Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pmvpr: romania risca sa isi autosuspende comertul cu animale vii si produse de origine animala

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Patronatul Medicilor Veterinari Privati din Romania (PMVPR) atrage atentia autoritatilor si opiniei publice asupra gravelor probleme ce vor aparea ca urmare a modificarii OUG 23/2010 privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Modificarile sunt propuse de unii parlamentari, fara nici cea mai mica experienta in acest domeniu, cu toate ca fac parte din Comisia pentru Agricultura, informeaza AmosNews.

Cu paienjenisul de cuvinte alambicate din textul modificarilor, va fi practic imposibil de pus in practica normele europene ce reglementeaza identificarea animalelor, fapt ce va duce la blocarea comertului comunitar cu animale. In mod indirect, prin neindentificarea corecta a animalelor va fi afectata si trasabilitatea produselor alimentare, fapt ce va scoate si produsele alimentare in afara comertului comunitar. Nu trebuie uitate subventiile, care in intreg spatiul european se acorda doar pentru animalele identificate. Prin punerea in practica a acestei ordonante, cu modificarile propuse, se vor crea premisele favorabile fraudelor masive cu subventii, fiecare putand sa „fabrice” exploatatii de animale. Astfel, toate animalele furate si toate transporturile clandestine pot intra in legalitate la poarta abatorului. Acestea sunt doar o mica parte din problemele ce vor aparea prin adoptarea unui act normativ care nu are nici o legatura cu realitatea.

PMVPR, care reprezinta peste 800 de medici veterinari cu investitii majore in sistemul veterinar romanesc, va intreprinde toate demersurile necesare, la nivel national si european pentru a convinge autoritatile sa nu permita oricui introducerea informatiilor in baza nationala de date, sa pastreze sitemul actual (care este functional cu responsabilizarea si implicarea activa a proprietarilor de animale si asociatiile de producatori in procesul de identificare) si gasirea unor solutii comune de imbunatatire a activitatii, fara transferul activitatii spre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie. Eventual, se pot gasi solutii de cooperare intre ANSVSA si ANARZ dar care sa nu afecteze buna functionare a sistemului.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...