Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Popularea fermei de porci

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Numarul porcilor sacrificati anul trecut, in fermele specializate din Romania, a fost cu 75% mai mare decat in 2006. Vorbim despre aproape trei milioane de tone, in conditiile in care 50% din piata interna a fost acoperita de productia interna. Din acest an, simultan cu ridicarea probabila a unor interdictii impuse de Uniunea Europeana, crescatorii vor acorda prioritate respectarii pretentiilor speciei, pentru a obtine produse specifice (carne si grasime) de calitate, la nivelul cerintelor pietei comunitare.


Microferma

Intr-un grajd unicameral, cu trei boxe de mici dimensiuni, dotate cu padocuri, pot fi cazate 35 de capete de grasuni/serie. Crescatorii care se limiteaza la un numar mai mic de 20 de porci, ii pot vinde doar in localitate, in timp ce proprietarii microfermelor (pana la 100 de capete) au obligatia detinerii avizelor si autorizatiilor necesare, a respectarii normelor de biosecuritate impuse de UE, asemenea marilor ferme industriale.

Achizitia grasunilor de 30 kg/cap reprezinta demarajul unei serii, care dureaza 125 de zile, spatiul temporal necesar pentru atingerea unei greutati de 105 kg, in conditiile unui spor mediu zilnic de 0,6 kg. Grasunii sunt achizitionati numai de la ferme specializate, pentru microferma fiind recomandati metisi, rezultati din vieri Hampshire sau Duroc (rase de carne) cu scroafe din rasele Marele Alb sau Landrace.

Necesarul imobiliar pentru o microferma cu 35 de capete este redus: un total de circa 50 mp, reprezentand 1 mp/cap x 35 + o alee de furajare, suprafata fiind impartita in trei boxe cu destinatii distincte: zona de furajare, zona de odihna si cea pentru defecare. Un ciclu de productie (131 zile) incepe cu cele 125 de zile de ingrasare, urmate de o zi necesara depopularii/livrarii si 5 zile alocate dezinfectiei microfermei.

Sistemul industrial intensiv

Intr-un judet, numarul maxim acceptat al porcilor, pe total ferme de crestere si ingrasare in regim intensiv, se afla in jurul unui milion. Fireste, este vorba de judetele unde numarul capetelor atinge sau depaseste aceasta cifra (ex. Timis). In alte spatii geo-administrative, nici jumatate din acest efectiv nu poate fi atins vreodata.

In complexele industriale de crestere a suinelor in circuit inchis si flux continuu, in care se aplica sistemul intensiv, procesele de crestere si ingrasare necesita ansambluri de constructii si utilaje care sa permita mecanizarea si automatizarea tuturor lucrarilor. Acestea trebuie sa asigure succesiunea si ritmicitatea lucrarilor tehnologice.

Cresterea porcilor in aceste conditii contribuie la reducerea animalelor de reproductie si folosirea intensa a acestora, sporirea numarului de fatari anuale ale scroafelor, scurtarea cu 50-60% a timpului de lactatie, fata de sistemul traditional si la cresterea indicelui de utilizare a scroafelor (a boxei de fatare), indicator ce asigura eficienta fermei.

Indicii tehnico-economici de productie din complexele industriale sunt superiori celor din sistemul extensiv; ciclul de reproductie a scroafelor se reduce de la 215 zile la 150 de zile. Indicele de utilizare a scroafei creste, de la 1,7 la 2,4 fatari. Durata ingrasarii scade la 180 de zile, simultan cu reducerea consumului specific.

La inceput, scroafele si scrofitele vor fi intampinate in compartimentul de asteptare, unde pot fi intretinute in boxe comune, suprafata necesara fiind de 1,5 mp/cap. Scroafele aflate in calduri sunt extrase din grup si izolate, pe toata perioada caldurilor, interval in care are loc monta. Dupa monta, reintegrare si gestatie, o alta izolare a scroafelor are loc cu cateva zile inaintea fatarii, in boxele de fatare, unde animalele sunt introduse dupa o spalare si dezinfectie prealabila.

Boxa de tip baterie reprezinta cel mai utilizat tip de spatiu pentru fatare. Cu o suprafata de 2m/1,5m, aceasta are (in centru) un spatiu pe gratar, de 2m/0,6m, destinat scroafei si doua zone (2m/0,45m) pentru purcei, in extreme. O suprafata plina de 0,6m/0,45m reprezinta placa incalzitoare.

Intretinerea tineretului porcin se face in boxe comune, cu spatiu de odihna si gratare pentru evacuarea dejectiilor. Tineretului ii este necesara asigurarea unei suprafete minime de 0,3 mp, pana la atingerea greutatii de 30 de kilograme si 0,4 mp pana la greutatea de 40 kilograme.

Sistemul de adapare si furajare automat, situat la un nivel accesibil purceilor, este indispensabil. In timpul adaptarii, pentru intampinarea stresului provocat de diferenta de temperatura, fata de caldura existenta in maternitate, se monteaza becuri cu emisie de raze infrarosii, incalzind astfel zona de odihna a purceilor.

Preluarea tineretului porcin (cand nu se efectueaza prin achizitie) se face din sectoarele proprii de cresa, la greutatea medie de 35 kg, iar lotizarea va fi facuta in functie de greutate si sex, operatiunea fiind continuata, de-a lungul intregii perioade de ingrasare, cu lotizari prin extractie.

Spatiul recomandat pentru suinele crescute in boxe colective trebuie sa tina cont de marimea lotului de animale, marimea frontului de furajare, greutatea, dezvoltarea corporala si varsta indivizilor, constructia pardoselii, temperatura si lumina din spatiul alocat.

Trebuie totodata asigurat confortul fonic, nivelul zgomotelor din adaposturi sa fie minim. Prin constructia lor, fermele de crestere in sistem intensiv trebuie sa permita interventia eficienta in caz de urgenta (foc, inundatii, defectiuni electrice (mecanice).

S-a stabilit un nou record al numărului de focare de PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 septembrie 2019

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.   În total au fost eliminați 462.459 de...

China a aprobat 25 de companii braziliene pentru export
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 13 septembrie 2019

Ministerul Chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale a aprobat 25 de fabrici de prelucrare a cărnii din Brazilia pentru export. Numărul companiilor aprobate, din această țară, a crescut de la 64 la 89.   Dintre noile unități autorizate, 17 produc carne de vită, șase pui procesați, una va exporta carne de porc și una de...