autentici

Autor: Meat MIlkluni, 14 iulie, 2014

(Agerpres) În septembrie ar putea fi adoptată legea care schimbă modalitatea de acordare a certificatelor de producător, în aşa fel încât toate pieţele din ţară vor fi obligate să aibă minim 20 % producători autentici, a declaract ministrul Agriculturii, Daniel Constantin joi, la Răşinari, judeţul Sibiu.

„Eu sper ca până la sfârşitul lunii septembrie (…) să o avem adoptată. E foarte importantă, pentru că se schimbă modalitatea prin care se acorda până acum certificatul de producător. (…) Se introduce prin această lege, pentru prima dată, obligativitatea ca în pieţe să existe minim 20% producători autentici”, a spus ministrul Constantin.
Ministrul a explicat că fostele certificate de producător se vor numi din toamnă, conform noii legi, atestate de producător. Pentru a elimina din pieţe falşii producători, adică speculanţi care cumpără marfa ieftin şi o vând mai scump în piaţă, MADR a prevăzut ca noile atestate care vor fi eliberate de primării să aibă obligatoriu şi avizul asociaţiilor producătorilor.

„Noutatea vine din faptul că nu numai primăriile sunt cele care eliberează certificatul, dar acel certificat, atestat, trebuie să fie avizat şi de asociaţiile reprezentative, astfel încât să ne asigurăm că cel care solicită un atestat pentru marfa provenită de pe 5 hectare comercializează 5 hectare şi nu mai mult decât atât. Este şi o măsură de protecţie a producătorilor, dar şi o măsură de combatere a evaziunii fiscale.

De asemenea, se introduce un carnet de producător, astfel încât pe transportul produselor respective, către piaţă sau în zona de desfacere, să ne asigurăm că marfa provine din locul respectiv şi nu mai există acea evaziune fiscală, care până la urmă se întoarce împotriva acelora care sunt producători direcţi şi care plătesc taxe şi impozite, plătesc un TVA, deci care se lovesc de o concurenţă neloială”, a spus Constantin.

Potrivit acestuia, toţi producătorii, indiferent că sunt mari sau mici, vor avea nevoie de ştampila unei asociaţii care să-i recunoască, altfel nu mai pot vinde în pieţe. „Astăzi, dacă mergeţi în pieţe, din păcate, veţi găsi foarte mulţi comercianţi care nu au certificat de producător. Nu toţi din păcate sunt şi producători”, a menţionat ministrul Agriculturii.

În 2015, Profi și Mega Image vor deschide 200 de magazine
Autor: Meat MIlk  /   marți, 6 ianuarie 2015

Profi și Mega Image și-au propus ambiții mari de extindere pentru anul 2015 și vor deschide 200 de magazine. Pentru atingerea acestui obiectiv, lanţurile de supermarketuri şi-au bugetat pentru acest an circa 100 de deschideri fiecare, cele două reţele urmând a se bate pentru titlul de campionul expansiunii, titlu câştigat în fiecare...

Viitor incert pentru Billa România, în 2015
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 8 decembrie 2014

Potrivit ultimelor informații care circulă în piață, anul 2015 pare a fi incert pentru Billa România, germanii de la Rewe făcând primii paşi către vânzarea supermarketurilor Billa, rețeaua ajungând a fi cel mai mic jucător din comerţul modern local În prezent, Billa România deține doar puțin peste 80 de magazine, cu un volum de...