Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pretul carnii de miel, cu o saptamana inaintea pastelui

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Recolta.eu, citand Ziarul Financiar, zeci de mii de miei vor fi sacrificati in acest an in abatoare sau in centre autorizate temporar. In majoritatea judetelor carnea de miel s-a scumpit fata de anul trecut. Preturile variaza destul de mult de la un judet la altul: intre 10-16 lei un kilogram pentru miel viu si 20-34 de lei in magazine.

ALBA: Autoritatile sanitar-veterinare au autorizat temporar zece centre de sacrificare a mieilor pentru sarbatorile de Paste.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba, doctorul Vasile Beres, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in aceasta perioada in judet sunt autorizate temporar zece centre de sacrificare a mieilor care vor fi monitorizate pe toata perioada sarbatorilor de catre inspectorii sanitar-veterinari. Trei dintre centre, aflate in Ocna Mures, Aiud si Sebes, au fost deschise incepand din aceasta saptamana pentru Pastele catolic, iar restul vor functiona doar de saptamana viitoare. De asemenea, mieii pot fi sacrificati si in patru abatoare autorizate aflate in localitatile Blandiana, Ighiu, Mesentea si Blaj.

In Alba, mieii se vand in aceasta perioada cu preturi care variaza intre 10 si 15 lei kilogramul in cazul unui miel viu, preturile fiind similare celor de anul trecut.

Anul trecut, in judetul Alba au fost sacrificati in centrele de taiere autorizate aproximativ 4.000 de miei, iar alte cateva mii au fost sacrificati in gospodariile populatiei.

ARAD: In acest an sunt autorizate temporar sase centre de sacrificare a mieilor, care vor funtiona doar pana in 14 aprilie. In municipiul Arad, sacrificarea se poate face numai in Piata Obor, intr-un spatiu amenajat. Celelalte cinci puncte de sacrificare sunt la sediile unor firme din localitatile Buteni, Masca, Halmagiu, ªiclau si Macea. Doar pentru comercializarea carnii de miel, DSVSA a mai autorizat temporar trei hale agroalimentare in municipiul Arad, aflate in Piata Mihai Viteazul, Piata Catedralei si Piata Fortuna.

Pretul unui kilogram de miel viu este cuprins intre 12 si 14 lei, in timp ce carcasa se vinde cu 25 de lei kilogramul. Anul trecut, pretul unui kilogram de miel viu a fost de 12 lei, in timp ce carcasa se vindea cu 22 de lei.
BIHOR: In acest judet au autorizatie de functionare temporara doua puncte de sacrificare a mieilor in Piata Iosia din Oradea si in targul de animale din municipiul Beius, dar si doua abatoare – unul din localitatea Tulca, iar celalalt din Mihai Bravu.

„Diferenta este ca mieii taiati in cele doua abatoare pot fi comercializati si prin retelele de magazine. Ceilalti, din cele doua piete, nu, ci doar direct”, spune directorul adjunct al DSVSA Bihor, Adrian Comaniciu.

La Oradea, pretul unui kilogram de miel in viu ajunge la 15 lei, cat a fost si anul trecut, in timp ce in alte localitati din Bihor preturile pornesc de la 12 lei pentru un kilogram.

„Pretul mieilor este de 15 lei pe kilogram viu, de la vanzator. Cei care doresc, au apoi posibilitatea sa mearga la macelar, sa il sacrifice si sa-l transeze, pentru 25 de lei. Anul trecut kilogramul de miel s-a vandut tot cu 15 lei, iar spre sfarsitul perioadei pretul a scazut la 12 lei. Este de asteptat ca si anul acesta sa scada”, afirma purtatorul de cuvant al Administratiei Domeniului Public (ADP) Oradea, Florin Alexandru.

BISTRITA-NASAUD: Doua abatoare, de la Orheiu Bistritei si Podirei, sunt autorizate sa sacrifice miei, si este posibil ca, in zilele urmatoare, sa fie autorizat si un punct temporar de sacrificare a mieilor in muncipiul Bistrita.

Directorul adjunct al DSVSA Bistrita-Nasaud, Romulus Bita, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca cele doua abatoare apartin unor firme de profil si vor sacrifica miei pentru ca acestea sa ii poata comercializa in magazinele proprii sau pentru a-i vinde in retele comerciale.

„Primaria Bistrita a depus o cerere la noi pentru autorizarea unui punct temporar de sacrificare pe strada Tarpiului. Lucreaza zilele acestea la amenajarea lui cu toate cele necesare si vom merge sa vedem daca indeplineste conditiile pentru a primi autorizare. Am trimis instiintari tuturor primariilor ca pot cere autorizarea unor puncte de sacrificare a mieilor, dar numai Bistrita a trimis cerere”, afirma Romulus Bita.

El spune ca sunt greu de indeplinit conditiile pentru obtinerea autorizatiei fiindca este necesar un spatiu inchis si usor de curatat, sursa de apa calda si rece, cuiere inoxidabile si multe altele. In aceste conditii, multi vor prefera sa sacrifice mieii in propriile gospodarii.
Potrivit sursei citate, DSVSA Bistrita-Nasaud estimeaza ca in judet vor fi sacrificati inaintea Pastelui catolic si ortodox 5.000 de miei.

„Nu stim daca vor fi miei fiindca de doua saptamani a inceput exportul masiv spre Grecia si Italia in vederea Pastelui catolic. Pana acum au plecat peste 15.000 de miei spre aceste tari. Iarna a fost grea, mieii sunt mici, vom vedea daca vom avea sau nu”, a declarat Bita.
In prezent, pretul carnii de miel este de 12 lei kilogramul de miel viu si de 25 de lei kilogramul in galantar. Anul trecut, kilogramul de miel viu s-a vandut cu preturi intre 10 si 12 lei, iar in magazine preturile au fost cuprinse intre 23 si 25 de lei kilogramul.

BRAªOV: In judet au fost autorizate opt puncte de sacrificare in localitati precum Sacele, Codlea, Fagaras, Rupea sau Victoria, carora li se adauga trei abatoare care functioneaza permanent.

Autoritatile brasovene au anuntat ca nu se vor vinde miei vii in piete, astfel ca cei care vor dori sa cumpere miei vii o vor putea face direct de la ciobani.

Carnea de miel se va vinde in toate pietele autorizate, la preturi care variaza intre 12-13 lei un kilogram daca este vorba despre miel viu si 23-28 de lei in galantare.

„Se va pune in vanzare carne de miel si in lanturile de supermarket-uri si hypermarket-uri. In anii precedenti, Metro si Selgros au achizitionat miei din zona si probabil la fel se va intampla si anul acesta. Deocamdata n-am primit solicitari de la supermarket-uri, dar in momentul in care vom primi se vor verifica toate stocurile inainte de a intra la vanzare”, a spus directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov, Dorin Enache.

Pretul de la taraba va varia in functie de optiunile producatorilor, dar si de piata unde este pusa in vanzare carnea de miel, cea mai scumpa piata fiind cea din centrul vechi al municipiului Brasov, respectiv Piata Star.

„Acum carnea de miel se vinde cu 26-28 de lei pentru un kilogram. Dar preturile vor scadea in perioada urmatoare si, probabil, saptamana viitoare vor ajunge la 23-25 de lei pentru un kilogram”, a spus Cristian Vasile, seful Serviciului Piete din cadrul Primariei Brasov.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...