Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Planul de controale ANSVSA în perioada Sărbătorilor Pascale

Autor: Ilie Stoianjoi, 11 aprilie, 2013

Pe data de 20 aprilie a.c., Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va declanşa o serie de controale la nivel naţional pentru verificarea modului în care sunt produse, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, dar şi alte alimente consumate cu precădere în perioada sărbătorilor pascale.

„Pe 20 aprilie declanşăm campania de controale pentru Paştele ortodox.Vor fi două săptămâni ample de controale, în care vom supraveghea absolut tot, respectiv cum sunt sacrificaţi mieii, cum sunt transportaţi, dacă sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare la punctele speciale de tăiere pentru consumul propriu, precum şi carnea de miel, produsele din lapte, brânză, peşte, ouăle, legumele şi fructele din pieţe”, a declarat preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Potrivit acestuia, ANSVSA va autoriza punctele de tăiere a mieilor în spaţii special amenajate, dacă autorităţile locale vor solicita acest lucru şi dacă vor respecta toate condiţiile. “Autorităţile locale trebuie să solicite autorizarea punctelor de sacrificare, iar noi le aprobăm dacă îndeplinesc condiţiile sanitar veterinare. Deocamdată, pentru Bucureşti nu avem solicitări pentru Paştele ortodox. A existat un punct de tăiere în sectorul patru pentru Paştele catolic. Am dat această derogare pentru a evita sacrificările pe marginea şanţului. Noi o să încercăm să limităm pe cât posibil tăierile ilegale de miei şi comerţul ilegal cu carnea de oaie, dar aici ar trebui implicate şi alte autorităţi. Vor fi în perioada menţionată şi acţiuni comune cu Ministerul Transporturilor şi cu Ministerul de Interne pe trasee pentru a vedea cum sunt transportate animalele, dacă respectă condiţiile de igienă şi bunăstare, dacă există documente de transport, avize sanitar-veterinare sau dacă toate carcasele de miei sunt transportate cu maşini autorizate”, a explicat şeful ANSVSA.

Anul acesta, la fel ca şi în anii trecuţi, în perioada sărbătorilor pascale se vor sacrifica în jur de patru milioane de miei, producţia de carne de ovine acoperind necesarul de consum intern în proporţie de 99%.

Potrivit datelor MADR, în 2012, exportul de ovine şi caprine vii a ocupat un loc fruntaş în balanţa comercială a României, totalizând 53.907 tone, cu încasări de peste 136,199 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de numai 212 tone în valoare de 860.598 euro.(Agerpres)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...

Planul de controale ANSVSA în perioada Sărbătorilor Pascale

Autor: joi, 11 aprilie, 2013

Pe data de 20 aprilie a.c., Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va declanşa o serie de controale la nivel naţional pentru verificarea modului în care sunt produse, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, dar şi alte alimente consumate cu precădere în perioada sărbătorilor pascale.

„Pe 20 aprilie declanşăm campania de controale pentru Paştele ortodox.Vor fi două săptămâni ample de controale, în care vom supraveghea absolut tot, respectiv cum sunt sacrificaţi mieii, cum sunt transportaţi, dacă sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare la punctele speciale de tăiere pentru consumul propriu, precum şi carnea de miel, produsele din lapte, brânză, peşte, ouăle, legumele şi fructele din pieţe”, a declarat preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Potrivit acestuia, ANSVSA va autoriza punctele de tăiere a mieilor în spaţii special amenajate, dacă autorităţile locale vor solicita acest lucru şi dacă vor respecta toate condiţiile. “Autorităţile locale trebuie să solicite autorizarea punctelor de sacrificare, iar noi le aprobăm dacă îndeplinesc condiţiile sanitar veterinare. Deocamdată, pentru Bucureşti nu avem solicitări pentru Paştele ortodox. A existat un punct de tăiere în sectorul patru pentru Paştele catolic. Am dat această derogare pentru a evita sacrificările pe marginea şanţului. Noi o să încercăm să limităm pe cât posibil tăierile ilegale de miei şi comerţul ilegal cu carnea de oaie, dar aici ar trebui implicate şi alte autorităţi. Vor fi în perioada menţionată şi acţiuni comune cu Ministerul Transporturilor şi cu Ministerul de Interne pe trasee pentru a vedea cum sunt transportate animalele, dacă respectă condiţiile de igienă şi bunăstare, dacă există documente de transport, avize sanitar-veterinare sau dacă toate carcasele de miei sunt transportate cu maşini autorizate”, a explicat şeful ANSVSA.

Anul acesta, la fel ca şi în anii trecuţi, în perioada sărbătorilor pascale se vor sacrifica în jur de patru milioane de miei, producţia de carne de ovine acoperind necesarul de consum intern în proporţie de 99%.
Potrivit datelor MADR, în 2012, exportul de ovine şi caprine vii a ocupat un loc fruntaş în balanţa comercială a României, totalizând 53.907 tone, cu încasări de peste 136,199 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de numai 212 tone în valoare de 860.598 euro.(Agerpres)

Alertă: Caz atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 21 ianuarie 2015

Potrivit unui comunicat transmis la redacția revistei Fabrica de Carne, ANSVSA confirmă o situație de alertă cauzată de Boala vacii nebune. Conform comunicatului, pentru o probă prelevată de la o bovină sacrificată în data de 16.12.2014, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, în urma testării efectuate în cadrul...

De sărbători, ANSVSA a aplicat amenzi în valoare de 305.634 de lei
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 12 ianuarie 2015

De sărbători, ANSVSA a aplicat amenzi în valoare de 305.634 de lei, 197 de sancţiuni contravenţionale şi 152 de avertismente, precum şi trei ordonanţe de suspendare a activităţii şi patru ordonanţe de interzicere a activităţii, ca urmare a neregulilor descoperite în timpul controalelor efectuate în perioada 18 - 29 decembrie 2014,...

Măsuri nespecifice pentru prevenirea apariţiei Bluetongue
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 17 decembrie 2014

Concomitent cu declararea teritoriului României liber pentru circulația animalelor, în urma evoluției Bluetongue, ANSVSA a elaborat un set de ”Măsuri nespecifice pentru prevenirea apariției bolii Limbii albastre. Conform unui comunicat transmis la redacția revistei Fabrica de Carne, Bluetongue este o boală specifică rumegătoarelor,...

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...