Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Premium porc – productie integrata, autonoma, eficienta

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Grupul de firme Premium Porc, asa cum se prezinta astazi, este rezultatul unui efort investitional semnificativ si incununarea a 6 ani de munca sustinuta, desfasurata de specialisti romani si danezi. Rezultatele sunt reprezentate de performanta, stabilitate chiar si in perioada crizei, calitate deosebita a produsului oferit pe piata.

Model de colaborare romano-daneza

In 2005, DCH International A/S, un holding danez care administra ferme de crestere a porcinelor in Canada, a fost interesat de piata carnii de porc din Romania si, ca urmare a rezultatelor studiilor de piata intreprinse, a decis cumpararea unei ferme de crestere a porcinelor. Astfel, inceputul a fost facut in martie 2006 prin infiintarea societatii Premium Porc SRL, urmata de cumpararea de catre aceasta, in luna mai 2006, a fostului complex SUINTEST din judetul Vrancea. Alegerea s-a bazat pe avantajele oferite de zona, respectiv disponibilitatea terenului agricol, infrastructura buna a regiunii, apropierea de capitala de judet.
Dupa renovare si repopulare, cand ferma Premium Porc a devenit functionala si a inceput sa produca, a fost achizitionata cea de-a doua ferma de crestere a porcinelor din patrimoniul grupului, SC Consinterfin SRL, tot in judetul Vrancea. Pentru un grad mai mare de integrare, au fost infiintate SC Agro Investments Moldova in 2006 (pentru cultivarea si fertilizarea naturala a terenurilor agricole precum si pentru productia cerealelor necesare furajarii), SC Premium Porc Feed in 2007 (FNC, producerea furajelor pentru fermele din grup) si SC Premium Construction in 2008 (cu scopul realizarii lucrarilor de constructie si renovare a fermelor).
Urmarind planurile de dezvoltare a grupului, in 2011 a fost preluata SC Degaro SRL, companie care are in patrimoniu doua ferme de crestere a porcinelor amplasate la Sibioara si Fantanele, judetul Constanta.

Investitii, dezvoltare. profit

Dezvoltarea afacerii s-a produs etapizat. Astfel, intr-o prima etapa, in perioada 2006-2007, din fonduri proprii, a fost renovata si modernizata ferma Premium Porc, proiect vizand si dotarea cu sisteme computerizate de ultima generatie pentru ventilatie si controlul microclimatului, echipamente de furajare, adapare, electrice etc. noi, performante. In etapa a doua, desfasurata in intervalul 2008-2011, s-au derulat doua proiecte finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala. S-a realizat astfel atat modernizarea fermei Consinterfin, prin renovarea si echiparea halelor existente, dar si extinderea prin construirea a doua hale noi; prin cel de-al doilea proiect a fost construita fabrica de nutreturi combinate a grupului, cu o productie 20 tone produs finit/ora si opt silozuri cu o capacitate de depozitare totala a cerealelor de peste 24.000 tone.
Etapa a treia a strategiei de dezvoltare a inceput in 2011 si a fost directionata catre Degaro; intr-un prim pas au fost refacute cele doua ferme preluate iar cel de-al doilea pas vizeaza modernizarea fermei de ingrasare de la Sibioara printr-un proiect cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala, masura 1.2.1.
Ca rezultat al aplicarii sustinute a programului de investitii, valoarea totala a activelor companiilor din grup a depasit 30 milioane Euro (decembrie 2011).

Premium Porc, performanta la superlative

De multe ori, despre un business vorbesc foarte bine cifrele:
– Cifra de afaceri: 17 milioane EUR
– Capital social: 22.100.000 lei
– Numar total de angajati in grup: 216
– Capacitate de productie anuala: 200.000 capete
– Efectiv total: 100.000 capete
– Efectiv matca: 7000 scroafe.
– Total teren arabil in proprietate: 2001,8 ha
– Total teren arabil in arenda: 2271,51 ha.

Programul de afaceri din Romania

Compania isi propune continuarea programului de dezvoltare in acelasi ritm sustinut si cresterea porcilor in conditii foarte bune, cu intentia de a continua sa fie furnizorul preferat al clientilor sai din Romania.

