Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Practicile comerciale incorecte din domeniul alimentar, negociate la sânge în P.E.

Autor: Nora Marinvineri, 9 noiembrie, 2018

Parlamentul European l-a mandatat pe domnul Paolo de Castro, deputat în Parlamentul European, să înceapă negocierile cu Consiliul și Comisia Europeană, cu privire la Directiva privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu alimente, semnal clar că retailerii nu se simt confortabil față de multe dintre amendamentele prezentate în proiectul de mandat.

 

În acest sens, directorul general al EuroCommerce Christian Verschueren a comentat: „Au existat numeroase comentarii, adesea emotive, și presiuni exercitate de mai mulți actori asupra deputaților europeni, pentru a adopta amendamente care, fără îndoială, sunt conduse de o dorință legitimă de a ajuta fermierii și frunizorii de alimente, dar care vor face mult mai puternice multinaționalele alimentare.

 

Comercianții cu amănuntul au un interes direct în promovarea practicilor comerciale corecte, într-o economie de piață liberă. De aceea, solicităm raportorului, Comisiei și Consiliului să negocieze un rezultat final echilibrat, care să respecte baza juridică a agriculturii și a industriei alimentare europene, care pot aduce beneficii agricultorilor, reflectând obiectivele și spiritul propunerii originale a Comisiei „.

 

Aceasta înseamnă concentrarea acoperirii directivei asupra fermierilor și furnizorilor, nu a producătorilor mari, eliminarea inversării sarcinii probei și a dispozițiilor privind dependența economică,  aceea care va dăuna IMM-urilor. Aceasta înseamnă, de asemenea, că directiva este solidă din punct de vedere juridic, menținând limitată lista practicilor interzise și restricționate, clar definite, într-un mod pe care inspectorii le pot monitoriza și aplica fără a crea dubii și întârzieri legale pentru toți cei implicați.

 

Verschueren a adăugat: „Mandatul Parlamentului, așa cum a fost adoptat deocamdată, interzice 58 de practici ale cumpărătorilor, lăsând comercianții cu amănuntul și consumatorii fără apărare împotriva tratamentului nedrept din partea producătorilor multinaționali.

 

Multe dintre aceste schimbări au fost împinse de către producătorii de mărci globale, cu scopul de a-și spori profitul acționarilor. Deci, nu este vorba de corectitudine și invităm negociatorii să se asigure că textul final adoptat aduce rezultate pozitive consumatorilor, IMM-urilor, fermierilor și retail-ului”. (Nora Marin-Corespondență de la Bruxelles)

A început Indagra 2018
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 31 octombrie 2018

În data de 31 octombrie, în Complexul expozițional Romexpo, s-au deschis porțile ediției 2018 a târgului Indagra.   Potrivit organizatorilor, la manifestare participă un număr de peste 500 de companii din domeniul agro-industrial, furnizori de tehnologii, procesatori, companii din domeniul sănătății animale și a siguranței...

INSSE: Comerțul cu alimente al României se prăbușește
Autor: meatmilk  /   miercuri, 10 octombrie 2018

(Comunicat) În perioada 1.I-31.VIII 2018, exporturile FOB ale României au însumat 45009,1 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 53987,5 milioane euro.   În perioada 1.I-31.VIII 2018, exporturile au crescut cu 9,7%, iar importurile cu 10,4%, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII 2017.   Deficitul balanţei comerciale...