Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Pretul carnii, in crestere pe piata mondiala

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa ce pretul cerealelor a fost dat peste cap de seceta din Rusia, apar temeri si in ceea ce priveste pretul carnii, care a atins noi maxime pe fondul unei cereri in crestere din partea tarilor emergente, scrie Ziarul Financiar.

Pretul carnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivel mondial, in conditiile in care cererea puternica venita din partea tarilor emergente a coincis cu o scadere a productiei in cazul unor exportatori traditionali precum Statele Unite si Australia. Indicele pretului carnii calculat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul ONU a urcat in august pana la cel mai ridicat nivel de dupa 1990, situandu-se cu 16% in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa ce pretul carnii de oaie a atins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar pretul carnii de vita a avansat pana la recordul ultimilor doi ani. Si carnea de porc, dar si cea de pui s-au scumpit in ultima perioada.

„A existat o cerere sustinuta din partea Asiei si a Orientului Mijlociu atat pentru carnea de vita, cat si pentru cea de oaie”, a declarat Pedro Arias, economist in cadrul FAO. „Insa jucatorii de pe aceasta piata nu au reusit sa satisfaca cererea pentru ca efectivele de animale au fost reduse”, a mai spus Arias.
Cresterea subita a preturilor a atras o serie de speculanti pe ceea ce, in alte cirscumstante, este doar o piata de nisa la bursa de marfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange – CME).

Productia de carne a stagnat in cazul celor mai importante tari exportatoare din acest sector, in conditiile in care efectivele de animale s-au imputinat, ca urmare fie a secetelor severe din Australia si America Latina, fie a preturilor mici de la inceputul anilor 2000, motiv pentru care fermierii au decis sa reduca numarul de animale. Si costurile ridicate cu furajele au avut contributia lor la aceasta situatie.

Aplicarea OUG 114/2018 în cazul investițiilor finanțate prin PNDR
Autor: meatmilk  /   joi, 25 aprilie 2019

(Comunicat) Conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a luat o serie de decizii referitoare la situația generată de aplicarea prevederilor OUG nr. 114/ 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea...

Sergiana relansează Stâna Turistică din Poiana Braşov!
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 aprilie 2019

(Comunicat) Încă un proiect de anvergură se naşte sub semnătura Sergiana. Este vorba de relansarea Stânii Turistice din Poiana Braşov, care va deveni astfel al zecelea restaurant din portofoliul Sergiana Grup.   În martie anul trecut, presa semnala că Sergiana Grup  a achiziţionat Stâna Turistică din Poiana Braşov. De...