Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Prețul cărnii de miel, în viu, la jumătate, față de 2011

Autor: Maria Demetriadluni, 1 februarie, 2016

România ocupă locul 4 în Europa la numărul de oi, după Turcia, Marea Britanie şi Spania – potrivit ulti­melor date ale Eurostat – dar crescătorii au început să se plângă: afacerile nu mai merg, subvenţia s-a redus, preţul cărnii, al produselor din lapte şi al lânii a scăzut, hrana pentru animale s-a scumpit, iar afacerile sunt la limită.

 

„Afacerea cu ovine a fost rentabilă, acum supra­vie­ţuim. Acum 5 ani de zile am dat berbecuţul în viu cu 10 lei kilogramul, acum trei ani am dat cu 8,5 lei şi acum îl dau cu 6 lei /kg. Re­uşim să ne scoatem chel­tuielile, nu suntem fa­li­mentari, dar nici profit mare nu avem. Sunt per­soane care au vândut cu 5 lei kilo­gra­mul, ăla e fali­ment curat“, spune Liviu Bol­dan, un fermier din Satu-Ma­re, proprietar a 5.000 de ca­pete de ovine pe care le cre­şte pentru comer­cia­li­zarea mieilor în Siria.

 

Dacă în anii precedenţi afacerile cu ovine generau o marjă de profit de 20-30%, acum ciobanii luptă să-şi scoată cheltuielile. Preţul mielului aproape că s-a înjumătăţit, ajungând la 6 lei/kg în viu, preţul porumbului a crescut la începutul anului faţă de 2015, subvenţiile se lasă aş­teptate, iar cererea pe piaţă a scăzut atât în ţară, cât şi la export, noteaza Stirile agricole.

Producția agro-zootehnică a României în anul 2018
Autor: Nora Marin  /   luni, 8 octombrie 2018

În ciuda aparențelor, agricultura României și-a continuat dezvoltarea, confirmând ascendentul ultimilor ani. Fără îndoială, implicarea MADR în facilitarea obținerilor de fonduri europene și alte ajutoare financiare, au dat posibilitatea fermierilor români și își desfășoare activitățile în bune condițiuni, asta, lăsând la o...

INSSE: Producția de lapte și lactate în luna iulie 2018 (Raport extins)
Autor: meatmilk  /   joi, 13 septembrie 2018

(Comunicat) În luna iulie 2018, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 1,6% faţă de luna iunie 2018 și cu 9,6% faţă de luna iulie 2017.   Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de...