Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Porumbeii de carne, alternativa gustoasa si sanatoasa

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Nu de putine ori, am citit despre gustoasele si sanatoasele mese din trecut, acelea la care, printre altele, se manca si carne de porumbel. Chiar si azi, sunt destui locuitori din zonele rurale care, pentru consumul propriu, cresc porumbei de carne. Dar sunt foarte putini aceia care, pornind de la pasiunea pentru aceste pasari, au cautat sa dezvolte o afacere.
Unul dintre acestia este domnul Mihai Andrei, din Campulung Muscel, acela care detine Crescatoria Gorby, acolo unde creste cele mai gustoase si cele mai productive rase de porumbei de carne. Ideea merita a fi de urmat, investitia nefiind dintre cele mai mari, iar desfacerea putand fi asigurata atat prin retelele de magazine cu profil vanatoresc, dar si prin livrari directe. Iata cum isi prezinta afacerea domnul Andrei:

Crescatoria Gorby

Inca din anul 1997, firma are ca activitate cresterea porumbeilor, incepand cu porumbeii de zbor si cateva rase de ornament. Acestia si, in special, porumbeii voiajori au pus bazele pasiunii pentru ceea ce inseamna porumbel, indiferent de rasa si scopul pentru care este crescut acesta. Porumbeii de carne provin din rase de carne consacrate la nivel mondial (Texan si Hubble) si au trezit dorinta de mai bine. In cresterea lor, se aplica o selectie dura, in urma careia se diferentiaza viitorii reproducatori. Aceasta a determinat ca, in urma atentiei indreptate asupra selectiei, rabdarii cuvenite si interesului pe masura, Crescatoria Gorby sa obtina exemplare de calitate, in vederea producerii de carne de porumbel.
In prezent, in crescatorie exista atat porumbei din linii pure, apartinand diferitelor rase, dar si hibrizi selectionati, in vederea imbunatatirii caracterelor legate de productivitate, greutate vie si randament la taiere.

Regula de baza e rasa, masa, casa
Cum asupra rasei e mai greu sa se intervina, orice crescator trebuie sa inteleaga marele impact al adapostului si al microclimatului care se formeaza in interiorul acestuia, care, prin conditiile oferite, va favoriza mai mult sau mai putin obtinerea rezultatelor asteptate. Dintre factorii de microclimat, cei mai importanti ar fi umiditatea, circulatia aerului si perioada de iluminat care, de cele mai multe ori, este numai naturala, foarte importanta fiind pozitionarea crescatoriei si folosirea unor materiale care sa permita razelor luminoase patrunderea lor in interiorul constructiei. Este cunoscuta actiunea binefacatoare a luminii solare asupra pasarilor, pe langa scaderea umiditatii din adapost, consecutive actiunii acestora. Lumina are rol in sintetizarea anumitor vitamine, in special sintetizarea vitaminei D si actiunea consecutiva stimulilor luminosi asupra glandelor endocrine cu rol in eliberarea unor hormoni care, la pasari, determina activarea bioritmului si inceperea perioadei de reproductie. Un furaj de calitate, alaturi de oferirea apei potabile in conditii propice, sunt conditii esentiale in orice crescatorie.
Carnea de porumbel este o carne cu calitati organoleptice specifice, net diferite de calitatile organoleptice ale carnii de pui, incadrata in categoria carnii de vanat, o carne apreciata din cele mai vechi timpuri, recomandata mai ales copiilor si persoanelor in convalescenta, datorita continutului crescut de fier si a digestibilitatii ridicate. Puii de porumbel sunt o delicatesa. Intre Hubbel si Texan a fost si este o adevarata cursa, pe aceasta piata specifica, ambele rase producand descendenti intr-un numar ridicat cu un aspect si o conformatie placuta din punct de vedere comercial.

ªtiati aceste lucruri?

Carnea de porumbel este indicata a fi prima introdusa in alimentatia copiilor.
Carnea de porumbel are calitati similare celei de vanat, preparatele de acest gen fiind introduse in meniu la categoria preparate vanatoresti.
Carnea de porumbel contine mai mult fier decat orice alta carne din alimentatia omului.
Carnea de porumbel este o carne ce contine grasimi cu un punct de topire scazut si usor asimilabile, cu rol in protectia vasculara.
Carnea de porumbel are o textura specifica, in functie de rasa de porumbei de la care provine.
Carnea de porumbel suporta o congelare de pana la 6 luni si peste.
In cele mai renumite restaurante la nivel mondial, cel mai scump si cautat fel de mancare este piept de porumbel cu ficat gras.

CASETA CONTACT

Crescatoria Gorby-PORUMBEI DE CARNE
STR. PIAÞA JURAMANTULUI, BL. A 3, AP. 6, ET. 2 , Jud. ARGEª , Localitatea Campulung.
ANDREI MIHAI – 0743309616
contact@porumbeidecarne.ro
www.porumbeidecarne.ro

Ferma de midii Agigea, vinde scoicile cu2 euro pe kilogram
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 17 septembrie 2015

România există o singură fermă de midii, la Agigea. Delicioasele scoici se găsesc de vânzare în două lanţuri de hypermarketuri şi în câteva restaurante de pe Litoral, la un preţ de aproximativ 2 euro pentru un kilogram. Cele mai importante detalii: midiile sunt româneşti şi mereu proaspete.   Mirel Crivăț a pus pe...

Înființarea și exploatarea unei ferme de nurci
Autor: Aura Alexa Ioan  /   vineri, 29 mai 2015

În România, o afacere care se dovedeşte profitabilă, a fost foarte puţin dezvoltată: cea a fermelor de animale de blană! Asta nu a însemnat că olandezii, mari crescători de animale de blană, nu au “mirosit” această oportunitate, începând deja să îşi mute afacerile de acest gen în România, pentru a nu fi în permanență sub...