Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

PisciculturA: baza genetica pentru sturioni

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Agrointel.ro informeaza ca, la Tamadau Mare, in judetul Calarasi, un investitor roman a creat o baza genetica pentru sturioni – cea mai valoroasa specie de peste, care produce celebrele icre negre si care este amenintata cu disparitia de pescuitul excesiv din Dunare si Marea Neagra

Robert Raduta este cunoscut pentru pescuitul sportiv, din care a facut o afacere profitabila atat in Delta Dunarii, cat si mai aproape de Bucuresti, la Sarulesti. In ultimii ani, preocuparile lui Raduta se axeaza pe cresterea sturionilor, scop pentru care a infiintat firma Sturiofarm, cu sediul in Tamadau Mare, judetul Calarasi. Aici, in bazine si instalatii special amenajate, creste toate categoriile de sturioni: cega, pastruga, nisetru si morun, plus un hibrid, numit bester.

Afacerea are doua variante: cresterea sturionului pentru consum si cresterea puietului pentru repopulare. Pentru consum, cel mai bine se preteaza cega, ea fiind cea mai buna solutie si ca icre, si ca productie de carne.

Este cel mai gustos sturion si are si o dimensiune care permite sa fie servit pe un platou, ca peste intreg. Oricine il vede intr-un restaurant va fi atras in primul rand de aspect. O bucata de morun pe o farfurie nu atrage atentia, dar un peste intreg pe un platou va avea un mare succes- spune Raduta.

Cega mai are avantajul ca ajunge la maturitate si poate depune icre la doar patru ani, in timp ce ceilalti sturioni au o perioada de maturizare mult mai mare: pastruga 6-8 ani, nisetrul 9-10 ani si morunul 15-18 ani. Asadar, ca sa obtii icre negre, ai nevoie de bani pentru a creste pestii pana ajung la maturitate.

Dar pentru consum Sturiofarm a reusit sa obtina un hibrid, rezultat din incrucisarea dintre morun si cega. Se numeste bester si mosteneste ritmul de crestere intens al morunului, precum si maturizarea sexuala rapida a cegii, de aceea este cel mai economic sturion pentru crestere intensiva.

APAR: Standarde diferite pentru produse cu denumire și ambalaj identic
Autor: meatmilk  /   joi, 15 martie 2018

Așa cum revista Meat.Milk amintea la finalul anului trecut, scandalul dublului standard al produselor comercializate în Uniunea Europeană e departe să se termine. Dovadă, și ultimele acțiuni, de o parte și de cealaltă, de pe întreg cuprinsul Europei unionale, atât din partea autorităților de la Bruxelles, al autorităților...

Can Pack Recycling: România va ajunge să nu mai aibă unde depozita gunoiul
Autor: meatmilk  /   joi, 15 martie 2018

(Comunicat) Coaliția pentru Economie Circulară (CERC) a solicitat Premierului Viorica Vasilica Dăncilă retragerea Proiectului de OUG privind regimul deșeurilor. Solicitarea a fost făcută în cadrul conferinței de presă, desfășurată ieri, 14 martie, la Hotel Athenee Palace Hilton. La conferință au fost prezenți specialiști de...