Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pretul carnii, in crestere pe piata mondiala

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa ce pretul cerealelor a fost dat peste cap de seceta din Rusia, apar temeri si in ceea ce priveste pretul carnii, care a atins noi maxime pe fondul unei cereri in crestere din partea tarilor emergente, scrie Ziarul Financiar.

Pretul carnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivel mondial, in conditiile in care cererea puternica venita din partea tarilor emergente a coincis cu o scadere a productiei in cazul unor exportatori traditionali precum Statele Unite si Australia. Indicele pretului carnii calculat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul ONU a urcat in august pana la cel mai ridicat nivel de dupa 1990, situandu-se cu 16% in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa ce pretul carnii de oaie a atins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar pretul carnii de vita a avansat pana la recordul ultimilor doi ani. Si carnea de porc, dar si cea de pui s-au scumpit in ultima perioada.

„A existat o cerere sustinuta din partea Asiei si a Orientului Mijlociu atat pentru carnea de vita, cat si pentru cea de oaie”, a declarat Pedro Arias, economist in cadrul FAO. „Insa jucatorii de pe aceasta piata nu au reusit sa satisfaca cererea pentru ca efectivele de animale au fost reduse”, a mai spus Arias.
Cresterea subita a preturilor a atras o serie de speculanti pe ceea ce, in alte cirscumstante, este doar o piata de nisa la bursa de marfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange – CME).

Productia de carne a stagnat in cazul celor mai importante tari exportatoare din acest sector, in conditiile in care efectivele de animale s-au imputinat, ca urmare fie a secetelor severe din Australia si America Latina, fie a preturilor mici de la inceputul anilor 2000, motiv pentru care fermierii au decis sa reduca numarul de animale. Si costurile ridicate cu furajele au avut contributia lor la aceasta situatie.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...