Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Poziția oficială a MADR referitoare la scandalul cărnii de cal

Autor: Ilie Stoianluni, 11 februarie, 2013

Referitor la informaţiile care au apărut în mass-media cu privire la comercializarea pe piaţa din Marea Britanie a produsului lasagnacare conţine carne de cal în loc de carne de vită, producătorul francez incriminând un abator din România pe motiv că ar fi vândut carne de cal drept carne de vită, vă precizăm următoarele:

În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.
Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa.

În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie.

În ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.

În cursul zilei de azi, urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime şi în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare, bovine, porcine, ovine, cabaline .
Până în prezent nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autoritățile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor.

Concomitent, în cursul zilei de astăzi la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanşată o anchetă în vederea efectuării trasabilităţii loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi verificării modului în care au fost  respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apreciază Sistemul Rapid de Alertă  al UE a cărui eficiență a fost dovedită încă o dată. În același timp, ministrul Daniel Constantin recomandă prudența autorităților statale cu privire la proveniența materiei prime până când acesta va fi dovedită. Industria alimentară a dovedit odată cu aderarea României la UE ca s-a adaptat exigențelor cerute de piața europeană în domeniu. Ca atare, MADR și ANSVSA se vor preocupa să identifice în cel mai scurt timp dacă materia primă provine din Romania și dacă legislația a fost încălcată sancționând astfel de practici care aduc prejudicii de imagine întregii industrii.

]n continuarea informării transmise de MADR în data de 9 februarie a.c, și în urma ultimelor informaţii primite de la ANSVSA, vă comunicăm că până la acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa de natură să aducă clarificări asupra gradului de implicare a celor două unităţi din România.

Ancheta demarată ieri este în continuare în derulare, având în vedere volumul mare şi complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii.

Până în prezent în urma derulării anchetei,  rezultă că una din unităţi este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal.

Pentru cea de-a doua unitate în momentul de faţă se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze.

Reiterăm faptul că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal.

Cel mai probabil, în cursul zilei de luni prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franța vom avea informații suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti.

MADR condamnă astfel de practici menite să inducă în eroare consumatorul şi  se angajează alaturi de autorităţile din celelalte state ale UE să-i identifice şi să-i pedepsească, în conformitate cu legea pe cei care vor fi găsiţi vinovaţi.(Biroul de Presă al MADR)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...