Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Platile pentru productia animaliera vor creste cu 79 %

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Platile pentru productia animaliera se majoreaza cu 41%, in urma recalcularii platile anuale suplimentare maxime/exploatatie, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Recalcularea platilor a fost determinata de faptul ca, in urma controlului efectuat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, numarul de beneficiari eligibili a fost mai mic decat cel estimat. In acest context, excedentul de 981.400 euro s-a realocat cu mentinerea valorilor procentuale initiale de alocare, astfel incat, in functie de numarul de beneficiari eligibili, platile cresc cu 41% la productia vegetala si 79% la productia animaliera.

Executivul a adoptat, miercuri, o Hotarare de Guvern care vizeaza absorbtia intregului buget de 3,098 milioane euro, alocat din FEGA, platilor suplimentare aferente explotatiilor aflate in perioada de conversie in anul 2010.

Potrivit MADR, prin aceasta decizie s-a modificat si completat Hotararea Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica.

Hotararea Guvernului a introdus unele modificari si completari referitoare la suprafetele agricole eligibile, definirea mai clara a certificatului de conformitate (document de confirmare a conversiei) si la stabilirea perioadei de depunere a cererilor pentru anul 2011.

Astfel, cererile se pot depune in intervalul 1 septembrie – 15 octombrie 2011 iar eliberarea documentelor justificative de catre organismele de inspectie si certificare se va face pana la data de 15 octombrie 2011.

Aceasta masura a fost propusa pentru a se putea da posibilitatea unui numar cat mai mare de beneficiari de a accesa ajutorul financiar si de a-si completa documentatia necesara in termenul stabilit. In consecinta, aceasta situatie a determinat si modificarea termenului de efectuare a controlului la fata locului, care va incepe la data de 1 noiembrie 2011.

De asemenea, s-a mentionat faptul ca ajutorul specific se acorda numai pentru limitele perioadelor de conversie, stabilite in conformitate cu reglementarile UE, pentru fiecare categorie de productie vegetala, cresterea animalelor sau apicultura si nu se va acorda in cazul repetarii anului de conversie sau prelungirii perioadei de conversie.

La inceputul acestei luni, APIA a anuntat ca a efectuat platile aferente ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), suma totala platita beneficiarilor fiind de peste 2,113 milioane euro.

Conform unui comunicat al APIA, din totalul sumei platite, 1,823 milioane euro au fost alocate pentru un numar de 791 exploatatii din productie vegetala si 290.260 euro pentru un numar de 276 exploatatii din domeniul cresterii animalelor.

Potrivit HG nr. 759/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul specific a fost acordat pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita perioada de conversie, cu obligativitatea mentinerii exploatatiilor in sistemul de agricultura ecologica pe o durata de cinci ani.

Romania a exportat, in 2010, produse bio in valoare de 150 milioane de euro, in timp ce importurile din aceeasi categorie s-au ridicat la 35 milioane de euro, a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...