Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pretul carnii de porc a crescut cu 40% in Ucraina

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 aprilie, 2014

Pretul carnii de porc a crescut semnificativ in Ucraina, cu aproape 40%, in ultimele doua saptamani, conform asociatiei locale Agribusiness Club. Pretul cu amanuntul al carnii de porc a ajuns de la nivelul de 45 UAH (circa 2,8 EUR) pe kilogram in prima saptamana din luna aprilie la 59 – 65 UAH (3,7 – 4,1 EUR) pe kilogram in ultima saptamana.

Conform asociatiei, cresterea preturilor de achizitie a carnii a inceput inca de la sfarsitul lunii martie. Cresterea a fost lenta la inceput, dar a devenit mai rapida in timp. Pe 16 aprilie pretul unui porc in viu a crescut la 24 – 28 UAH (1,5 – 1,8 EUR) pe kilogram, iar in nordul tarii la 29 UAH (peste 1,8 EUR), arata comunicatul asociatiei.

Si celelalte tipuri de carne disponibile pe piata ucraineana au avut parte de cresteri ale preturilor, dar intr-o proportie mult mai mica, de 0,5 – 2% pana acum.

Cresterea pretului carnii de porc a fost determinata de o serie de factori, printre care reducerea importurilor de carne de porc datorita slabirii valutei nationale. Procesatorii lucrau pana acum de preferinta cu materii prime ieftine din import, dar acum sunt fortati sa se aprovizioneze de pe piata locala, la preturi mult mai mari. Cresterea cererii inaintea sarbatorilor de Paste a contribuit si ea la cresterea preturilor.

Cresterea pretului carnii de porc ar putea avea si urmari sociale, sustin expertii asociatiei, deoarece la nivelul salarial mediu din Ucraina – de 2.500 UAH, adica circa 160 de euro – foarte multi nu isi permit sa cumpere carne de porc.

Distribuitorii de carne de porc sunt de parere in schimb ca nu exista un motiv real in spatele cresterii semnificative de preturi, fiind vorba de fapt de speculatiile fermierilor. Conform Ivan Xherbak, directorul unui lant local de magazine, sustine ca fermierii au profitat de lipsa de materii prime ieftine pe piata ucraineana, crescandu-si in mod speculativ preturile, apropiindu-le de cele din statele europene. (Agrobroker)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...