Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Preturile alimentelor au atins un record absolut in ianuarie

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat joi ca preturile alimentelor pe plan mondial au ajuns in ianuarie la un nivel record, transmite Reuters citat de presa internationala.

Pentru a saptea luna consecutiv, indicele lunar al FAO, care masoara modificarile de pret ale unui cos de produse, inclusiv cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar, a inregistrat luna trecuta o valoare record de 230,7 puncte, fata de 223,1 puncte in decembrie 2010. Este cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice in 1990, depasind valoarea record de 224,1 inregistrata in iunie 2008, care a provocat revolte in unele state, din cauza pretului ridicat al alimentelor.

Seceta severa din 2010 de la Marea Neagra, ploile puternice din Australia si vremea nefavorabila din Argentina, precum si o anticipare a majorarii cererii dupa tulburarile din Africa si Orientul Mijlociu au dus la cresterea record a prestului cerealelor. Indicele pretului zaharului a urcat in ianuarie la 420,2 puncte, fata de 398,4 puncte in decembrie, iar cel al cerealelor a ajuns la 244,8 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2008.

De altfel, unele tari, in care exista mai multi oameni in saracie, au inceput deja sa ia masuri: China a redus importurile de porumb prevazute pentru 2011, si se foloseste de rezervele strategice ale alimentelor de baza, pentru a creste oferta pe piata interna, si a evita totodata cresterea preturilor.

De asemenea, China prevede cresterea cererii pe pietele internationale si cumpararea a 60% din exportul mondial de soia in anul ce vine – dublul cantitatii achizitionate in urma cu doar patru ani. Guvernul indian a anuntat si el masuri impotriva inflatiei, care ar putea include interdictia exportului de grau.

Indonezia, cea mai mare economie din Sud-estul Asiei, a cumparat saptamana trecuta 820.000 de tone de orez, ceea ce a dus la majorarea pretului acestui aliment. De asemenea statul asiatic a decis sa suspende taxele de import pentru orez, boabe de soia si grau. Si Algeria a decis saptamana trecuta sa cumpere aproape un milion de tone de grau si a decis accelerarea importurilor de cereale, pentru a-si majora stocurile.

Preturile alimentelor au crescut si mai mult, dupa ce Ministerul Agriculturii din SUA (USDA) si-a redus estimarile cu privire la recoltele si rezervele mondiale de porumb, soia si orez, din cauza inundatiilor din Australia si a secetei din Argentina si Brazilia, care ar putea afecta urmatoarea recolta din SUA. USDA prevede ca productia mondiala de grau se va reduce in anul urmator cu 690.000 de tone – cu 9,8% mai putin decat in sezonul anterior. Cat despre porumb, SUA prevad ca productia mondiala va scadea cu 4,7 milioane de tone.

Intervenția domnului Petre Daea în Consiliul UE, privind PPA în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

Doamnă președinte Domnule comisar Dragi colegi, România de-a lungul istoriei a dovedit și poate dovedi oricând că nu a dat boli nimănui, dar din nefericire a primit. România nu este izvor de pestă porcină, dar este în război cu această boală pe un front de aproape 1400 de km la granița de răsărit a Uniunii...

Lidl susține programul VIA, destinat tinerilor afectați de cancer
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

(Comunicat) Izolarea este cunoscută ca fiind problema numărul unu cu care se confruntă tinerii adulți atunci când au de a face cu un diagnostic precum cancerul.   ,,VIA – aplicația mobilă concepută pentru a conecta persoane și pentru a crea conexiuni umane între tinerii adulți care se luptă cu cancerul astfel încât...