Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Pretul carnii, in crestere pe piata mondiala

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa ce pretul cerealelor a fost dat peste cap de seceta din Rusia, apar temeri si in ceea ce priveste pretul carnii, care a atins noi maxime pe fondul unei cereri in crestere din partea tarilor emergente, scrie Ziarul Financiar.

Pretul carnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivel mondial, in conditiile in care cererea puternica venita din partea tarilor emergente a coincis cu o scadere a productiei in cazul unor exportatori traditionali precum Statele Unite si Australia. Indicele pretului carnii calculat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul ONU a urcat in august pana la cel mai ridicat nivel de dupa 1990, situandu-se cu 16% in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa ce pretul carnii de oaie a atins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar pretul carnii de vita a avansat pana la recordul ultimilor doi ani. Si carnea de porc, dar si cea de pui s-au scumpit in ultima perioada.

„A existat o cerere sustinuta din partea Asiei si a Orientului Mijlociu atat pentru carnea de vita, cat si pentru cea de oaie”, a declarat Pedro Arias, economist in cadrul FAO. „Insa jucatorii de pe aceasta piata nu au reusit sa satisfaca cererea pentru ca efectivele de animale au fost reduse”, a mai spus Arias.
Cresterea subita a preturilor a atras o serie de speculanti pe ceea ce, in alte cirscumstante, este doar o piata de nisa la bursa de marfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange – CME).

Productia de carne a stagnat in cazul celor mai importante tari exportatoare din acest sector, in conditiile in care efectivele de animale s-au imputinat, ca urmare fie a secetelor severe din Australia si America Latina, fie a preturilor mici de la inceputul anilor 2000, motiv pentru care fermierii au decis sa reduca numarul de animale. Si costurile ridicate cu furajele au avut contributia lor la aceasta situatie.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...