Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Ponta: În 2014 trebuie TVA și cotă unică de 22%

Autor: Meat MIlkjoi, 24 octombrie, 2013

Deși întreaga industrie alimentară clamează diminuarea TVA-ului pentru toate produsele alimentare, creşterea cotei unice la 22% şi scăderea TVA cu două procente, aceasta a fost varianta propusă de premierul Victor Ponta în ultima şedinţă a USL pentru a aduce bani la buget anul viitor.

Şeful guvernului le-a transmis liberalilor, la întâlnirea de vineri, că încasările la buget nu sunt cele prognozate şi le-a propus unificarea cotei unice şi a TVA la 22%, măsura urmând a fi aplicată începând din 2014, au declarat pentru gândul surse din USL. În cadrul şedinţei nu s-a luat nicio decizie, propunerea premierului urmând a fi discutată pe larg într-o şedinţă ulterioară, notează Ziarul financiar.

Ponta le-a spus liberalilor că ştie că PNL are o „sensibilitate” când se discută despre majorarea cotei unice, dar trebuie luată o decizie pentru a creşte veniturile la buget. Potrivit propunerii avansate de Ponta în interiorul Uniunii, cota unică ar urma să crească de la 16% la 22%, în timp ce TVA ar scădea de la 24% la 22%.

„La finalul şedinţei USL de vineri, Ponta a venit cu această propunere. Discuţia a pornit de la faptul că încasările la buget nu sunt cele prognozate, iar dacă vrem fonduri pentru investiţii trebuie să luăm o decizie în interiorul USL. Nu s-a luat o decizie, ci a fost doar o propunere. A fost o discuţie generală, nu s-a intrat în detalii”, au precizat pentru gândul surse din conducerea PSD.

Un alt lider PSD a precizat că Ponta le-a vorbit liberalilor despre necesitatea găsirii unei „idei deştepte”, care să crească veniturile la buget, în acest sens prezentându-le varianta la care s-a gândit.

Propunerea venită din partea premierului a fost discutată ieri seară la şedinţa PNL, ţinută în biroul lui Crin Antonescu. PNL a spus că nu va fi de acord cu majorarea cotei unice, „mai ales că în ultima perioadă am promis că nu vom creşte taxele”.

„Ponta a venit la final şi a aruncat asta ca o propunere, în condiţiile în care se discuta despre cum va arăta bugetul pe 2014. Ideea era să fie unificate cota unică şi TVA la 22%”, au afirmat pentru gândul surse din conducerea PNL.

Mai mult, 2014 este un an electoral, iar creşterea cotei unice ar fi o grea lovitură pentru PNL în perspectiva alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale.

De asemenea, o asemenea schimbare a politicii fiscale ar trebui negociată cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

PNL s-a opus în acest an impozitării salariilor care depăşesc o mie de euro, deşi măsura a fost insistent susţinută de premierul Victor Ponta.

Invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV,  preşedintele Traian Băsescu a invocat o scădere a încasărilor la buget în acest an.

Potrivit datelor pregătite de şeful statului, în primele opt luni ale lui 2013, „avem un minus de 5,3 miliarde de lei” la capitolul venituri bugetare, iar estimarea pentru septembrie este „un minus de 1,3-1,5 miliarde”.

Datele preşedintelui nu au fost contestate la nivel guvernamental, surse din cadrul Ministerului Finanţelor confirmând pentru gândul că încasările la buget sunt sub cele prognozate. (Mai multe, pe www.zf.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...