Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Precizari de la madr pe tema produselor din carne

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Referitor la informatiile aparute in mass-media conform carora De orice produs pe care il cumparam din piata sau de la supermarket raspunde Ministerul Agriculturii, pentru o informare corecta a opiniei publice Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) face urmatoarele precizari, intrucat informatia nu este intemeiata:

 MADR nu are atributiile de a acorda licente de fabricatie si de a aproba retetele produselor alimentare. MADR nu are atributia de a verifica si sanctiona producatorii/agentii comerciali care comercializeaza produse alimentare. In urma abrogarii, din 16.03.2011 a OG nr. 42/1995, republicata 2008, privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, standardele de firma sunt realizate, puse in practica si asumate de catre producatori, conform legislatiei nationale si europene in vigoare.

 Mentionam ca OG nr. 42/1995, republicata 2008, a fost abrogata in 16.03.2011 la solicitarea patronatelor.

 Mentionam ca pana in 16.03.2011, MADR a avut atributia de a controla si aviza retetele de fabricatie si de a sanctiona operatorii care nu respectau normele in vigoare privind compozitia chimica a produselor alimentare comercializate.

In anul 2009, Federatia Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria alimentara), ROMPAN (Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse fainoase), Asociatia Producatorilor de inghetata din Romania, Patronatul National al Viei si Vinului, ANAMOB (Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania) au solicitat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, solicitare care a fost avizata favorabil.

In anul 2010, patronatele din industria alimentara revin cu o noua solicitare de abrogare la Ministerul Agriculturii pentru Ordonanta Guvernului nr. 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, iar luna martie 2011, Ordonanta Guvernului nr. 42/1995 este abrogata prin Legea nr. 19 din 11 martie 2011 pentru abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 42/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii, publicata in MO nr. 183 din data de 16 martie 2011.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in anul 2011, dupa abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 42/1995, a elaborat un nou proiect de act normativ intitulat Hotarare privind cerintele pentru inscrierea operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare in Registrul Industriilor Alimentare si conditiile de respectare a procesului tehnologic, a compozitiei produselor alimentare prelucrate si/sau procesate, destinate comercializarii pe piata, postat din data de 15.11.2011, fisier in format *.pdf, pe site-ul MADR www.madr.ro, la Proiecte de acte normative (arhiva anul 2011 – la nr. 950).

Pentru elaborarea acestui proiect de HG s-au organizat intalniri de lucru cu reprezentanti ai urmatoarelor institutii:

– Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguran a Alimentelor, Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Mediului si Padurilor, precum si de la diverse patronate din industria alimentara (Organizatia Patronala GARANT, ONIV, FNPAR, Romconserv, Romalimenta, APRILIE).

 Proiectul de act normativ nu a fost agreat de toti reprezentantii institutiilor publice si de toate patronatele din industria alimentara.
 In prezent, ANSVSA, institutie subordonata direct Guvernului, verifica si se asigura de igiena si integritatea produselor alimentare.
 In anexa este atasat textul OG nr. 42/1995, care nu mai este valabila astazi.
Avand in vedere cele precizate anterior si in virtutea dreptului la replica, va rugam sa realizati difuzarea datelor corecte in ceea ce priveste modul de fabricatie a produselor alimentare comercializate.Biroul de Presa al MADR

Domnul Adrian Bența va fi speaker al Conferinței Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 22 martie 2018

Unul dintre cei mai mari experti financiari din Romania, domnul Adrian Benta, va fi speaker al Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk 2018, evenimant care se va desfășura în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte față de noile realități ale...

Programul MADR de înființare și dezvoltare a formelor asociative
Autor: meatmilk  /   joi, 22 martie 2018

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că se află în desfășurare licitația deschisă pentru atribuirea contractului privind „Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, număr anunț de participare în SEAP nr....