Accesarea Sistemului canalizat

Unul dintre planurile pe termen scurt s-a referit la intentia de a livra dincolo de granitele tarii. Datorita restrictiilor impuse de autoritatile europene, comertul intra-comunitar cu produse de la porci proveniti din Romania este posibil doar prin intermediul Sistemului canalizat. Ca urmare, Premium Porc si Consinterfin se afla in procedura de listare in cadrul Sistemului canalizat. Au fost parcurse etapele de evaluare si se asteapta decizia ANSVSA.

Cota de piata, beneficiari

Fara a apela la statistici stricte, estimarile plaseaza Premium Porc in top 3 producatori nationali de carne de porc de pe piata din Romania. Porcii sunt livrati catre abatoare cu o situatie financiara solida, care activeaza de mult pe piata. Indirect, se lucreaza cu procesatori recunoscuti national.

Abatorizare
Grupul nu dispune de abator propriu si nu exista planuri de viitor in aceasta directie. Se intentioneaza initierea unor cooperari in vederea vanzarii de porc-carcasa.

Prioritati in conceptia despre cresterea porcului
Una dintre prioritatile managementului danez se refera la asigurarea conditiilor de bunastare pentru toate categoriile de porcine crescute in fermele proprii. Animalele sunt manipulate cu blandete, au la dispozitie materiale ocupationale, exista un program de iluminare artificiala, in general se fac toate eforturile ca nivelul de stres sa fie cat mai redus posibil.
O alta preocupare constanta se refera la respectul pentru mediul inconjurator. Se incearca minimizarea pe cat posibil a unui eventual impact negativ asupra mediului, generat de activitatea de crestere a porcinelor. Pe baza acestui principiu, in fermele Premium Porc si Consinterfin, vechile bazine de decantare descoperite, folosite pentru stocarea dejectiilor, au fost inlocuite cu lagune de dimensiuni foarte mari, captusite si acoperite ermetic cu membrana trilaminara. Avantajele sunt deosebite si justifica valoarea mare a investitiei, avand in vedere ca in acest fel nu numai ca se previne orice posibila infiltrare nedorita in sol, dar se elimina evaporarile si se reduc semnificativ mirosurile neplacute.

Una dintre cele mai importante resurse: oamenii
Pentru ca valoarea unei afaceri este data de oamenii implicati, strategia Premium Porc pune pret pe calificare si profesionalism si considera investitia in personal ca fiind intotdeauna profitabila.
Astfel, pentru calificarea personalului care lucreaza in hale in tehnologiile de crestere, s-a optat pentru varianta perfectionarii prin schimburi de experienta in diferite ferme din Uniunea Europeana, derulate in perioada 2009-2011.
In 2012 a fost lansat un program de dezvoltare personala si comunicare cu durata de opt luni, destinat tuturor nivelurilor de management si la care participa aproximativ 40 de angajati.

Premium Porc, partener de afaceri
Productia in cadrul fermelor din grupul Premium Porc se bazeaza pe o vasta experienta in cresterea porcului si pe un management competent. Genetica performanta (Danbred), controlul strict al calitatii, crearea unui mediu fara stress pentru animale si preocuparea pentru bunastarea lor sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la obtinerea de carcase omogene, cu continut scazut de grasime, cu indici foarte buni de clasificare.
Ca partener de afaceri, Premium Porc respecta conditiile contractuale si termenele de livrare.
Toate angajamentele sunt tratate cu seriozitate, iar competitia se desfasoara la nivelul calitatii.

Avastar, gustul si savoarea carnii
Autor: Meat MIlk  /   joi, 31 ianuarie 2013

Companie de prestigiu in peisajul productiei de carne, Avastar a dovedit inca de la infiintare ca performanta nu poate fi realizata decat prin asigurarea celei mai inalte calitati a produselor. Conturand an de an un business-plan pe cat de temeinic, pe atat de eficient, Avastar justifica pe deplin fiecare efort, dand, asa cum spune si sloganul...

Aaylex, sub semnul performantei si al calitatii
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Jucator de prim plan al industriei de productie si procesare a carnii de pasare, numele AAylex se afla cu siguranta sub semnul performantei in afaceri, performanta al carui principal ingredient este calitatea deosebita a cresterii si productiei carnii de pui, dar si a produselor Coco Rico, brandul impus cu autoritate pe piata de...